Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tieto filmy zabojujú o najcennejšieho Oscara: Favoritov je mnoho, vyhrať môže iba jeden

Bohemian Rhapsody Zobraziť galériu (2)
Bohemian Rhapsody (Zdroj: SITA/Alex Bailey/Twentieth Century Fox via AP)

Už o necelý mesiac, 24. februára, spoznáme tohtoročných držiteľov najcennejšej sošky Hollywoodu. Najviac nominácií za rok 2018 získala mexická dráma Roma a historická snímka Favoritka, obe majú šancu na desať ocenení. Ktoré ďalšie filmy zabojujú o cenu za Najlepší film a aký z nich by si ju mal z galavečera odniesť?

Zrodila sa hviezda (A Star Is Born)

V novom spracovaní romantickej drámyZrodila sa hviezdastvárniBradley Cooperostrieľaného muzikanta Jacksona Mainea, ktorý objaví a zamiluje sa do začínajúcej speváčky Ally (Lady Gaga). Táuž svoj veľký sen o hviezdnej kariére vzdala. Pokým ju Jack neprinúti výjsť na pódium pod svetlá reflektorov. Ale keď Allyin raketový štart zatieni jeho vlastnú kariéru, Jack stále obtiažnejšie nesie svoj ústup z veľkých pódiía o to viac bojuje so svojimi vnútornými démonmi.

VIDEO Takto vyzerajú nominácie na Oscara, dominuje mexická dráma a historická snímka

Príbeh získal už 25 nominácií na Oscara. Ako je to možné? Ide totiž už o štvrtú verziu tohto populárneho filmu, ktorý do kín prišiel už v roku 1937, 1954 a 1976. Aj napriek nepopierateľnej kvalite režisérskej prvotiny Bradleyho Coopera je naozaj iba veľmi malá šanca na to, aby sa snímke podarilo zobrať najcennejšiu sošku. Veľkú šancu má však skladba Shallow nominovaná na Najlepšiu pieseň.

Zelená kniha (Green Book)

Green Book je inšpirovaný skutočným príbehom odohrávajúcim sa v šesťdesiatych rokoch v Amerike, ktorá nebola prívetivým miestom najmä pre pretrvávajúci rasizmus. Tony Lip (Mortensen) je taliansko-americký vyhadzovač z robotníckej triedy, ktorý príjme prácu šoféra pre Dr. Dona Shirleyho (Mahershala Ali), vysoko vzdelaného pianistu afroamerického pôvodu.

Dvaja úplne odlišní ľudia sa tak spolu vydávajú na dvojmesačné koncertné turné do miest na juhu, kde je rasizmus ešte hlbšie zakorenený. No pred nimi samotnými sa otvára cesta k zmysluplnému a jedinečnému priateľstvu. Jeden z najväčších favoritov na zisk zlatej sošky za Najlepší film svoje postavenie upevnil po zisku troch Zlatých Glóbusov.

Roma

Netflix sa oficiálne stal filmovým štúdiom. A práve tejto pocty sa dočkal pri oznámení nominácií na tohtoročných Oscarov, kde ich snímka Roma bojuje o rovno 10 sošiek. Pravdepodobne si to človek len tak neuvedomuje, no ide o obrovskú zmenu v Hollywoode a veľký impulz pre streamovacie spoločnosti. Čiernobiela snímka nás zavedie do Mexika 70. rokov a vyrozpráva príbeh jednej rodiny.

Hollywood sa mení raketovou rýchlosťou: Za najväčšou revolúciou môže stáť práve Netflix

To všetko v dlhých záberoch, v ktorých sa budú striedať radostné a smutné chvíle či absurdita a vážnosť. V hlavných úlohách sme mohli vidieťYalitzu Aparicio, Marinu de Tavira, Diega Cortina Autreya, Carlosa Peralta a Marca Grafa. Režisér Alfonso Cuarón (Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Gravity) má skutočne obrovskú šancu ukázať svetu, že aj film z malej obrazovky môže získať Oscara.

BlacKkKlansman

Na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia sa Spojené štáty ocitli vzáplave demonštrácií za ľudské práva. Vrovnakej dobe sa jeden mladý černoch sgigantickým afrom (John David Washington) rozhodol rozšíriť rady coloradskej polície. Ron Stallworth bol prvým Afroameričan vtomto zbore. Jeho prijatie malo umlčať čím viac naštvanejšiu černošskú komunitu. Neustálym tlakom na nadriadených sa mu najskôr podarilo vyzliecť sa z uniformy a vcivile sa infiltrovať na politické mítingy „čiernych bratov“. Pretože sa mu nechcelo donášať na svojich blížnych, zdvihol telefón, vytočil číslo Davida Dukea (Topher Grace), miestneho predáka Ku-klux-klanu, a omotal si ho okolo prsta.

Keď bolo treba nasadiť do akcie zapáleného rasistu Rona Stallwortha aj fyzicky, ujal sa tejto role Ronov kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), ktorý snadšením dochádzal na tajné aj verejné stretnutia členov klanu scieľom získať čo najviac informácií a prekaziť plánované násilné operácie. Znie to neuveriteľne, znie to komicky, skutočne sa to však stalo. Snímka sa pravdepodobne neprebojuje ani do najužšieho výberu, no aj tak ide o mimoriadne hodnotný film, ktorého príbeh v našej domovine zostal nedocenený.

Favoritka (The Favourite)

Na začiatku18. storočia vládne Veľkej Británii kráľovná Anna, posledná zrodu Stuartovcov, ktorá sa do histórie zapísala skôr neslávne. Je plachá a prehliadaná, trpí bolestivou dnou anie je ani veľmi vzdelaná, čo znej činí perfektnú obeť manipulátorov. Jej jedinou oporou vživote je lady Sarah (Rachel Weisz) a ich vzťah postupne prerastá skoro až do akej si milostnej symbiózy. Sarah sa vďaka tomu dostala do najvyšších kruhov anglickej aristokracie a za neistú kráľovnú prakticky vládne sama. Spoza kráľovninho trónu robí všetky dôležité rozhodnutia ohľadne chodu štátu. Zároveň si svoju pozíciu ostro stráži a nikoho, kto by sa pokúsil kráľovnú ovplyvniť, knej nepustí.

Britská akadémia rozhodla, toto sú nominácie BAFTA: Kraľuje im životopisná dráma Favoritka

Podcenila len svoju sesternicu Abigail (Emma Stone), ktorá na dvor prišla prosiť o prácu služobnej potom, čo jej rodina zbankrotovala. Sarah ju zľútosti prijala. Netuší však, že by ctižiadostivá Abigail mohla ohroziť jej rolu kráľovninej favoritky. Zatiaľ čo Abigail vďaka svojej obľube u panovníčky rýchlo stúpa spoločenským rebríčkom, od Sarah sa začína priazeň odvracať. A to nemôže zostať bez pomsty. Skvelé herecké výkony a nadšené ohlasy kritikov snímku rozhodne v tomto boji favorizujú.

Čierny Panter (Black Panther)

V neznámych afrických končinách, ďaleko v jednej z najhlbších džunglí sveta, sa nachádza malá domorodá krajinka zvaná Wakanda. Jej na prvý pohľad zastaralí obyvatelia sú v skutočnosti najvyspelejšou civilizáciou na Zemi. Väčšinu vyspelých technológií vyvinuli najmä vďaka kovu zvanému vibranium, ktorý má schopnosť pohlcovať energiu. Svoje tajomstvo starostlivo ochraňujú, pretože ak by sa vzácny kov dostal do nesprávnych rúk, dôsledky pre ľudstvo by boli hrozivé. Hlavným strážcom Wakandy a jej tajomstiev je sám náčelník T´Challa, ktorýv súlade s tradíciou svojej domovinynosí prezývku Čierny Panter.

V prvom rade si odpovedzme na otázku, je projekt od Marvelu hodný bojovať o titul Najlepšieho filmu? Samozrejme, že áno. Snímka je prelomová a umlčala azda každého, kto sa oháňa blacklash-om. Je však Black Panther hodný získu snímky za Najlepší film? Samozrejme, že nie. Otázkou je, ako sa postavia členovia Akadémie k filmu, ktorý je stelesnením toho, po čom černošská komunita v Hollywoode volala už roky.

Vice

Film režiséra Adama McKaya rozpráva príbeh Dicka Cheneyho (Christian Bale), nepríjemného byrokratického tajomníka z Washingtonu, neskôr viceprezidenta Spojených štátov za vlády prezidenta Georgea W. Busha (Sam Rockwell). Film opisuje, ako sa z Cheneyho za podpory jeho manželky Lynne (Amy Adams) stal najmocnejší muž svojej doby a ako sa s ostatnými americkými ministrami podieľal na obrazesveta, ako ho poznáme dnes.

Stačilo pár klapiek a šli domov: Aj tieto veľké hviezdy museli opustiť nakrúcanie

Opäť jedna zo snímok, ktorej sa dávajú iba minimálne šance na zisk zlatej sošky za Najlepší film. Najväčšiu pozornosť púta iba šokujúca telesná premena Christiana Balea, ktorými je herec už roky známy. Na tomto poli má zároveň aj veľkú šancu (popri Rami Malekovi)na zisk ceny za Najlepšieho herca v hlavnej úlohe.

Bohemian Rhapsody

FilmBohemian Rhapsodyje oslavou rockovej skupiny Queen, jej hudby a predovšetkýmFreddieho Mercuryho, ktorý svojou tvorbou aj životom vzdoroval všetkým stereotypom, vďaka čomu sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej doby. Film mapuje raketový vzostup nekonvenčnej skupiny prostredníctvom ich revolučného zvuku a ikonických skladieb ako napr.„We Will Rock You‟,„We Are the Champions‟alebo práve„Bohemian Rhapsody‟. Ich príbeh začína bleskovým štartom, pokračuje neriadenou životnou špirálou a vrcholí nezabudnuteľným, strhujúcim vystúpením na koncerte Live Aid vroku 1985.

Zamilovali ste si film Bohemian Rhapsody? Tieto hudobné snímky si vás získajú takmer okamžite

Na jeho pódiu Queen včele scharizmatickým Freddiem predviedli jednu z najväčších show v histórii rocku. Ich hudba bola a stále je obrovskou inšpiráciou pre celý svet. Snímka ani zďaleka nebola faktograficky presná, no ľudia si ju doslova zamilovali. Perfekný výkon Rami Maleka vyrazil dych mnohých a koniec koncov bol odmenený aj Zlatým Glóbusom a cenou za Najlepší film v kategórii komédia a muzikál. Podarí sa kritikmi najhoršie hodnotej snímke, ktorá za posledné roky získala Zlatý Glóbus, zopakovať úspech aj v Dolby Theatre na slávnostnom odovzdávaní Oscarov? Pravdepodobne nie, no išlo by o milé prekvapenie.

Viac o téme: Black PantherZrodila sa hviezdaCena AkadémieBohemian RhapsodyFavoritkaRomaZelená knihaViceBlacKkKsman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu