Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Finále Game of Thrones sa blíži, pikantné detaily: Mastné vlasy, tetovanie a odmietnuté úlohy

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: SITA/AP/HBO)

Epické finále megaúspešného televízneho seriálu Hra o tróny sa blíži. Fanúšikovia čakali síce o rok dlhšie, no konečne si prídu na svoje. V polovici apríla budeme svedkami zimy, ktorá konečne dorazí na sedem kráľovstiev. Seriál mal premiéru pred ôsmimi rokmi a z hlavných, dovetdy neznámych, hercov sa stali celebrity. Prečítajte si zaujímavosti, ktoré ste o seriáli či hercoch nevedeli i to, aký ošiaľ seriál vyvolal.

Už takmer dva roky sa tešíme na finále seriálu Hra o tróny. Na verejnosť preniklo len niekoľko informácií a okrem teasrov zatiaľ nevieme, ako bude epické finále vyzerať.Tvorcovia seriálu sú totiž obrovskí tajnostkári, aj štáb mal zakázanéčokoľvek si fotiť či točiť.Predstaviteľvodcu Bielych chodcov Nočného kráľa slovenský herec Vladimír Furdík však prezradil, že epická a najočakávanejšia bitka sa odohrá v tretej epizóde.

Zima konečne prichádza

Ôsma séria sa dočká premiéry 15. apríla. Seriál pochádza z produkcie HBO a u nás ho bude možnosť sledovať zarovno s premiérou v Amerike. Finálne séria patrí k najočakávanejším televíznym udalostiam roka. Veľká bitka bude zrejme najnákladnejším projektom v seriálovej histórii. Aj to bol dôvod, prečo si diváci počkali o rok dlhšie. Kvôli náročnosti nakrúcania si diváci museli počkať. Zatiaľ to však vyzerá tak, že to bude stáť za to.

Posledná séria ponúkne iba šesť epizód oproti klasickým desiatim. S výnimkou siedmej série, ktorá mala sedem dielov.Jednotlivé diely by však mali byť dlhšie a výpravou sa budú podobať na celovečerné filmy. Objavili sa fámy, že ani herci netušia, ako seriál skončí. Autori údajne ponúkli niekoľko alternatívnych koncov. Sám George Martin si nechal do svojho závetu napísať osudy všetkých postáv i to, ako by mal seriál skončiť, a to pre prípad jeho náhleho úmrtia. Z hlavných predstaviteľov, zo známych i menej známych, sa zo dňa na deň stali obrovské hviezdy. Natáčania priniesli zaujímavé situácie, o ktorých ste možno netušili.

Mená drakov boli predlohou pre nové druhy hmyzu

Americký etnológ a profesor Brett Ratcliffe pomenoval po troch drakoch pre tri z ôsmich novo objavenýchdruhovchrobákov. Aj medzi hmyzom tak existuje Drogon, Rhaegal a Viserion. V seriáli boli draci potomkami matky drakov Daenerys z rodu Targaryenovcov. Ich latinský názov znie drogoni, viserioni a rhaegali. Prvé dva môžeme nájsť v Kolumbii a Ekvádore, tretí druh sa vyskytuje vo Francúzskej Guyane.

Foto: SITA/AP/HBO
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA/AP/HBO  (Zdroj: SITA/AP/HBO)

Ratcliffe priznal, že je fanúšikom seriálu a mená vybral najmä preto, aby upútali pozornosť širokej verejnosti a upozornil tak na prírodné bohatstvo planéty i na to, že mnoho druhov zvierat a rastlín sa stále nepodarilo objaviť. „Keď vytvoríte mená ako sú tieto, urobíte to, aby ste získali trochu známosti a pozornosti od verejnosti,“ uviedol profesor. „Stále objavujeme život na Zemi. Štvrtina živých tvorov na Zemi sú chrobáky. Ešte sme ich všetky neobjavili a nemáme k tomu ani blízko,“ dodal profesor, ktorý vo svojej päťdesiatročnej kariére pomenoval už stovky druhov a priznal, že nájsť mená je stále ťažšie.

Nové druhy chrobákov zľava Gymnetis drogoni, Gymnetis rhaegali a Gymnetis viserioni. (Foto: SITA/AP/Brett Ratcliffe)
Zobraziť galériu (11)
Nové druhy chrobákov zľava Gymnetis drogoni, Gymnetis rhaegali a Gymnetis viserioni. (Foto: SITA/AP/Brett Ratcliffe)  (Zdroj: SITA/AP/Brett Ratcliffe)

Odmietli úlohu v seriáli a môžu ľutovať

Ťažko tomu uveriť, no existujú aj takí herci, ktorí odmietli zahrať si v tomto seriáli. Dominic West, ktorého diváci veľmi nepoznajú, zatiaľ si zahral v menej výrazných rolách, mal možnosť zahrať si MancaNájazdníka. Úlohu odmietol. Neskôr to oľutoval. Najhoršie sa cítil vtedy, keď mu na rodinnom stretnutí niekoľko príbuzných spomenulo, že seriál majú radi.

Lena Headey ako Cersei Lannister. (Foto: SITA/AP/HBO)
Zobraziť galériu (11)
Lena Headey ako Cersei Lannister. (Foto: SITA/AP/HBO)  (Zdroj: SITA/AP/HBO)

„Ja sám som Hru o tróny v tej dobe nesledoval, ale môj synovec a jeho otec predo mnou raz spomenuli, že je to zrejme jediný skvelý seriál, ktorý teraz v telke nájdete. Pripadal som si hrozne,“ uviedol West v rozhovore. Okrem neho si mala možnosť v seriáli zahrať aj Gillian Anderson, agentka Scullyová z Akty X, a to nielen tak hocakú postavu. Dostala možnosť stvárniť Cersei Lannister. Odmietla. Neskôr dostala druhú šancu, no odmietla aj úlohu červenej kňažky Melisandry.


Mohlo by vás zaujímať:Epické finále Game of Thrones: Slovák v koži Nočného kráľa prezradil horúce DETAILY


Vlasy? Tie si neumývaj

Pre úlohu vo filme sa musia herci často aj obetovať. Sophie Turner, ktorá stvárňuje Sansu Stark, nie je výnimkou. Prezradila, že si nesmela počas nakrúcania umývať vlasy. „Počas niekoľkých prvých dielov som si vlasy mohla umývať, pretože som hrala mladú aristokratku,“ uviedla s tým, že od piatej série sa to začalo meniť. „Začali po mne chcieť, aby som si vlasy neumývala, čo bolo naozaj nechutné. Vo finálnej sérii nosím parochňu, takže si ich konečne môžem umyť kedykoľvek chcem. Ale áno, pár rokov som skutočne prežívala s mastnými vlasmi. A pekne to svrbelo,“ dodala.

Sophie Turner alias Sansa Stark. (Foto: SITA/AP/Helen Sloan/Courtesy of HBO)
Zobraziť galériu (11)
Sophie Turner alias Sansa Stark. (Foto: SITA/AP/Helen Sloan/Courtesy of HBO)  (Zdroj: SITA/AP/Helen Sloan/Courtesy of HBO)

Bitka a nevraživosť na pľaci

Nie všetko je vždy také ružové ako sa zdá. Kit Harington, ktorý si zahral Jona Snowa počas natáčania deviateho dielu šiestej série s názvom Bitka bastardov dvakrát udrel svojho kolegu Iwana Rheona alias Ramseyho Snowa. Samozrejme, nebol to zámer. Harington ho udrel omylom a ako ospravedlnenie ho vzal na pivo ako sa na chlapov patrí. Harington zažil v tomto dieli ešte jednu adrenalínovú situáciu. V tomto dieli sa totiž na Snowa v skutočnosti rútilo štyridsať koní.

Kit Harington ako Jon Snow. (Foto: HBO)
Zobraziť galériu (11)
Kit Harington ako Jon Snow. (Foto: HBO)  (Zdroj: HBO)

Spor majú aj ďalší dvaja hereckí kolegovia. Tento druh sa však pivom nevyrieši. Lena Headey, známa ako obávaná Cersei Lannister, a Jerome Flynn, vtipálek a Tyrionov kamarát Bronn, spolu počas natáčania chvíľu randili. Ich stretnutia však nedopadli veľmi dobre a ako pár nefungujú. Na pľaci spolu preto nerozprávajú, pokiaľ to nie je nutné alebo pokiaľ im to nenariaďuje scenár. Bohužiaľ, aj taký je život. Na druhej strane Kitovi Haringtonovi aRose Leslie, ktorá si zahrala divokú, to vyšlo a koncom júna 2018 sa vzali.

Ty špinavá cundra!

Všetci vieme, že Cersei by si občas zaslúžila jednu výchovnú. Taká je jej postava a Lena ju hrá bravúrne. Presvedčila sa o tom aj počas jedného z Comic-Conov. Prišla jej totiž vynadať úplne neznáma žena, kričala na ňu, že je špinavá cundra. Počas autogramiády ju dokonca obišla väčšia časť fanúšikov, pretože ju neznášali.

Foto: SITA/AP/HBO
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA/AP/HBO  (Zdroj: SITA/AP/HBO)

Kým väčšinu z hercov by to odradilo, Lena bola vo vytržení. Bola nadšená a nesmierne pyšná, pretože sa uistila, že jej stvárnenie Cersei je naozaj presvedčivé. Naopak Peter Dinklage, ktorý si zahral Tyriona Lannistera patrí k postavám, ktoré si diváci nakoniec naozaj obľúbili. Dokonca je Tyrion najobľúbenejšou postavou Georgea R. R. Martina. Dokonca práve Dinklage je tým, kto odporučil Lenu Headey do roly Cersei. Je jeho dobrou priateľkou a preto ju počas rozhovoru s producentmi spomenul.

Hra o tróny na celý život

Zdá sa, že pre niektorých predstaviteľov znamená tento seriál viac než len ďalšiu prácu. Konkrétne ide o predstaviteľky. Tri herečky sa totiž rozhodli pre krok, po ktorom budú mať Hry o tróny stále v srdci. Nechali si totiž vytetovať spomienkové tetovania. Mocná Daenerys alias Emilia Clark si nechala na zápästie vytetovať tri malé draky ako symbol a spomienku na seriál. „Táto matka nikdy nezabúda na svoje deti!,“ napísala k tetovaniu, ktoré zverejnila na Instagrame.

Emilia Clarke alias Daenerys Targaryen. (Foto: Instagram/Emilia Clarke)
Zobraziť galériu (11)
Emilia Clarke alias Daenerys Targaryen. (Foto: Instagram/Emilia Clarke)  (Zdroj: Instagram/Emilia Clarke)

Aj Maisie Williams a Sophie Turner sa rozhodli pre tetovanie. Predstaviteľky sestier Starkových si dali vytetovať dátum 7. augusta 2009. je to deň, kedy sa dozvedeli, že budú súčasťou tohto obrovského projektu.

Masky robia ručne

Aj v dobe, kedy vládnu väčšine nereálnych scén počítače, je seriál Hra o tróny iný. Síce by bolo jednoduchšie vytvoriť postavy počítačovo, aj na tomto si dal seriál poriadne záležať. Bieli chodci sú z drvivej väčšiny tvorení skutočnými maskami a kostýmami. Jediná vec, ktorá sa dorába počítačovo, sú ich žiarivé oči. Jeden biely chodec strávi v maskérni vyše šesť hodín.

Vladimír Furdík ako Nočný kráľ. (Foto: HBO)
Zobraziť galériu (11)
Vladimír Furdík ako Nočný kráľ. (Foto: HBO)  (Zdroj: HBO)

Vyrobiť masku ich vodcu Nočného kráľa trvá okolo štyroch hodín. „Paradoxne mi ten čas v maskérni uteká veľmi rýchlo. Rozprávam sa s maskérmi, počúvam hudbu alebo spím. Naučil som sa totiž už spať v sede bez toho, aby mi padala hlava,“ priznal sa Furdík. Okrem toho dá tvorcom zabrať aj výroba kulís. Železný trón vyrábali dva mesiace. je vysoký dva a pol metra, tvorí ho drevené orámovanie a stovky mečov.

Obrovský úspech

Samozrejme, s obrovským úspechom seriálu prichádza aj obrovský úspech pre hercov a tučné honoráre. Najlepšie platenými hercami siedmej a ôsmej série, ktoré majú dokopy 13 dielov, boli Lena Headey(Cersei Lannister),Peter Dinklage(Tyrion Lannister),Nikolaj Coster-Waldau(Jaime Lannister),Kit Harington(Jon Sníh) aEmilia Clarke(Daenerys Targaryen). Každý z nich získal okolo dva a pol milióna amerických dolárov. Celkovo tak každý z nich zarobil necelých 34 miliónov dolárov. Naozaj slušné.

Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision
Zobraziť galériu (11)
Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision  (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Historická Krvavá svadba

Je známe, žeGeorge R.R. Martinsa pri zápletkáchvo svojich knihách rád inšpiruje históriou. Pri písaní neslávne známej zrady v epizóde Krvavá svadba sa inšpiroval hneď dvoma udalosťami zo škótskej histórie. Prvou bolatzv. Čierna večera (24. novembra 1440), kedy iba 10-ročný škótsky kráľ Jakub II. pozval do Edinburgu na večeru dvochbratov, grófov z Douglasu.

Jeden mal 16 rokov, druhý 11.Na záver večere bola podávaná hlava čierneho býka ako symbol blížiacej sa smrti bratov Douglasovcov. Obom sťali hlavy. Hlavný prívrženec bratov Douglasovcov, Malcolm Fleming, bol sťatý o tri dni neskôr. Druhou bolGlencoeský masaker (13. februára 1692) v rokline Glen Coe, pri ktorom zomrelo 78 ľudí.

Obrovský fenomén

Príbeh sa odohráva na fiktívnom kontinente, kde trvajú letá niekoľko desiatok rokov, no zimy môžu trvať aj jeden ľudský život. Každé to Siedmich kráľovstiev sa zmieta vo vlastnom boji a všetci čakajú na príchod ďalšej zimy. Okrem toho zvádzajú hlavné postavy krvavý boj o Železný trón, post najvyššieho a jediného vládcu Siedmich kráľovstiev.

Seriál Hra o tróny z produkcie HBO je natočený podľa knižnej fantasy ságy Georgea R. R. Martina Pieseňohňa a ľadu. Premiéru mal v apríli 2011 a odvtedy si získal srdcia miliónov divákov po celom svete. Film natáčali na mnohých miestach - v Belfaste a iných lokalitách Severného Írska, v Kanade, Chorvátsku, Maroku, Škótsku, Španielsku, Spojených štátoch, na Islande a na Malte. Patrí k jedným z najlepších a najviac oceňovaných seriálov v histórii. Zároveň je to seriál, kde zomrelo snáď najviac postáv. Len počas prvých štyroch sérií zomrelo 133 postáv.

Kritici seriál ocenili najmä za herecké výkony, komplexnosť postáv, rozsah, kvalitu produkcie, hoci častá nahota či násilie (vrátane sexuálneho násilia) boli kritizované. Seriál získal v rokoch 2015, 2016 a 2018 47 ocenení Primetime Emmy, vrátane dramatického seriálu, čo je najviac ocenení zo všetkých seriálov v histórii. K ďalším oceneniam a nomináciám patria tri ceny Hugo, cena Peabody 2011 a päť nominácií Zlatý Glóbus za najlepší televízny dramatický seriál. Bude ťažké prekonať úspech už dnes legendárneho seriálu.

Viac o téme: Game of ThronesHra o tróny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu