Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V hlavnej úlohe opatrovateľka: Od milej rozprávky a rodinnej komédie až po napínavý thriller

(Zdroj: Reprofoto YouTube, SITA/AP Photo/The Weinstein Company, Thierry Valletoux, SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Slovo opatrovateľka sa každému spája so starostlivosťou o deti, chorých či seniorov. Pre tvorcov ide o zaujímavú postavu, ktorú vedia vyformovať rôznymi smermi. Môže ísť o dobroprajnú rozprávkovú babičku, mladú privyrábajúcu študentku, zdatného muža alebo kúzelnú pani, ktorá všetko dokáže. Prinášame vám výber filmov, v ktorých to bola hlavná postava.

Kúzelná opatrovateľka (2005)

Rodinná komédia, ktorú si zamiluje dieťa idospelý. Hviezdne obsadenie zaručuje zážitok apríjemný dojem zpozerania. Film rozpráva príbeh ozúfalom vdovcovi Brownovi (Colin Firth), ktorému po smrti manželky ostalo sedem bystrých, ale iveľmi neposlušných detí. Pán Brown je majiteľom krachujúceho pohrebného ústavu, ktorého nad vodou držia len štedré príspevky panovačnej tety Adelaide (Angela Lansbury). Je pravidelným klientom miestnej opatrovateľskej agentúry, no tá s ním už po „likvidácii“ sedemnástich opatrovateliek nechce mať nič spoločné.

Vjeden večer sa však pred dverami domu zjaví mimoriadne škaredá anesympatická osoba, ktorá sa predstaví ako Nanny McPhee (Emma Thompsonová), ktorú by za iných okolností skôr nezamestnal, no teraz bola pre neho jedinou nádejou. Deti ju najskôr odmietajú poslúchať, no potom zistia, že nejde oobyčajnú opatrovateľku. Táto používa čary akúzla, ktorými ich dokáže ovládnuť. Ak milujete príbehyso štastnýmkoncom a všetkým, čo k tomu patrí, tento film je rozhodne pre vás.

Návrat Mary Poppins(2018)

Tohtoročná novinka, ktorá bude mať premiéru vdecembri 2018. Ide o americký hudobno-fantazijný film zprodukcie Walta Disneyho, odohrávajúci sa okolo roku 1930. Jeho predlohou je sedem kníh P. L. Traversovej a spája živé akcie aanimácie. Hviezdna Julie Andrew debutuje ako Mary Poppins, ktorá prichádza vpravej chvíli na správne miesto. Vo filme sú deti známe zpôvodného filmu (Michal aJana), no už dospelé. Na Čerešňovej ulici žije Michal so svojimi tromi deťmi avychovávateľkou Ellen (Julia Walters). Po tom, čo Michal prekoná osobnú stratu, sa vrodine Banksových objaví tajomná opatrovateľka Mary Poppins so svojim slávnym dáždnikom, ktorávďakasvojimjedinečnýmkúzelnýmschopnostiampomôže rodine znovu nájsť ich stratenú radosť ašťastie. Kto má rád Kúzelnú opatrovateľku, potom si príde na svoje. Aspoň tak sľubuje trailer.

Pestúnka v akcii (2009)

Vianočná klasika, ktorej sa možno dočkáte aj tieto sviatky. Vdovec Seth Webster (James van der Beek) hľadá opatrovateľku, aby mu pomohla sjeho neposlušnými šesťročnými dvojčatami. Podobne ako pri Kúzelnej opatrovateľke, aj tu deti robia každej novej posile zo života „peklo“. No raz sa pred dverami objaví tajomná "Pani Zázračná" (Doris Roberts), ktorá sa rýchlo stáva nenahraditeľnou pestúnkou, kuchárom, priateľom aživotným sprievodcom.

Nedotknuteľní (2011)

Tento film azda ani netreba predstavovať, alebo predsa. Ide o francúzsku komediálnu drámu inšpirovanú skutočným príbehom Philippa Pozza di Borga a vzťahom s jeho ošetrovateľom Abdelom Sellounom, ktorá rozhodne stojí za viac ako len jedno zhliadnutie. Ochrnutý abohatý aristokrat Philippe (François Cluzet) si na výberovom konaní zvolí za svojho nového opatrovníka Drissa (Omar Sy), živelného mladíka z predmestia, ktorého práve prepustili zväzenia. Vskratke, tú najmenej vhodnú osobu.

Tejto dvojici sa však podarí nemožné, ato prepojiť serióznosť ažoviálne vtipy, Vivaldiho apopulárnu hudbu, či tepláky aluxusné obleky. Ich priateľstvo sa stane neočakávaným, zábavným, bláznivým, silným ahlavne nedotknuteľným. Komédia sdramatickou zápletkou nám podáva krásne svedectvo, že ani od krku až po prsty na nohách nepohyblivý človek odkázaný na pomoc od druhých nemusí stratiť zmysel života. Ak ste tento kasový trhák nevideli, tak máte opohodový večer postarané.

Opatrovateľka/Diablovo dieťa (2008)

Pri tomto filme prejdeme od zázračných adobroprajných opatrovateliek na inú „nôtu“. Hororová snímka Opatrovateľka je príbehom omladej študentke Angie Albrightovej (Sarah Thompson), ktorá popri štúdiu na vysokej škole potrebuje peniaze. Nájde si brigádu a robí tzv. dievča na opatrovanie. Dostane prácu na dedinskej farme, kde má počas víkendov strážiť malého Sama.No to ešte nevie, že miesto starania sa odieťa bude bojovať osvoj holý život. Dostala sa totiž do domu vyznávačov diabla. Aj keď možno ide oneoriginálny scenár aje dopredu jasné, očo vo filme pôjde, napriek tomu dokáže vurčitých scénach vyvolať napätie amrazivé pocity.

Chlapec (2016)

Hororový thriller otom, ako sa opatrovanie stane nočnou morou. Hlavnou predstaviteľkou Gréty je aktuálna hviezda seriálu The Walking Dead - Lauren Cohan. Gréta je mladá Američanka, ktorá po svojom príchode do Anglicka začne pracovať ako opatrovateľka v odľahlej dedine. Po nástupe do novej práce však zistí, že osemročný chlapec, o ktorého sa má starať, je porcelánová bábika v životnej veľkosti. Jeho rodičia mu venujú rovnakú starostlivosť ako ich predchádzajúcemu živému synovi, ktorý pred dvadsiatimi rokmi zomrel, a s ktorého smrťou sa stále nemôžu vyrovnať. Spočiatku si Gréta robí zprísnych pravidiel srandu. No až po rade rušivých a nevysvetliteľných udalostí si s hrôzou uvedomí, že bábika je živá.

Dokonalá pestúnka (2014)

Klasický príbeh otom, ako rodičia zháňajú opatrovateľku pre dcérku Chloe azrazu sa pre ich dverami objaví človek, ktorý ich problém vyrieši. Aspoň na prvý pohľad. Hlavnou postavou filmu je mladé dievča Heather (India Eisley), ktoré má záujem opatrovať dievčatko Chloe. Tá si ju rýchlo obľúbi, atak prácu získa. Po nejakom čase sa ale vrodine začnú diať zvláštne veci arodičia Linda aMark tušia, že im Heather nepovedala osebe celú pravdu.

Viac o téme: NedotknuteľníKúzelná opatrovateľkaOpatrovateľkaMary Poppins sa vracia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu