Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Budete sa cítiť poriadne starí: Tieto filmy premiérovali už pred desiatimi rokmi

Temný rytier
Temný rytier (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros.)

Čas plynie ako voda. Sledovať to môžeme aj na našich obľúbených filmoch. Prinášame vám výber snímok, ktoré si premiéru odbili už v roku 2008. Zaručujeme vám, že po prečítaní tohto zoznamu sa budete cítiť o dosť starší.

Temný rytier

V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta, sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. Rozhodne najlepší film z celej trilógie od Christophera Nolana. Dovolíme si tvrdiť, že azda aj najlepšia komiksovka kinematografie.

WALL-E

V roku 2007 Na Zemi zostali už len odpadky a s nimi malý robot Wall-E, teda "Viacúčelovo Automatický Likvidačný Lisovač - Imunizátor". Ľudia pred viac než sedemsto rokmi odleteli do kozmu, kde mali počkať, až za nich roboti planétu upracú a vyčistia. Zdá sa však, že pozemšťania na svoju rodnú planétu zabudli. Wall-E sa snaží upratovať, ale je na všetko sám. Navyše sa uňho prejavujú vlastnosti pre robota netypické - je to romantik, ktorý sa nemôže nabažiť muzikálu Hello Dolly a keď nájde peknú maličkosť, hneď ju schová. Je veľmi zvedavý, no neublížil by ani muche. Jeho jediným kamarátom je šváb Hal.

Nového Spider-Mana nakrúcali aj v Čechách: VIDEO Ľudia šaleli, Tom Holland v uliciach Prahy

Pokojný život mu naruší kozmická loď, ktorá na Zemi vysadí prieskumný automat. EVA je "Environmentálne Vyhľadávacia Autosonda". Krásna, žiarivo biela, nebezpečná a nevyspytateľná. Zamilovaný Wall-E robotku vidí ako stelesnenie svojich snov. Keď onedlho EVU odvážajú preč, Wall-E neváha a s nasadením všetkých svojich súčiastok sa vydá za ňou naprieč celou galaxiou a jeho dobrodružstvá sa môžu začať.

Milionár z chatrče

Mladučký Ind Jamal Malik má len to najzákladnejšie vzdelanie a pochádza s chudobou prerastenéhobombajského slamu. Napriek tomu dokázal to, čo sa pred ním nepodarilo ani váženým doktorom či učiteľom - v indickej mutácii vedomostnej súťaže Chcete byť milionárom? už odpovedal otázku za desať miliónov rupií a večer ho čaká otázka posledná, hodnotená dvojnásobnú čiastkou. Malik je však teraz vypočúvaný políciou pre podozrenie z podvodu.

Rozpráva preto nekompromisným policajtom svoj životný príbeh, z ktorého nielen vyplýva, odkiaľ pozná odpovede na položené otázky, ale odkrývajú sa v ňom aj kruté okamihy jeho detstva, v ktorých hral osudovú úlohu jeho starší brat Salim a krásna dievčina Latika, do ktorej sa Jamal zamiloval. Snímka získala osem z desiatich Oscarov a pokiaľ ste ju nevideli, čo najskôr by ste to mali napraviť.

Marley a ja

Novomanželia John a Jenny Groganovi sa rozhodnú, že opustia drsné zimy Michiganu a začnú nový život na slnečnej Floride. A aby tých zmien nebolo málo, zabezpečia si roztomilého, šesťkilového labradora Marleyho, ktorý sa behom pár týždňov zmení v päťdesiatkilový parný stroj, plný neskrotiteľnej energie. Nádherná komédia, na ktorej konci si poplače aj nejedenmuž.

Kung Fu Panda

Príbeh o lenivom, neúctivom a lajdáckom medvedíkovi panda, nazývanom Po, ktorý je veľký fanúšik Kung Fu. To všaknie je veľmi praktické, keďže pracuje každý deň v rodinnom obchode s rezancami. Keď ho nečakane vyberú, aby naplnil starodávnu veštbu, Poove sny sa stanú skutočnosťou a vstúpi do sveta Kung Fu, spolu so svojimi idolmi, legendárnou zúrivou Päťkou – Tigricou, Žeriavom, Modlivkou, Vretenicou a Opicou – študuje pod vedením guru Majstra Shifu.

VIDEO Šokovali úplne každého: Toto sú pamätné samovražedné scény v známych filmoch

Ale skôr, ako sa to dozvedia, sa im do cesty postavípomstychtivý a zradný snežný leopard Tai Lung a je na Poovi, či všetkých ochráni odblížiaceho sa nebezpečenstva. Podarí sa mu zmeniť svoje sny o majstrovi Kung Fu na realitu? Dnes už klasický animák, ktorý sa dočkal ďalších dvoch častí.

Iron Man

Začiatok úspešnej cesty Marvel Cinematic Universe sa začal písať presne pred desiatimi rokmi.Tony Stark je mladý génius, miliardár, playboy a filantrop. Ako syn legendárneho vynálezcu a obchodníka so zbraňami Howarda Starka pokračuje v rodinnej tradícii. Aj on vyrába a dodáva technologicky najvyspelejšie zbrane pre americkú armádu a jeho životnú filozofiu vystihuje veta: "Najlepšia zbraň je tá, z ktorej stačí vystreliť len raz." Na ceste z vydarenej prezentácie najnovšej zbrane hromadného ničenia pre armádne špičky v Iraku a tamojšiu jednotku plukovníka Jamesa Rhodesa.Tonyho na horúcej afganskej pôde unesú teroristi.

Muž, ktorému ležala Amerika pri nohách, sa tak razom ocitá v zajatí ľudí, ktorí po ňom chcú jediné - aby začal vyrábať zbrane pre nich. Vďaka svojej vynaliezavosti, výnimočnému intelektu a schopnosti improvizovať si Tony v zajatí vyrobí "brnenie", ktoré mu pomôže dostať sa na slobodu. Potom však dostane nápad, ako sa tento improvizovaný kovový oblek dá ešte podstatne vylepšiť. Získa tým úžasné nadľudské schopnosti a zrodí sa nový superhrdina - Iron Man. A do jeho podoby sa Tony Stark prevteľuje vo voľnom čase, aby zachraňoval svet.

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky

Po 19 rokoch sa fanúšikovia predsa len dočkali. Jedna z najslávnejších postáv filmovej histórie sa vrátilana strieborné plátno. V sprievode typických fanfár Johna Williamsa v charakteristickom klobúku a s bičom, čoby nepostrádateľnou zbraňou. Indiana Jones. Univerzitný profesor a muž, ktorý objavil legendárnu Archu, zachránil posvätné Sankarove kamene a našiel Svätý grál. V novom dobrodružstvepátralpo ďalšej slávnej relikvii - záhadnej Krištáľovej lebke. Príbeh sa odohráva symbolicky presne 19 rokov po Poslednej krížovej výprave, v dobe rodiacej sa Studenej vojny.

Začiatok na konci, koniec na začiatku: VIDEO Legendárne filmy, ktoré sa z chaosu dostali na vrchol

Indiana Jones je v ňom profesorom archeológie na prahu penzie, ktorý si napriek búrlivej minulosti zo všetkého najviac užíva kľud a nebezpečne sa začína podobať svojmu otcovi. Staré inštinkty sa v ňom prebudia vo chvíli, keď sa objavia stopy vedúce k legendárnej Krištáľovej lebke a hlavne informácie, že po tomto údajne mocnom artefakte prahnú sovietski agenti. Indy preto strasie únavu a vydá sa na ďalšiu mimoriadne dobrodružnú cestu, ktorá ho zavedie až do vnútra peruánskej džungle, v ktorej sa má táto vzácna relikvia ukrývať.

Viac o téme: FilmyIron ManTemný rytierKung Fu PandaIndiana JonesMarley a ja
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu