Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šialení Griswoldovci nás bavia vyše 30 rokov: VIDEO Toto ste o filme či ich životoch netušili!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Youtube)

Griswoldovci sú naozaj pekne podarení. Bláznivé príbehy obyčajnej americkej rodinky a ich dobrodružstiev nás zabávajú viac než 30 rokov. V ich komických príbehoch nesmie chýbať ani ten vianočný. Clark Griswold, ktorého si zahral Chevy Chase, sa často bezhlavo vrhá do rôznych situácií a Vianoce prežíva obzvlášť intenzívne. Málokto však vie, že pôvodný režisér nakoniec vzal scenár k filmu Sám doma, jedna z postáv sa preslávila v Teórii veľkého tresku či to, že dom Griswoldovcov susedí s domom zo Smrtonosnej zbrane.

Rodinka Griswoldovcov sa na čele s otcom Chevym Chasom alias Clarkom Griswoldom objavila v celkovo štyroch filmov. Keďže je čas Vianoc,sústredili sme sa na Vianočné prázdniny z roku 1989 a na zaujímavosti zo životov hercov i natáčania. Tejto komédii predchádzali Prázdniny v Ameriky (1983) a Prázdniny v Európe (1985). Po vianočnej komédii nasledovala Dovolenka v Las Vegas (1997).

Šialení Griswoldovci nás bavia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Bláznivé Vianoce

Vianočné prázdniny opisujú príbeh obyčajnej americkej rodiny, ktorá sa pripravuje na najkrajšie sviatky v roku. Rodičia si cestou spievajú a dve deti v tínedžerskom veku sú klasicky otrávené. Clark chce pre svoju rodinu pripraviť sviatky snov - zrezať vlastný vianočný stromček, mať celú rodinu pokope a k tomu nesmie chýbať bohaté osvetlenie. Postupne sa však dostávajú do úsmevných situácií, ktoré tak trochu narušia šťastnú vianočnú atmosféru.

Herci s komediálnymi kvalitami

Chevy Chase bol jediným hercom, ktorý sa objavil v každom dieli komickej filmovej série. Dokonca sa na chvíľu objavil aj v pokračovaní z roku 2015. Objavil sa v mnohých ďalších komédiách, no táto úloha je pre neho zrejme tou najcharakteristickejšou. Počas kariéryodmietol úlohy Forresta Gumpa, Lestera Burnhama v Americkej kráse či Indiana Jonesa. Dnes sa už vo filmoch veľmi neobjavuje, je ženatý a má tri deti.

Chevy Chase a Beverly D'Angelo vo voľnom pokračovaní s názvom Griswoldovci z roku 2015. (Foto: SITA/AP/Hopper Stone/Warner Bros. Entertainment)
Zobraziť galériu (5)
Chevy Chase a Beverly D'Angelo vo voľnom pokračovaní s názvom Griswoldovci z roku 2015. (Foto: SITA/AP/Hopper Stone/Warner Bros. Entertainment)  (Zdroj: SITA/AP/Hopper Stone/Warner Bros. Entertainment )

Manželku Clarka Griswolda si zahrala Beverly D'Angelo. Krásna blondínka s modrými očami začala najskôr na Broadwayi. Potom prišla menšia úloha v Annie Hall od Woodyho Allena,nasledovalo účinkovanie v legendárnom muzikáli Vlasy z roku 1979. Neskôr si zahrala ešte niekoľko menších úloh, kým sa z nej stala Ellen Griswoldová. Bohužiaľ, napriek tomu, že si pomedzi filmy aj po nich zahrala v mnohých iných snímkach, práve táto postava ostala jej najvýraznejšou.


Mohlo by vás zaujímať:Detské hviezdy vo vianočných filmoch: Ste zvedaví, čo robia dnes?


O dosť lepšie sú na tom deti Griswoldovcov. Juliette Lewis je známa svojimi úlohami v 90. rokoch. Zahrala si po boku Roberta De Nira v thrilleri Mys hrôzy (1991), po boku Brada Pitta v snímke Kalifornia (1993) a v tom istom roku sa objavila v snímkeČo žerie Gilberta Grapea s mladým Leonardom DiCapriom aJohnnymDeppom.

S DiCapriom si v menšej úlohe zahrala aj vo filme Basketbalistov denník (1995). Na svojom konte má množstvo kvalitných snímok, v rámci Griswoldovskej ságy sa objavila iba vo vianočnom dieli. Johnny Galecki sa tiež objavil len vo vianočnej verzii. Jeho najväčším úspechom je seriál Teória veľkého tresku, kde si zahral jednu z hlavných postáv - Leonarda. Okrem toho sa objavil aj v populárnom seriáli Roseanne.

Spory s pôvodným režisérom, ako útechu dostal scenár Sám doma

Vianočný diel o ďalšom šialenom príbehu Griswoldovcov je natočený na námet poviedky spisovateľa Johna Hughesa s názvom „Vianoce '59“. Ten sa stal aj scenáristom filmov okrem príbehu o dobrodružstve v Las Vegas. Poviedka bola publikovaná v decembri 1980 v magazíne National Lampoon (súčasť pôvodného názvu filmu). Štúdio neskôr prišlo po úspechu prvého filmu za Hughesom, aby napísal ďalší scenár. Súhlasil len preto, lebo mal dobrý príbeh, na ktorom by to postavil.

Fotografia Johna Hughesa z roku 1984. Zomrel v roku 2010 na infarkt v New Yorku. (Foto: SITA/AP)
Zobraziť galériu (5)
Fotografia Johna Hughesa z roku 1984. Zomrel v roku 2010 na infarkt v New Yorku. (Foto: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP)

Snímku mal pôvodne natáčať režisérChris Columbus. Kvôli osobným rozporom s Chaseom však projekt opustil. Na režisérskej stoličke ho nahradilJeremiah S. Chechik. Hughes nakoniec Columbusovi ponúkol scenár k filmu Sám doma, ktorého je takisto autorom. Môžete len usúdiť, komu nahral osud väčšie šťastie z hľadiska komerčného úspechu.

Úspech v kinách a strašidelná mačka

Časť filmu sa natáčala v štúdiu a časť v teréne. Dom susedov Griswoldovcov je ten istý, v ktorom žije rodina Rogera Murtaugha (Danny Glover) v sérii filmov Smrtonosná zbraň. Budova stojí v štúdiách Warner Bros. Vianočné prázdniny sa ocitli po otváracom víkende na druhom mieste v rámci tržieb. So ziskom takmer 12 miliónov dolárov nestačili už len na Návrat do budúcnosti 2. Neskôr sa film dostal na prvé miesto a v Spojených štátoch zarobil počas kinopremiér niečo málo cez 71 miliónov dolárov.

VIDEO Scéna s usmaženou mačkou

Jednou z najkontroverznejších scén sa pre tvorcov stala časť, kde sa usmaží mačka. Štúdio sa totiž obávalo reakcie divákov. Nakoniec však podľahli nátlaku jedného z producentov Mattyho Simmonsa, aby scéna vo filme ostala. Našťastie, tvorcom neskôr poriadne odľahlo. Po prvej testovacej projekcii sa publikum zhodlo, že práve túto scénu považovali za najvtipnejšiu. Kritici najprv neboli z filmu nadšení, no nakoniec sa Vianočné prázdniny stali komediálnou klasikou. Zhodli sa totiž na tom, že síce nepatrí k najkvalitnejším snímkam, obsahuje dostatok vtipných momentov na to, aby sa stala solídnou sezónnou záležitosťou.

Viac o téme: Vianočné prázdninyChevy ChaseGriswoldovci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu