Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krvilačný gróf vládne filmom: Od monštra v hororoch po postavičku v animáku

Dracula vo filme
Dracula vo filme (Zdroj: koláž Telkáč)

Krvilačný gróf, hrdinský bojovník proti Osmanskej ríši, krutý a obávaný vládca. Dracula svojím príbehom inšpiroval filmových tvorcov k viac ako 170 výtvorom - od krvavých hororov po animované rozprávky. Ak ste Draculovým fanúšikom, tieto snímky by ste určite nemali vynechať.

Bram Stoker's Dracula (1992)

Podľa mnohých divákov a filmových kritikov je tým najlepším práve film, ktorý vznikol v roku 1992 pod režisérskou taktovkou Francisa F. Copolu. Samotného Draculu stvárnil fantastický Gary Oldman. Okrem neho si vo filme zahral Anthony Hopkins, Keanu Reeves či Winona Ryder. Za kvalitu filmu hovoria aj tri sošky Oscara za najlepšie kostýmy, zvuk a make-up a tiež nominácia za najlepšiu umeleckú réžiu.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Temné a len pre dospelých: Z týchto rozprávok by deti mali nočné mory


Upír Nosferatu (1922)

Aj nemeckí tvorcovia sa chopili témy krvilačného grófa, a to ešte v časoch čiernobieleho filmu. Originálny názov znel Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, čo v preklade znamená Nosferatu, symfónia hrôzy. Hlavnú úlohu si v tejto filmovej klasike zahral Max Schreck, ktorého upír sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Veď dokonca mnohí členovia štábu ho považovali za skutočného. Mimochodom, tento film sa natáčal aj na Slovensku, presnejšie na majestátnom Oravskom hrade.


Mohlo by vás zaujímať:Neúspech či vyhorenie: Tieto hollywoodske hviezdy odišli na herecký dôchodok priskoro


Dracula (1931)

Obrovskú snahu uspieť mal aj film s maďarských hercom Bélom Lugosom v hlavnej úlohe. Túto verziu príbehu o Draculovi však preslávili najmä dobové noviny. Podľa nich počas premiéry filmu diváci omdlievali od hrôzy. Ktovie, ako to bolo naozaj, no reklamu im to spravilo perfektnú. Každý chcel vidieť ten hrôzostrašný film. Niektoré mimoriadne desivé scény dokonca neschválila americká cenzúra a museli ich vystrihnúť.

Van Helsing (2004)

V inom svetle ukázala tajuplného Draculu snímka od režiséra Sommersa - Van Helsing. Mýtického grófa tu stvárnil Richard Roxburgh, ktorý sa v úlohe po krvi túžiaceho zvodcu musel popasovať s osamelým bojovníkom na strane dobra - Van Helsingom. A hoci je práve Van Helsing (Hugh Jackman) hlavnou postavou, gróf Dracula tu hrá podstatnú rolu.


Mohlo by vás zaujímať:Deti zo známych hororov: Vtedy poriadne desivé a teraz? Takýto majú život


Hotel Transylvánia (2012)

Dracula však nie je len princom temnoty, ale vlastní aj štýlový Hotel Transylvánia. Ide o luxusný päťhviezdičkový rezort, v ktorom sa môžu všetky monštrá sveta schovať v bezpečnom prostredí pred ľuďmi. Dôvodom na založenie hotela bola pre starostlivého otca Draculu ochrana jeho milovanej dcéry Mavis.

Viac o téme: Drakula
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu