Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tento rok bol najlepším v histórii kinematografie: Tieto filmy sú toho jasným dôkazom

Vykúpenie z väznice Shawshank
Vykúpenie z väznice Shawshank (Zdroj: http://theoutsidersreport.com)

Svetová kinematografia má množstvo veľkých míľnikov, ktoré ju vyformovali do dnešnej podoby. My sa dnes pozrieme na jeden mimoriadny rok. Počas neho do kín prišli veľké filmové projekty, ktoré dnes už môžeme označiť nielen za klasiky, ale doslova kulty. Dámy a páni, držte sa, vraciame sa do roku 1994, kedy vznikli obrovské hity. A stavíme sa, že väčšinu z nich milujete.

Pulp Fiction

Tri na prvý pohľad nesúvisiace historky z krvavého podsvetia tvoriace jeden príbeh plný štylizovaného komixového násilia, drog, dnes už kultových dialógov a hlavne absurdných situácií a nečakaných dejových zvratov. Postmoderná analýza zvráteného života zločincov, Božej vôle, vyrovnávania si účtov, masáže nôh a prekladu názvov hamburgerov zožala obrovský celosvetový úspech u divákov i kritikov.

Začiatok na konci, koniec na začiatku: VIDEO Legendárne filmy, ktoré sa z chaosu dostali na vrchol

Výsledkom toho je okrem iného aj sedem nominácii na Oscara, pričomrežisér a scenárista Quentin Tarantino si zo slávnostného večeraodniesol cenuza najlepší scenár. Jeho druhá snímka (po mimoriadne úspešnomReservoir Dogs) ho zároveň vyniesla na výslnie a my sme sa od tohto tvorcu dočkali takých peciek, akými boli Nehanební bastardi, Divoký Django či Kill Bill.

Leví kráľ

Zdivočenéstádo hnané na Scarov príkaz potmehúdskymi hyenami by bezbranného Simbu určite zadupalo do zeme, keby ho nezachránil jeho otec Mufasa. Pri zúfalej záchrane však zahynie. Zákernému Scarovi potom nedá veľa práce presvedčiť vydeseného Simbu, že je zodpovedný za otcovu smrť a mal by neodkladne utiecť.A tak sa Scar so svojou suitou konečne dostane k moci - kým Simba si nájde novýchzvieracíchpriateľov Pumbua Timona, s ktorými v duchu bezstarostnej filozofie Hakuna Matata vyrastie do majestátnej levejpodoby.

VIDEO Leví kráľ je späť: Pozrite si nostalgickú ukážku známeho príbehu v novom šate

Ale krajina jeho otca trpí, kráľovská krv sa nezaprie a kdesi na hviezdnej oblohe si Mufasa hlboko vydýchol, keď prebudený Simba razantne vyrazil v jeho kráľovskej stope. Cenami ovešaný animovaný projekt sa dočkal mimoriadne veľkého úspechu, pričom už tento rok sa môže tešiť opäť. Do kín totiž príde nová, technologicky modernejšia verzia milovaného príbehu.

Vykúpenie z väznice Shawshank

Andy Dufresne (Tim Robbins) je mladý úspešný bankár. Jeho život sa ale drasticky zmení, keď je krivo obvinený a usvedčený z vraždy svojej ženy a jej milenca. A tak putuje na dva doživotné tresty do väznice Shawshank. Všetky príkoria Andy prežíva mlčky, s tichým úsmevom, modrinami na tvári a s pocitom neviny v duši. Po nejakej dobe sa začne kontaktovať s Redom (Morgan Freeman) a jeho kamarátmi.

VIDEO Šokovali úplne každého: Toto sú pamätné samovražedné scény v známych filmoch

Andy svojim prístupom zmení život vo väznici, pretože v jeho vnútri horí plameň najsilnejší - viera a nádej. Jeden z najlepších filmov vôbec je zároveň azda najvernejším spracovaním knihy, aké kedy kto nakrútil. Frank Darabont vyťažil z knihy Stephena Kinga absolútne všetko, o to viac prekvapuje fakt, že snímka v kinách totálne pohorela a úspechu sa dočkala až na domácich nosičoch.

Nebezpečná rýchlosť

Policajti z L.A. Jack Traven a Harry Temple zachránili skupinku ľudí z výťahu, v ktorom nastražil bombu neznámy terorista požadujúci peniaze. Pri záchrannej akcii Jack postrelil Harryho, terorista odpálil nálože, ktoré mal na sebe a hrdinovia dostali medaily.Na druhý deň po vyznamenaní je však Jack svedkom výbuchu autobusu a keď zdvihne slúchadlo v neďalekej telefónnej búdke, dozvie sa nemilú vec.

Sandru Bullock mama držala nakrátko: Chcela byť tehotná v sedemnástich!

Šialený terorista prežil a mestský autobus číslo 2525 práve začal jazdu smrti. Ak jeho rýchlosť prekročí 50 míľ za hodinu a potom klesne, autobus exploduje aj so všetkými cestujúcimi.Jackovi zostávajú tri hodiny. Film, ktorý sa stal u nás stal televíznou klasikou prišiel s novo vyrozprávaným a zaujímavým príbehom, čím sa stal u divákov veľmi populárnym. Mimochodom, vedeli ste, že snímka je držiteľom dvoch Oscarov? Cenu si odniesla v kategórii Mix aj Strih zvuku.

Forrest Gump

S Forrestom Gumpom (Tom Hanks) prežijeme tri vzrušujúce desiatky rokov - od prostého detstva, kedy malého Forrestanechcú kvôli nízkemu IQ prijať do školy, až po absolvovanie univerzity, od telesného postihnutia až k hviezdnej kariére hráča amerického futbalu, od hrdinu z Vietnamu až po krevetového magnáta. Svoj neustálymi premenami nabitý život spojí s niekoľkými ľuďmi: s kamarátkou zo školy Jenny Curranovou, ktorá preňho zostala celoživotnou láskou. Potom s priateľom z vojny Benjaminom Bufordom „Bubbom" Blueom, ktorý dáva smer jeho úvahám o love kreviet, a tiež s poručíkom Danom Taylorom, ktorému zachránil život vo Vietname.

Prostý chlapec, osamelý cudzinec či zúfalý samotár: VIDEO Muž legendárnych tvári Tom Hanks

Dlhá Forrestova púť je rozprávaná nefalšovaným pohľadom hlavného hrdinu, ktorý sa stretáva so slávnymi ľuďmi - J.F. Kennedym i Johnom Lennonom - ale sám zostáva nedotknutý slávou. Forrest Gump je stelesnením éry a nevinnosti v krajine, ktorá svoju nevinnosť stráca. Svojim srdcom vycíti to, na čo jeho obmedzené IQ nestačí. Fantastická snímka režiséra Roberta Zemeckisa si získala srdcia miliónov divákov po celom svete a azda najviac dokazuje, prečo bol rok 1994 najlepším v kinematografii.

To však ani zďaleka nie je všetko. V spomínanom roku prišli do kín aj také projekty ako Leon, Maska, Blbí a Blbší, Interview s upírom, Pravdivé lži, Vrana či Štyri svadby a jeden pohreb. Našli ste medzi vyššie zmienenými filmami aj svoj obľúbený?

Viac o téme: Forrest GumpPulp FictionVykúpenie z väznice ShawshankLeví kráľNebezpečná rýchlosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu