Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Máte chuť na niečo slovenské? VIDEO Toto sú najlepšie snímky minulého roka

(Zdroj: Garfield Film, House of Ukulele, Continental Film)

Minulý rok nebol z hľadiska slovenskej filmovej tvorby taký silný, ako predchádzajúce. Napriek tomu sa slovenským filmárom a hercom podarilo vytvoriť pár kúskov, ktoré by si diváci v rámci domácej tvorby mali pozrieť. Tlmočník dokonca mieri na prestížne udeľovanie cien Oscarov.

Tlmočník

Tlmočník je svojrázne roadmovie o dvoch starších mužoch, ktorí pátrajú po svojej minulosti. Počas cesty sa dostávajú do bizarných situácií a stretávajú rozmanitých ľudí. Postupne si skladajú obraz svet, ktorý sa navonok mení, no vo vnútri ukrýva nevyriešené konflikty. Od Tlmočníka sa očakávalo dosť málo, keďže film spočiatku nevyzeral veľmi lákavo. V mnohom však prekvapil. Nespadnete z neho do kolien, no vo svetle minuloročných udalostí sa hnev a vina v každom z nás posilnili rovnako ako v hlavných postavách.

Tlmočník režiséra Martina Šulíka získal v auguste minulého roku cenu filmových kritikov za Najlepší hraný film na Festivale židovských filmov v San Franciscu. Filmoví publicisti vyzdvihli nielen jeho profesionálne spracovanie, ale aj herecké výkony. Zároveňsa bude za Slovensko uchádzať o nomináciu na Oscara pre najlepší zahraničný film. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia. V hlavnej úlohe sa predstavil rakúsky herec Peter Simonischek a český herec Jiří Menzel. Vo filme slovensko-česko-rakúskej koprodukciesi zahrala aj Zuzana Mauréry.


Mohlo by vás zaujímať:Tlmočník prekvapil: Keď hnev, vina a frustrácia vyplávajú na povrch


Backstage

Dynamická lovestory plná tanca a hudby, aj tak by sa dal charakterizovať hudobno-tanečný film režisérky Andrey Sedláčkovej. Život Mary a Buddyho sa točí okolo ich lásky. Žijú sami romanticky v odstavenom prívese. Okrem iného ich spája váseň k tancu. V malom meste dajú dokopy tanečnúskupinu a streetdance im prinesie nové priateľstvá i nové sny. Všetci snívajú o tom, že jedného dňa budú slávni a bohatí.

Dvere do šoubiznisu sa im otvoria potom, čo ich počas jedného z tanečných battlov uvidí uznávaný producent a ponúkne im účasť na castingu pre veľkú televíznu tanečnú súťaž. Zákulisie takejto súťaže však má tvrdé zákony a pre priateľstvá, lásky i sny to bude znamenať veľkú skúšku. Vo filme si zahrali Mária Bartalos,Tony Porucha,Ondrej Hraška, Ivana Chýlková,Judit Bárdos,Roman Luknár,či Ben Cristovao. Netreba zabúdať, že nejde o film s festivalovými ambíciami. Hudobno-tanečný film sa riadi podľa iných pravidiel. Do kín mal prilákať divákov a ponúknuť odľahčenie. Napriek tomu ho mnohí neohodnotili najlepšie.

Dôverný nepriateľ

Zaujímavý slovenský projekt Dôverný nepriateľ sa snažil pozrieť na to, čo sa stane, keď vás a váš dom začnú ovládať nové technológie. Andrej pracuje ako programátor v nadnárodnej firme, ktorá sa zabýva vývojom tzv. inteligentného domu, ktorý má znamenať revolúciu v bývaní. Dom je ovládaný iba hlasom a má obyvateľom zaistiť maximálny luxus a stopercentnú bezpečnosť.

Andrej dokončuje projekt a spolu s čerstvou manželkou a sochárkou Zuzanou sa nasťahujú do funkčného prototypu, luxusného domu zo skla a kameňa uprostred nádhernej prírody. No to, čo zo začiatku vyzeralo ako idylka, sa však pomaly ale isto začína meniť na nočnú moru.Nápad síce dobrý, ale pokiaľ ste videli nejaký diel Black Mirror či iné sci-fi z nie už tak ďalekej budúcnosti, viete, že táto tematika vo svete je už niekde úplne inde.

Pivnica

Dlhoročné manželstvo Milana a Táne je v troskách, spája ichuž len jediná dcéra Lenka. Keď sa však šestnásťročná tínedžerka nevráti domov z párty, ich život sa obráti naruby. Oboch rodičov pohltí bezmocnosť, strach a pocit viny. Kamaráti, spolužiaci, susedia, nikto im nevie pomôcť. Milan už neverí ani policajnému pátraniu, ktoré nikam nevedie a rozhodne sa odhaliť pravdu sám. Príbeh o tom, čoho všetkého je schopný zúfalý rodič.Ide zrejme o ďalší príklad, kedy trailer ukáže to najlepšie a film nemá čím prekvapiť. Možno mierne preceňovaný pokus zaujať, no po všelijakom jadre čaká divákov apoň zaujímavý vrchol.


Mohlo by vás zaujímať:Dubček a jeho nevyužitý potenciál: Takto to dopadne, keď sa televízny film dostane do kín


Dubček

Dubček jevenovaný kľúčovým momentom roku 1968, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili nielen život obľúbeného politika, ale aj život v celom Československu. Historická dráma je prvým hraným filmom o tejto významnej osobnosti. Celý príbeh je poňatý ako retrospektíva, ktorá sa začína a končí v deň osudnej cesty Alexandra Dubčeka do Prahy v roku 1992, počas ktorej si akoby spomínal na prelomové udalosti svojho života. Príbeh filmu sa odvíja v troch rozhodujúcich fázach života Alexandra Dubčeka, pričom je on aj samotným rozprávačom.

Je to príbeh socializmu s ľudskou tvárou o komunistovi,ktorý nehľadel len na svoje záujmy, ale na záujmy svojho ľudu, sa dostal do kín. Bohužiaľ, bolo na ňom príliš veľa negatív na to, aby uchvátil aj na striebornom plátne. Jeho príbeh je síce jedinečný, no napriek tomu sa dočkal len priemerného sfilmovania.Škoda nevyužitého potenciálu. Aj tak by sa dal charakterizovať film Laca Halamu. Obrovským pozitívom filmu bol Adrian Jastraban, ktorý stvárnil Alexandra Dubčeka naozaj vierohodne.

Viac o téme: TlmočníkDubčekDôverný nepriateľBackstagePivnica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu