Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

To NAJ z roka 2018: Svet filmu sa upokojil, Oscary majú novú kategóriu a Cosbyho odsúdili

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA, DC)

Rok 2018 bol vo filme pomerne pokojným. Oproti obrovským pochodom žien či bojkotu Oscarov nesprevádzali svet filmu žiadne väčšie škandály. Minulý rok však odsúdili Billa Cosbyho, zatkli Weinsteina a k oscarovým kategóriám pribudla nová, vďaka ktorej sa snáď aj filmy o superhrdinoch dočkajú ocenenia. Tvorcovia filmov zo série DC prekvapili a zdá sa, že Aquaman sa stane historický najlepším DC filmom.

Rovnaké prekvapenie predstavoval aj Rami Malek v úlohe Freddieho Mercuryho v snímke Bohemian Rhapsody, ktorú síce kritici ohodnotili negatívne, no diváci a členovia filmových asociácií si evidentne myslia pravý opak. Prvé náznaky boli na udeľovaní Zlatých Glóbusov, finále v podobe Oscarov náš ešte len čaká. Pozrite si to naj z minulého roka.

Cosbymu a Weinsteinovi klepli po prstoch

Vlna obvinení zo sexuálneho obťažovania masívne zasiahlia aj niekdajšieho miláčika a otecka Ameriky Billa Cosbyho. V septembri 2018 sudca rozhodol, že Cosby nastúpi do väzenia, pričom presná dlžka trestu nie je jasná. Do väzenia by mal nastúpiť na tri až desať rokov. Presná dĺžka trestu nie je jasná. Počas niekoľkých rokov Cosbyho zo sexuálneho napadnutia a zdrogovania obvinilo viac než 60 žien, pričom vo väčšine prípadov bránilo trestu premlčacej doby. Okrem Andrey Constandovej. V jej prípade psychologička skonštatovala, že ide o nebezpečného sexuálneho predátora s vážnou poruchou osobnosti. Cosbyho neskôr spolu s režisérom Romanom Polanskim vylúčiliz Americkej Akadémie filmových umení a vied.

To NAJ z roka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke, Julio Cortez)

Obrovská vlna protestov spolu s kampaňou #MeToo však odštartovalo obrovskú nevôľu žien po celom svete. Pridali sa herečky, ktoré začali po desiatkach rokov otvorene hovoriť o tom, aká bola situácia v šoubiznise. Harvey Weinstein bol v minulosti významným americkým producentom a blízkym priateľom kultového režiséra Quentina Tarantina. Producenta zatkli v New Yorku 25. mája minulého roku a prepustili ho na kauciu.V súčasnosti čelí obvineniam zo znásilnenia a ďalších priestupkov. Je obžalovaný v šiestich bodov, pričom jeden newyorský súd už zrušil. Tieto následky sa nazývajú aj „efekt Weinstein“.

Najúspešnejší DC film?

Boj medzi marvelovkami a filmami zo série DC sa vždy dostane nejakým spôsobom na povrch. Bohužiaľ, marvelovky mali a ešte stále majú oproti hrdinom z druhého súdka, aspoň čo sa filmov týka, na vrch. Zatiaľ sa im nevyrovnali ani čo sa tržieb týka a ani popularity. Túto líniu začala pomaly meniť Wonder Woman, no zdá sa, že Aquaman začne túto líniu naozaj meniť. Samozrejme, ak sa aj pri ďalších snímkach zachová alebo zlepší úroveň komixoviek zo sveta DC.

Aquamana si vzal po krídla režisér James Wan, ktorý sa postaral o úspechy hororov Saw, Insidious či V zajatí démonov. Pôvodne Wanovi Warner Bros navrhlo nakrúcanie Flasha i Aquamana. Viac ho lákalo preskúmať podvodný svet. Rodený HavajčanJason Momoa sa prepracoval od modela cez sladkého mladíka z Baywatachu, kvôli ktorému mal problém zahrať si inde, až po Khala Droga a Aquamana. Svoju kariéru dokázal otočiť tým správnym smerom.


Mohlo by vás zaujímať:Z „Otecka Ameriky“ odsúdený sexuálny predátor: Bill Cosby zničil predstavy desiatok mladých ľudí!


Disney opäť so siedmimi miliardami

Spoločnosti Disney sa opäť darilo aj tento rok. Už druhý rok po sebe, a to aj napriek niekoľkým prepadákom, zarobil Disney zhrubasedem miliárd. Len vďaka Avengers: Infinity War, Rodinky Úžasných 2, Čiernemu panterovi a Ant-Man aWasp spoločnosť zarobila 5,2 miliardy. Samozrejme, nie všetko šlo podľa ich predstáv. No aj prepadáky a finančné sklamania (Solo: A Star Wars Story,Ralph búra internet,Návrat Mary Poppins čiLuskáčik a štyri kráľovstvá) priniesli do kasy takmer 1,5 milióna dolárov.

Istý čas zarábali aj filmy z minulého roka (Posledný Jediovia, Coco či Thor: Ragnarok). Disney tak aj tento rok zarobilo v kinách viac ako sedemmiliárd dolárov, aj keď spomedzi spoločností malo v kinách najmenej filmov. Ani tento rok to zrejme nebude inak. Disney ponúkne divákom Kapitánku Marvel, Levieho kráľa či finále Avengers: Endgame

Megainvestícia pre spoločnosť Disney

Zložitý proces megainvestície sa začal ešte v decembri roka 2017. Vtedy sa svet dozvedel, že spoločnosť The Walt Disney Company plánuje odkúpiť väčšinu aktivít spoločnosti 21st Century Fox. Niektoré časti majú byť ešte pred kúpou vyčlenené do samostatnej spoločnosti. Pôvodne bola v hre suma niečo vyše 52 miliónov dolárov. Firma Comcast však ponúkla v júni 2018 protiponuku vo výške 65 milárd dolárov. Disney sa však tejto investície vzdať nechcel a ponúkol 71,3 miliardy dolárov (61,3 miliardy eur). Predaj sa závŕšil o mesiac neskôr. Disney získal teda nakoniec získal väčšinu aktív firmy Ruperta Murdocha.

To NAJ z roka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Drew, Mark Lennihan)

Dokončenie celého procesu by malo nastať tento rok v januári. Disney by tak mal získať filmové a televízne aktíva Foxu, vrátane takmer 40 % podielu vprevádzkovateľovi platenej televízieSky. Disney dúfa, že vďaka prevzatiu ďalších mediálnych aktív bude lepšie konkurovať streamovacím rivalom, ako je Netflix. Mediálny magnát Murdoch si ponechá len svoju spravodajskú vlajkovú loď Fox News a športovú stanicu. Obe televízie sa oddelia od zvyšku spoločnosti do novejfirmy. Disney prevezme legendárne filmové štúdio 20th Century Fox, rovnako ako rôzne televízne stanice Foxu a ktomu ešte atraktívne podiely.


Mohlo by vás zaujímať:Sexuálny predátor začal revolúciu: VIDEO Legendu dostali na lopatky utajované zverstvá


Oscary majú novú kategóriu

Oscarová komisia zaviedla novú kategóriu ocenení pre výnimočné výsledky v oblasti populárneho filmu (alebo Oscar za najlepší populárny film). Znamená to, že filmy, ktoré sú obľúbené u publika, ale nie u kritiky, by sa takýmto spôsobom dostali ľahšie do povedomia verejnosti.Je to jedna z troch zmien, ktoré zaviedla minulý rok rada guvernérov Ceny Akadémie filmových umení a vied. Napriek tomu, že ju plánovali zaviesť aj na najbliží 91. ročník udeľovania Oscarov, nestane sa tak.Zatiaľ to odložili, aby mali čas na „preskúmanie a hľadanie ďalších informácií týkajúcich sa novej kategórie“.

Avengers
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tv tipy)

V predošlých rokoch filmy, ktoré si dobre viedli v tržbách vrátane snímok Mamma Mia, Avatar či série Mission Impossible, nemali na Oscaroch zastúpenie. Kategória "výnimočný populárny film" môže zároveň zmierniť kritiku, že mnohé z filmov uznaných oscarovou porotou sú čoraz bezvýznamnejšie a nereflektujú dopyt verejnosti. Rada guvernérov stanovila tiež skorší termín odovzdávania Oscarov v roku 2020 a priamy prenos bude zároveň skrátený na tri hodiny so zámerom spraviť toto podujatie prístupnejšie pre celosvetové publikum. Udeľovanie Oscarov v roku 2019 bude 24. februára, zatiaľ čo nasledujúci rok sa toto podujatie uskutoční 9. februára.

Hladovka Olega Sencova

Ukrajinského filmára a režiséra Olega Sencova zatkli 11. mája 2014 po ruskej okupácii ukrajinského polostrova Krym, kde sa narodil a žil. O rok neskôr ho v procese, ktorý ľudskoprávne organizácie považujú za vykonštruovaný, obvinili z extrémizmu a teroristických aktivít a odsúdili ho za prípravu teroristického útoku na Kryme na 20 rokov väzenia v trestaneckej kolónii.Sencov držal hladovku od mája minulého roka. Sám ju ukončil v októbri. Zo začiatku si mnohí mysleli, že ide len o ruskú propagandu, no sám filmár potvrdil, že ukončil hladovku, no z iného dôvodu, než bolo známe. Podľa neho by ho kŕmili na silu.

Oleh Sencov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo, file)

Po tom vyhlásení hladovkysa v jeho kauze angažovali mnohí západní politici a ľudskoprávne a medzinárodné organizácie, ktoré vyvíjali na Rusko tlak, aby Sencova prepustilo.Na jeho prepustenie vyzvali Rusko aj filmári z celého sveta. Okrem iných napríklad režiséri Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová a Aki Kaurismäki. Za Sencova sa postavili aj známi herci ako Johnny Depp či Meryl Streepová. Pridali sa aj slovenskí herci. Zuzana Fialová, Richard Stanke či Juraj Kemka. Kremeľ ho oslobodiť odmieta, podobne ako prezident Vladimir Putin zamietol žiadosť Sencovovej matky o milosť pre svojho syna.

Čerešnička na torte v podobe Bohemian Rhapsody

Na tento film čakali mnohí diváci i kritici. Gitarista legendárnej kapely Brian May mal v hlave tento projekt osem rokov. Celých osem rokov na ňom pracovali mnohí.Pôvodne si mal lídra kapely zahrať Sacha Baron Cohen. Ten si však prial natočiť „neprístupný“ film, s čím May nesúhlasil. Voľba padla na Ramiho Maleka, ktorý sa na svoju úlohu nesmierne sústredil. Mercuryho študoval a keďže nevedel hrať na žiadny hudobný nástroj, naučil sa po intenzívnych lekciách hrať na klavír.

Po necelých troch týždňoch v kinách sa v novembri minulého rokatržby biografickej snímky vyšplhali do takej výšky, že sa snímka dostalado rebríčka najviac zarábajúcich hudobných životopisných filmov, a to rovno na druhé miesto. Bohemian Rhapsody v hlavnej úlohe s Rami Malekom aj naďalej trhá rekordy. Napriek tomu, že kritici mali pomerne silné výhrady voči filmu, diváci si ho nevedia vynachváliť. Po pár mesiacoch sa stal jedným z najobľúbenejších filmov. Na Zlatých Glóboch získal dve ocenenia - cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe i zanajlepší dramatický film. Uvidíme, sko dopadne na Oscaroch.

Viac o téme: Jason MomoaBill CosbyAquamanHarvey WeinsteinOleg SencovTHe Walt Disney Company
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu