Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V tureckých telenovelách klišé neplatí: Prísne zvyky, humor, ale aj tragické konce!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto YouTube)

Časy, keď diváci so zatajeným dychom sledovali mexické, argentínske alebo kolumbijské telenovely, sú preč. Pravdaže, ľudia ich stále milujú, no jedno je potrebné si priznať. Všetky mali podobné príbehy, zápletky a rovnaký záver – svadbu. V súčasnosti však Slovensko ovládli príbehy z krajiny polmesiaca. A že musia mať šťastný koniec? Tak toto klišé v Turecku rozhodne neplatí.

Kde sú tie časy, keď sme deň čo deň sadali pred televízor asledovali dramatický príbeh slepej Esmeraldy, Divokého anjela, temperamentnej Palomy zKeď budeš moja alebo bratov Reyesovcov zoSkrytej vášne? Či si to pripustíme alebo nie, sú aktuálne s istotoupreč. Isteže, počas roka si pozrieme nejakú ich reprízu, no skôr ide onostalgické spomínanie na detstvo amladosť, ako onapínavé čakanie na pokračovanie do druhého dňa.

Turecké telenovely ako nový televízny hit

Srdcia Slovákov si posledné roky získali turecké telenovely. Všetko sa to začalo 4. januára 2011 premiérou romantického seriálu Tisíc ajedna noc, vktorom krásna Šeherezáda musela pre peniaze na záchranu smrteľne chorého syna obetovať nielen svoju hrdosť, ale iniečo viac...

V tureckých telenovelách klišé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Repro foto YouTube)

Za prvý mesiac sa znovinky stal najsledovanejší program dňa, ktorý si priemerne pozrelo vyše milión 100-tisíc divákov nad 12 rokov. Atak odštartoval úspech telenoviel zkrajiny polmesiaca. Do dneška sme si mali možnosť pozrieť viac ako 15 rôznych príbehov, ktoré sa však na seba podobali len zriedka. Niektoré mali dramatické zápletky aukazovali prísne zvyky, tradície a postavenie ženy vkrajine. Iné boli, naopak, vtipné sporiadnou dávkou humoru adivák sa vďaka tomu mohol úplne uvoľniť. Jedno ale mali spoločné – trhali rekordy sledovanosti.

Šťastný koniec čakali diváci márne

Keď sa povie slovo „telenovela“, každému sa vmysli vybaví sladký príbeh o zaľúbenej dvojici, kde vždy vstúpi do deja nejaká tretia záporná postava, ktorá im chce lásku zničiť. Po sérii intríg, udobrovania a ďalšej zápletke dej vyvrcholí šťastným koncom -svadbou adivák ostáva sdobrým pocitom v duši. VTurecku si otom ale niektorí scenáristi očividne myslia niečo iné. Alebo jednoducho nemali na výber.

Feriha

Prvým seriálom, vktorom sme čakali „happy end“ aneprišiel, bol Feriha. Príbeh je ochudobnej domovníkovej dcére, ktorá sa dostala na univerzitu aod tej chvíle vstupuje do úplne iného sveta. Tam jej do života vstúpi miestny školský playboy, Emir Sarrafoglu. Keďže Feriha má na sebe šaty majetnej kamarátky Cansu, zdanlivo sa nelíši od tých, ktorí bývajú v luxusných apartmánoch vbohatej štvrti. Feriha si svoju falošnú identitu na škole užíva, atak sa mladé dievča pre jedno malé klamstvo zamotáva do stále väčších a väčších klamstiev. Po ich odhalení, vysvetlení aďalších životných úskaliach sa diváci dočkali svadby. No tam sa stalo to, čo nikto nečakal. Nevestu počas svadobného tanca niekto zastrelí.

A prečo musela hlavná postava zomrieť? Vysielanie Ferihy bolo v Turecku pôvodne plánované do júna 2012. Kvôli úspechu seriálu ho tvorcovia chceli predĺžiť aj na ďalšiu sezónu. Predstaviteľka Ferihy mala podpísanú zmluvu na nový historický seriál, atak vnatáčaní nemohla pokračovať. Scenáristi nemali na výber atak nás čakal namiesto šťastného konca dramatický zvrat. V pokračovaní vsadili nanovú postavu, no bez Ferihy to pre divákov nebolo ono atak natáčanie museli stopnúť.

Zakázaná láska

Romantický seriál nakrútený podľa rovnomenného románu. Hlavnou postavou je mladá Bihter, ktorá našla prístav pokoja pristaršom mužovi Adnanovi. No keď stretne jeho vzdialeného synovca Behlula, zistí, že ich k sebe ťahá neobyčajná sila.Ich zakázaná láska ovplyvní každého člena v domácnosti, a tak nevinnosťzatieni zrada. Tragické finále seriálu, ktoré vyvrcholí samovraždou.

Nekonečná láska

Seriál s romantickým začiatkom ao totrpkejším koncom. Dcéra zbohatej rodiny Nihan sa zaľúbi do syna chudobného holiča Kemala. Ich krásny vzťah rýchlo skončí, keď sa Nihan nechá zmanipulovať apre záchranu svojhodvojčaťa Ozana pred väzením sa vydá za psychopata Emira. Kemal so zlomeným srdcom odchádza na päť rokov preč avracia sa zneho vážený biznismen. Keď sa sNihan opäť po rokoch stretnú, zistia, že sa stále milujú, no nemôžu byť spolu. Do dejavstúpinaivná Kemalova sestra a až vtedy sa začne ozajstná dráma, kedy sa Nihanin manžel nezastaví pred ničím. Partnerský päťuholník vyvrcholí tragickým finále, keď zomiera Emir aj Kemal aNihan ostáva sama sdieťaťom.

Poriadna dávka humoru

Aby smenezaškatuľkovali turecké telenovely ako jednu "veľkú tragédiu" a drámu, prinášame vám výber tureckých seriálov, ktoré sú vydarenými komédiami. Vtipné scénky, nadľahčenúatmosféru a humorné zápletky si proste zamilujete.

Láska na druhý pokus

Dvajamladí,sklamaní a zúfalíľudia z rôznych prostredí sa stretnú pri lete do Istanbulu.Práve počas neho uzavrúdohodu o spoločnom manželstve.Fatih chce, aby Zeynep predstierala, že je jeho manželkou, pretože ho rodina chce nasiluoženiť s namyslenýmdievčaťom Irem.Zeynep sa to hodí atýmto spôsobom chce získať čas na vysvetlenierodine, že má syna. Preto prijme Fatihov návrh. A tak sa začína hra na manželstvo. Keď sa do toho zamieša šialená matka, drsný otec, sprostučký bratranec,nevzdelaní rybári a klebetné susedy, o zábavu je rozhodne postarané. Bláznivý príbeh o tom, ako sa aj obyčajná hra môže zmeniť na úprimnú a hlbokú lásku.

Sladká pomsta

Mladá,krásnaa bohatá Pelinnikdy nemala šťastie v láske, konečne si však ide vziať muža svojich snov. Ale ženích Tolga sa priamo vo svadobný deň vyparí a Pelin ostane na ocot.Pelin verí, že za všetkým je kliatba a že ak nájde Tankuta Sinana, ktorému v minulosti veľmi ublížiaa ospravedlní sa mu, tak má ešte šancu byť v živote šťastná. To nebude vôbec jednoduché, pretože Tankut Sinan už zďaleka nie je zakríktunýmmladíkom ako kedysi. Stal sa z neho príťažlivý a sebavedomý muž.

Naskytne sa mu tak príležitosť,aby sa mohol Pelin za všetko pomstiť. Preto jej navrhne, aby bola jeho asistentkou v reštaurácii. S čím ale ani jeden nerátal, že pomsta sa zmení na lásku. Do celého vzťahu sa, pravdaže, starajú najlepší kamaráti a rodičia. V skratke, ide o romantickú komédiu, ktorá sa vďaka humoru a úsmevným situáciámpostará o pohodový oddych diváka.

Viac o téme: Tisíc a jedna nocFerihaZakázaná láska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu