Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Pozrite, čo si pre vás RTVS pripravila počas vianočných sviatkov

(Zdroj: rtvs)

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ponúkne počas vianočných sviatkov v premiére viacero rozprávok. Prvou z nich bude animovaný film Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla, ktorú uvedú na Dvojke po prvý raz 23. decembra o 18.45 a v repríze na tom istom programe i na Štedrý deň.

Diváci a diváčky Jednotky budú môcť na Štedrý večer krátko po pol deviatej uzrieť zas rozprávku Vianočné želanie a na prvý sviatok vianočný televízia zaradí do vysielania novinku RTVS a Českej televízie Kúzelník Žito.

Programovú štruktúru Jednotky na Štedrý deň doplní benefičný koncert Úsmev ako dar a Vianočné oblátky s Dušanom Tarageľom, Evou Večerovou a Jozefom Dóczym. Nasledujúce ráno Jednotka prinesie rodinný filmový muzikál Spievankovo a kráľovná harmónia. "Veľmi sa tomu tešíme, dúfame, že bude mať takú veľkú sledovanosť ako v kine,“ poznamenal počas stredajšej tlačovej konferencie riaditeľ televíznych programových služieb Marek Ťapák.

Na prvý sviatok vianočný Jednotka ponúkne aj film Syn Boží o živote Ježiša Krista od tvorcov výpravného seriálu Biblia. Druhý sviatok vianočný sa bude niesť v znamení filmov Anjel Pána 2 a Cisárov pekár – pekárov cisár.

Dvojka na Štedrý deň prinesie v premiére nový animovaný seriál o etikete Chochmesovci, film Zďaleka ideme, novinu nesieme režiséra Martina Slivku z roku 1965, klasiku Rysavá Jalovica s Jozefom Kronerom v úlohe Adama Krta a neskôr večer televízia odvysiela vianočný koncert tenoristu Miroslava Dvorského. Na prvý sviatok vianočný Dvojka zaradila do vysielania záznam divadelnej inscenácie Kubo a program dňa uzavrie vianočný koncert RTVS a ČRo.

Ďalší koncert s názvom V slovenskom Betleheme televízia ponúkne 26. decembra o 17.00, nasledovať bude nový večerníčkový seriál Tresky Plesky a večer si diváci a diváčky budú môcť pozrieť opäť klasiku, Michala Dočolomanského v legendárnom slovenskom muzikáli Na skle maľované.

Silvestrovský večer na Jednotke prinesie špeciálny diel obľúbenej relácie Milujem Slovensko. "Silvestrovská epizóda je vždy iná ako ostatné. Tentoraz sme si povedali, že nebudeme robiť nejaké veľké chytáky. Zopár sme ich dali, niečo sme pomenili a atmosféra bola výborná hlavne preto, že sa nám podarilo dať dokopy veľmi dobrých hostí. Bude tam Juraj Bača, Sima Martausová, Roman Pomajbo, Oľga Belešová a Jakub Rybárik. Hovoril som si, že spraviť zábavnú panel šou na dve hodiny nie je možné a nakoniec sme natočili dve a trištvrte hodiny celkom hustej zábavy. Dokonca sa stalo, čo sa nestalo nikdy. Kapitáni Juraj Šoko Tabaček a Stanka Kašperová sa nechali tak strhnúť, že záverečnú pesničku zaspievali oni sami. To v štábe spôsobilo menšie znepokojenie, či to nebudeme musieť opakovať, ale dopadlo to výborne. Ja som spokojný a verím, že aj diváci si to budú na Silvestra užívať,“ priblížil režisér a producent programu Rado Štefanov.

Následne do polnoci bude divákom a diváčkam Jednotky robiť spoločnosť program Zlaté časy a o polnoci televízia premietne v premiére záznam z koncertu Od Lady Carneval k Draculovi. Silvester na Dvojke sa bude od začiatku niesť v koncertnej nálade. Večer spestria divákom a diváčkam tri koncerty - Pavol Hammel 70, The Beatles – roky na turné a U2 naživo v Londýne.

Na Nový rok na Jednotke odštartuje v premiére dlho pripravovaný program Najväčší Slovák, ktorý pred časom vzbudil v širokej verejnosti výrazné znepokojenie pre upútavku na program, v ktorej figuroval Jozef Tiso. "Večer bude moderovať Adela Vinczeová a dozvieme sa na ňom prvú desiatku najväčších slovenských osobností. Sám som zvedavý, kto tam všetko bude a ako naši spoluobčania hlasovali,“ povedal Ťapák.

Dvojka na nový rok prinesie Chvíľku poézie s Jánom Gallovičom, ktorý bude recitovať Jána Smreka, dokument o slovenskom horolezcovi Petrovi Hámorovi Vrcholová príťažlivosť a koncert pre dva klavíry z diel J. S. Bacha a A. D. Šostakoviča.

Ako na tlačovej konferencii povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, vianočné sviatky sú podľa neho predovšetkým sviatkami pokoja, rodinnej atmosféry, zastavenia sa a rozmýšľania nad tým, kto sme, odkiaľ sme prišli a kam kráčame. Ambíciou RTVS preto je vianočnú náladu svojim programom podčiarknuť a umocniť a svojich priaznivcov v sviatočných chvíľach nenútene sprevádzať.

"Všetky televízne a rozhlasové programy, ktoré sme pripravili na obdobie vianočných a novoročných sviatkov, sme preto vyberali a vytvárali s láskou a vedomím, že rozhlas a televízia sú významným rodinným spoločníkom. Preto je aj program ladený tak, aby vytváral príjemnú kulisu pre našich poslucháčov i divákov. Spolu s nimi sa tešíme na chvíle strávené s najbližšími v nevtieravej a príjemnej spoločnosti RTVS,“ uzavrel Rezník.

Viac o téme: RTVS
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu