Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prekvapujúce, mrazivé i mimoriadne smutné: Tieto konce filmov sa nám navždy vryli do pamäte

La La Land
La La Land (Zdroj: SITA/AP Photo)

V priebehu rokov sme sa dočkali kvalitných filmov, na ktoré nedokážeme zabudnúť. Mnoho z nich sa stalo našimi obľúbencami a radi si ich pozrieme aj niekoľkokrát za rok. Spomínate si ale, kedy ste videli film s perfektným koncom vôbec po prvýkrát? Aké ste mali pocity? Poďme si aspoň niektoré z nich pripomenúť. Snáď ani nemusíme pripomínať, že článok obsahuje spoilery v podobe odhalenia zápletky.

La La Land (2016)

A začneme rovno s filmom, ktorý zdobí aj hlavnú fotografiu tohto článku.V Los Angeles, meste plnom nádejí a hviezd, Sebastiannáhodou stretne Miua spolu sa vydajú ďaleko za hranice stereotypu všedných dní – až do rozprávkovej krajiny splnených snov menom La La Land. Talentovaného jazzového pianistu a nádejnú herečku čaká vzrušujúce dobrodružstvo, ktoré sa ani náhodou nepodobá na ich skutočné životy. On už nebude musieť hrať po zastrčených nočných baroch pre ľudí, ktorí ho nepočúvajú a jej po jednom z mnohých neúspešných konkurzov konečne zavolajú, že majú pre ňu úlohu.

Osud to zariadil tak, že spolu sa posunú tam, kam by sa jeden bez druhého nikdy nedostali. Sú bláznivo zamilovaní a ich cesta za šťastím práve začína. O to trpkejší je koniec, v ktorom vidíme každého zhlavných hrdinov na opačnej strane brehu. Obom sa splnil sen, no obaja zaň draho zaplatili. A posledný pohľad do očí rozplakal aj tvrdých chlapov.

Se7en (1995)

Detektív poručík William Somerset pomaly končí kariéru a jeho poslednou úlohou je zaučiť mladého a ambiciózneho detektíva Davida Millsa. Obaja sú nasadení na vyšetrovanie prípadu brutálnej vraždy, ktorý ich neodvolateľne vtiahne do pomýleného a zvráteného sveta psychicky narušeného, ale inteligentného a rafinovaného zločinca, s krycím menom JohnDoe. Vražedný maniak v besnom zabíjaní pokračuje - už na druhý deň sa nájde zohavené telo najlepšieho advokáta v meste, vedľa ktorého je krvou napísané slovo „chamtivosť“.

Zdá sa, že to nie je posledná obeť a kým polícia vraha vypátra, bude každý zo siedmich smrteľných hriechov - obžerstvo, chamtivosť, lenivosť, smilstvo, pýcha, závisť a hnev - kruto potrestaný. A o to viac ten posledný. Hnev je hriech, ktorý len málokto dokáže ovládať. Presne o to od začiatku išlo hlavnému záporákovi. A musíme uznať, že to bol on, kto vyhral. Skvelé herecké výkony a perfektná Fincherovka, na ktorú len tak nezabudnete.

Krstný otec (1972)

Dráma z prostredia mafie Krstný otec, nakrútená podľa rovnomenného románu Maria Puza, patrí medzi prelomové diela tzv. Nového Hollywoodu. Príbeh newyorskej mafiánskej rodiny, na čele ktorej stojí don Vito Corleone, sa odohráva v rokoch 1945 - 55 a zaznamenáva prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení 2. svetovej vojny. Film získal 3 Oscarov - za najlepší film, scenár podľa predlohy a mužský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Marlona Branda.

Dobyli Hollywood aj napriek veľkej nevýhode: FOTO Hviezdni cudzinci za veľkou mlákou

Koniec vyzerá úplne inak, ako by si (minimálne Connie) predstavovala. Michael v podaní Al Pacina vyzeral, že sa poučil z chýb svojich predkov. Z chlapca, ktorý sa ako jediný pokúšal byť spravodlivý a čestný, sa na záver stáva nekompromisné monštrum, ktoré to však má v hlave dokonale usporiadané. A to všetko počas pár sekúnd, kým sa v scéne zatvoria dvere!

The Usual Suspects (1995)

Gabriel Byrne, Kevin Spacey, Stephen Baldwin, Benicio Del Toro a Kevin Pollak sú pätica gangstrov, ktorí jednej noci v San Pedre vylúpia vytipovaný obrnený voz pre muža menom Keyser Soze. Polícia tej noci nachádza pašerácku loď La Paloma plnú mŕtvol. Loď vyletela do povetria a z dvadsiatich siedmich mužov prežili len pouličný zlodejíček Verbal a jeden z členov posádky umierajúciv nemocnici na popáleniny. V záujme vyšetrenie masakru zatknú obvyklýchpodozrivých.

Tým začína retrospektívnerozprávanie. Príbeh sa s každou ďalšou novou informácioučím ďalej viac zamotáva a prináša nejeden zvrat. Neustále tiež priživuje nezodpovedanú otázku, kto je Keyser Soze. Historka z podsvetia vrcholí nečakaným zvratom, ktorého scéna už bola nespočetnekrát zparodována a patrí medzi kultové a jedny z najznámejších filmových scén vôbec. Však?

Toy Story 3 (2010)

Vtreťom filme sa tvorcovia milovanej série príbehov o hračkách vracajú do známeho kúzelného sveta. Chlapec Andy už vyrástol a chystá sa na vysokú školu. Buzza, Woodyho a zvyšok hračiek tak čaká neistá budúcnosť. Naši starí známi hrdinovia sa dostanú do škôlky plnej rozjarených detí. Obzvlášť neskrotnébatoľatá sa už nemôžu dočkať, kýmnedostanú tieto"nové" hračky do svojich malých, upatlaných ručičiek.

Hoci našichhrdinovčaká nejedna horkáchvíľa, dobre vedia, že nesmújeden druhého zradiť a že sa musia držaťpohromade. A práve finále, kedy súvšetci ako jeden rozhodnutí spoločne zomrieť, dokáže rozplakať aj po ôsmich rokoch.

Inception (2010)

Film sa upriamuje na Doma Cobba, "extraktora", človeka, ktorý vniká do snov ostatných ľudí, aby dosiahol informáciu, ktorá je inak nedostupná. Jeho schopnosti ho stáli rodinu a národnosť, ale je mu sľúbené vykúpenie a nadobudnutie starého života, keď sa Cobb a jeho tím špecialistov nechá zlákať na špeciálnu úlohu: zasadiť myšlienku do podvedomia určitej osoby.

Tento proces zasadenia myšlienky, známy ako „počiatok“, je Cobbovi menej známy a oveľa náročnejší ako jeho obvyklá „extrakcia“. Tu naozaj nemá zmysel hovoriť, ako snímka končí. Rozhodne si ju totiž budete musieť pozrieť celú a sami sa rozhodnúť, ktorý z koncov je pre vás prijateľnejší. Pre tých, ktorí stále nevedia, kde sa na konci Cobb nachádza, skúste sa rozpamätať, kedy nosil na prste obrúčku.

Viac o téme: Krstný otecPočiatokLa La LandSe7enThe Usual SuspectsToy Story 3
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu