Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hunter Killer dostal v Rusku stopku: Film podkopáva autoritu Putina, ďalšia cenzúra Kremľa?

(Zdroj: SITA/AP/Jack English/Lionsgate)

Ruské úrady pozdržali uvedenie amerického akčného filmu Hunter Killer: Neviditeľný zabijak do kín, v ktorom americké vojenské jednotky majú zachrániť ruského prezidenta pri štátnom prevrate v Kremli. Upozornila na to dnes agentúra Reuters. Film mali ruské kiná začať premietať vo štvrtok 1. novembra.

Ruské ministerstvo kultúry vo štvrtok oznámilo, že film nedostal v krajine povolenie na premietanie, pretože ruské úrady dostali nekvalitnúkópiu snímky. Pritom už 30. októbra Moskva dostala od autorov inú kópiu, ktorú však úrady zatiaľ údajnenestihli skontrolovať. Či sa film bude v Rusku premietať, ešte nie je jasné.

Ďalšia cenzúra v Rusku?

Podľa niektorých kritikov Kremľa úrady americkúsnímku cenzurujú, pretože jeho dej podkopáva silný obraz ruského prezidenta Vladimira Putina. Film, v ktorom hrajú hviezdy ako Gerard Butler a Gary Oldman, vykresľujesprisahanie, pri ktorom sa ruský prezident stane rukojemníkom svojho ministra obrany. Zachrániť ho má americké námorníctvo.

Vlani v januári sa kvôli zákazu úradov nedostalav Rusku na filmové plátna britsko-francúzska komédia Stratili sme Stalina. Satirickásnímka hovorilao boji o moc po smrti komunistického diktátora Josifa Stalina. Podľa ruského ministerstva kultúry mal film vyvolať nenávisť, hnev a ničiť dôstojnosť ruského (sovietskeho) človeka.

Viac o téme: Gerard ButlerCenzúraRuskoHunter KillerNeviditeľný zabijakKremeľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu