Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemiešať, pretrepať: Tieto zaujímavosti o Jamesovi Bondovi ste rozhodne netušili

Daniel Craig na premiérie snímky Spectre Zobraziť galériu (4)
Daniel Craig na premiérie snímky Spectre (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn/File)

Agent s povolením zabíjať. Ikonický James Bond je na filmovej scéne už viac ako 50 rokov. Za ten čas sme už mohli vidieť úctyhodných 24 filmov o agentovi 007, pričom toho dvadsiateho piateho by sme sa mali dočkať už v roku 2020 pod taktovkou Caryho Fukunagiho. V hlavnej úlohe sa opäť (a pravdepodobne naposledy predstaví Daniel Craig). My sme si pre vás pripravili výber zaujímavostí, o ktorých ste rozhodne ani len netušili. Niektoré sú dlhé, iné zase krátke, no všetky vám takmer s istotou vyrazia dych. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Ako už pravdepodobne dávno viete, postava Jamesa Bonda pochádza z kníh Iana Fleminga. Ten pôvodne hľadal to "najviac najobyčajnejšie meno", ktoré bude v podstate úplne nudné. Chcel, aby u agenta 007 dominovali iné prednosti.

Vtedy si spomenul na meno jedného ornitológa, od ktorého kedysi čítal knihu o pozorovaní vtákov vo voľnej prírode. Orinitológ James Bond bol z tejto voľby taký unesený, že Flemingovi nakoniec poslal list, v ktorom mu dával plné právo použiť jeho meno na akékoľvek účely, ktoré bude on sám považovať za dôležité.

Nemiešať, pretrepať: Tieto zaujímavosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube)

Sirota

A čo vlastne vieme o Bondovej (teraz už máme na mysli postavu samotného tajného agenta)minulosti? Prekapivo pomerne dosť. Pre postavu v projekteŽiješ len dvakrát autor totiž napísal nekrológ. Z neho sa dozvedáme, že James je synom škótaAndrewa Bonda a Monique Delacroix, ktorá zasemala švajčiarske korene. Jeho otec pracoval pre spoločnosť vyrábajúcu zbrane a veľmi často s celou rodinou cestoval. Obaja rodičia zomreli, keď mal James 11 rokov.

Nový Bond prišiel o režiséra: Boyle vycúval z projektu, o dôvodoch stále mlčí

Po tejto strašnej udalosti žil u svojej tety v Anglicku. ŠtudovalEton aFettes College vEdinburghu. Ako sedemnásťročný školu úspešne dokončil a nastúpil do kráľovského námorníctva. Rodinným mottom rodiny Bondových bolo "Jeden svet nestačí", čo sa nakoniec stalo aj názvom pre jeden z filmov. Pre zaujímavosť, Fleming taktiež študoval na Etone a po ukončení školy nastúpil k britskému kráľovskému námorníctvu.

James Bond
Zobraziť galériu (4)

Inšpirovaný tvorcom

Tu však inšpirácia samotným autorom nekončí. Ian taktiež preferoval kávu pred čajom, fajčil rovnaký druh cigariet, miloval ženy (a nie len ich prítomnosť) a čo je asi azda najdôležitejšie - svoje martini chcel vždy pretrepané a rozhodnie nie miešané. Fleming sa taktiež stal špiónom a svojhočasu pôsobil aj ako osobný asistent pre admirála Johna Godfreya, ktorý sa neskôr stal inšpiráciou pre postavu M.

Agent 007 je filmový gentleman a sexsymbol: Dočkáme sa v budúcnosti aj Jane Bondovej?

Vedeli ste, že Zlaté oko má pre Fleminga obrovskú hodnotu? Nehovoríme však o vojenskom útočnom satelite, ale o niečom úplne inom. Počas druhej svetovej vojny totiž autor zavítal na slnečnú Jamajku a takmer okamžite sa do nej zamiloval. Rozhodol sa kúpiť si tu menší pozemok, na ktorom postavil vilu. A skúste hádať, ako ho nazval. V GoldenEye napísal až 14 noviel o agentovi 007.

Nemiešať, pretrepať: Tieto zaujímavosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Ďalšie zaujímavosti

  • Flemingovi sa tak zapáčil výkon Seana Conneryho, že v ďalších poviedkach sa rozhodol Jamesovi pridať vlastnosti, ktoré predtým nemal - istú dávku humoru a škótskych predkov.
  • Čeľuste v snímke Špión, ktorý ma miloval, boli vytvorené z cukríkov
  • Vo všetkýchfilmoch, kde hral Bonda Roger Moore, boli scény s behom natočené s kaskadérom. Moore vraj totiž uteká skutočne nesmierne divne.
  • Snímka Goldfinger je okrem iného prelomová aj v tom, že ide o prvý film, kdeJames šoféruje Aston Martin.
  • Jedna z Bondových dievčat bola transsexuál.Caroline Cossey sa pôvodne narodila ako Barry Kenneth Cossey
  • Osadenstvo snímky Skyfall minulo viac ako 200-tisíc nábojov počas trénovania streľby
  • Existencia MI6 bola britskou vládou oficiálne potvrdená až v roku 1994
  • Nehoda auta v Casine Royale sa zapísala na zoznam svetových rekordov v počte rolovaní auta vo vzduchu. Aston Martin DBS sa s kaskadérom v aute otočil neuveriteľných sedemkrát.
  • Spectre má na konte zase rekord za najväčšiu nepočítačovú explóziu v kinematografii.

Viac o téme: James Bond
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu