Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Talent je jeho druhým menom: Denisa Villeneuvea budete milovať, alebo nenávidieť

Denis Villeneuve Zobraziť galériu (3)
Denis Villeneuve (Zdroj: SITA/AP Photo)

Presadiť sa v dnešnom Hollywoode je skutočne tvrdým orieškom. Tým, ktorým sa to podarí, by ste spočítali na prstoch jednej ruky. Obzvlášť, keď ste režisérom. Asi nikomu sa nepodaril taký raketový kariérny rast, ako v prípade Kanaďana Denisa Villeneuvea. Možno by sme mohli spomenúť mladého Damiena Chazellea (La La Land, Prvý človek), no o ňom si povieme inokedy. Poďme sa pozrieť na prvého spomínaného.

Denis Villeneuve sa narodil 3. októbra1967 v mestečku Trois-Rivières v kanadskom Quebecu. Dostalo sa mu dobrého vzdelania, počas ktorého začal pociťovať lásku k filmom. Po doštudovaní sa rozhodol naplno rozbehnúť režisérsku kariéru, no začínal podstatne skromnejšie, než iní známi tvorcovia. Pôvodne začína točiť krátkometrážne snímky, ktorými sa snažil presadiť aj za hranicami. V roku 1991 sa mu podarilo zvíťaziť v súťaži krátkych filmov, ktorú organizovalo Radio Canada. Tobol prvý impuulz, ktorý mu dopomohol k rozbehnutiu veľkej kariéry.

Denis Villeneuve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Jeho prvým veľkým celovečerným filmom bol projekt 32. august na Zemi. V ňom dvadsaťšesťročná Simone (Pascale Bussièresová) cestou na letisko zaspí za volantom, havaruje a ako zázrakom nehodu prežije. Následne sarozhodnepoprosiť svojho najlepšieho kamaráta Philippa, ktorý ju už roky miluje, aby ju priviedol do iného stavu. ide o vizuálne výnimočnúexistenciálnu komédius prvkami road movie, ktorá ale vôbec nemusí skončiť šťastne. Už tu bolo možné sledovať pozoruhodný Denisov talent, ktorý mu predurčoval žiarivú budúcnosť. Snímka sa prebojovala aj na festival v Cannes a išlo aj o jasnú kanadskú voľbu do boja o Oscara za cudzojazyčný film.

O dva roky poslal do kín film Maelstrom, ktorý sa zameral na mladú Bibiane. Tá prekoná potrat, jej podnikaniev rodinnej sieti butikov končí fiaskoma navyše z nepozornosti prejde človeka. Existenciálnypríbeh plný paradoxov, v ktorom majú miesto mystické, symbolické, komické i romantické scény, má nezvyčajného kolektívneho rozprávača: nórskuryby určenúdo kanadských reštaurácií. Zaujímavý projekt sa dočkal viacerých ocenení.Denis si po premiére dáva dlhú pauzu, ktorá trvala až osem rokov. Po nej uzrel vetlo sveta krátkometrážny projekt Next Floor, ktorý sa dočkal viac ako 50 rôznych cien. O tom, prečo je to tak,sa môžete presvedčiť v priloženom videu.

Jeho kariéra naberá rýchly vzostup po premiére snímky Unesené, kde si hlavné úlohy strihli Hugh Jackman a Jake Gyllenhaal.Kellerovi Doverovibola unesená šesťročná dcéra a jej najlepšia kamarátka. Na vyriešenie tohto prípadu je povolaný detektív Loki, ktorému sa síce podarí zadržať jediného podozrivého, ale ten je pre nedostatok dôkazov prepustený. Keller však urobí čokoľvek pre záchranu života dcéry a rozhodne sa vziať spravodlivosť do svojich rúk. Tento mrazivý psychologický thriller si nemôžete nechať ujsť.

Pohladenie pre uši aj oči: VIDEO Majú talent na rozdávanie, hviezdia na oboch frontoch

Postupne sa dostávame k režisérovým najväčším peckám. V roku 2015 poslal do kín perfektný krimi thriller Sicario. V ňom sa má agentka FBI Kate Macer (Emily Blunt)zúčastniť tajnej operácie na americko-mexickej hranici. Toto územie nikoho je rajom pre obchodníkov s drogami a americká vláda je takmer bezmocná voči teroru, ilegálnej imigrácii a korupcii, ktorá tam všade vládne. Nič však nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá a vy sa môžete tešiť na kopu dychvyrážajúcich zvratov.

Denis Villeneuve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

O rok na to predstavil svetu jeden z najlepších sci-fi projektov poslednej dekády, snímku Arrival s AmyAdams. V ňom planéta Zem opäť stojí v centre pozornosti mimozemskej civilizácie. V dvanástich metropoláchpristáli zvláštne vesmírne lode a nik netuší, aké sú zámery votrelcov. Prišli v mieri alebo saľudstvo má začať obávať? To je otázka, na ktorú budete hľadať odpoveď v tomto, na osem Oscarov nominovanom filme.

Následne na to sa Villeneuve pustil do najdrahšieho a najambicióznejšieho projektu. Išlo o pokračovanie Blade Runnera s podtitulom 2049, ktorý sa odohrávatridsať rokov po prvom filme. Na scénu prichádza nový blade runner menom K (Ryan Gosling), aby odhalil tajomstvo, ktoré môže uvrhnúť zvyšky spoločnosti do chaosu. Jeho pátranie ho privedie až k bývalému blade runnerovi (Harrison Ford), ktorý bol tri dekádynezvestný. Epická jazda s perfektnou kamerou a vizuálnymi efektami bola ocenená aj dvomi Oscarmi.

A čo čaká tohto tvorcu najbližšie? Snímka s názvom Duna. Že vám ten názov niečo hovorí?Knižná predlohaDunyod Franka Herberta z roku 1965 bola o približne dvadsať rokov po jej vydaní preslávená vďaka filmovej adaptácii geniálnehoDavida Lyncha. Jeho spracovanie všakkritika spočiatku prijala s nemalou rezervou a až neskôr sa z tejto snímky stala akási menšia klasika. Remake je však skutočne v dobrých rukách, pričom sám Denis sa vyjadril, že sa chystá vytvoriť niečo ako Star Wars pre dospelých. A my sa už teraz nevieme dočkať, ako nám opäť v kinách vyrazí dych!

Viac o téme: Denis Villeneuve
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu