Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrel tvorca animovaného seriálu Spongebob: Prehral boj s ťažkou chorobou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube)

Vo veku 57 rokov v pondelok zomrel americký ilustrátor, animátor a morský biológ Stephen Hillenburg, ktorý sa preslávil predovšetkým ako tvorca animovaného seriálu Spongebob v nohaviciach. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na televíznu stanicu pre deti Nickelodeon.

„Sme neuveriteľne zarmútení správou o tom, že Steve Hillenburg zomrel po boji s ALS,“uviedla televízna stanica.„Bol milovaným priateľom a dlhoročným kreatívnym partnerom všetkým v Nickelodeone, v srdciach sme s celou jeho rodinou,“dodala stanica. ALS je skratka pre amyotrofický laterálny multiplex, neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa v roku 2014 dostalo do povedomia ľudí v súvislosti s takzvanou Ice Bucket Challenge, pri ktorej si ľudia na hlavu vylievali vedro s ľadovou vodou. Hillenburg oznámil, že ALS trpí, v roku 2017.

Zomrel tvorca animovaného seriálu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Charles Sykes/Invision)

Prvé seriál o SpongeBob, ktorý Hillenburg napísal, produkoval aj režíroval, sa vysielal v roku 1999. Hillenburg začal vytvárať figúrky morských tvorov už oveľa skôr v čase, keď prednášal v Kalifornii morskú biológiu. Seriál o žltej morskej hubke v nohaviciach vyhral mnoho ocenení vrátane štyroch televíznych cien Emmy a dočkal sa aj filmového či muzikálového spracovania.

SpongeBob patrí k najúspešnejším animovaným seriálom pre deti posledných desaťročí, momentálne beží na Nickelodeone už jeho dvanásta séria. Celkový počet dielov sa po skončení aktuálnej série vyšplhá na 267. O príbehoch vodnej hubky a jej morských kamarátov vznikli aj dva celovečerné filmy - Spongebob v nohaviciach: Film (2004) a SpongeBob vo filme: Huba na suchu (2015). Tretí sa chystá do kín v roku 2020, o jeho hudobnú stránku sa postará známy skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer.

Viac o téme: SpongebobStephen Hillenburg
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu