Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Inšpirácia prišla v spánku: TIETO slávne filmy vznikli na základe snov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer, Photo © Metro-Goldwyn-Mayer / Merrick Morton, Photo © Summit Entertainment, Photo © Warner Bros. Pictures)

Príbehy rôznych žánrov či postáv si získali ľudí po celom svete. Veď práve pri dobrej knihe a filme môžeme vypnúť od uponáhlaného sveta a užívať si chvíľku len pre seba alebo s blízkymi. Vedeli ste ale, že niektoré obľúbené snímky by nevznikli, keby sa ich tvorcom neprisnili? Bez snov by pravdepodobne nikdy nevznikli...

Snysú kombináciou obrázkov a príbehov, ktoré sa rozvíjajú v našich mysliach počas spánku.Môžu byť doslova čokoľvek, od niečoho vtipného, až po romantické alebo dokonca strašidelné. 95% snovsi zvyčajne nezapamätáme, no predpokladá sa, že ľudia snívajú od troch do šiestich hodín za noc, pričom každý z nich trvá od piatich do dvadsiatich minút.

Zatiaľ čo väčšina ľudí si na snynespomína, niektorí si dokážu spomenúť ajna konkrétne detaily.A v niekoľkých zriedkavých prípadoch sa ľudia inšpirovali tým, o čom snívali.A čo ste možno nevedeli, odsnov sa vyvíjali niektoré skvelé výtvory, ako sú napríklad piesne slávnych hviezd.Existuje však aj niekoľko kníh a filmov, ktoré boli inšpirované skutočnými snami.

Sofiina voľba

V polovici sedemdesiatych rokov sa William Styron snažil nájsť nápady na napísanie ďalšej knihy. Ten dostal,keď zažil sen, ktorýho inšpiroval k napísaniu príbehu s názvom Sofiina voľba. Zo sna si vedel vedome vybaviťa spomenúťnadievčinu s menomSophie."Bolo to silné, lebo som ležal v posteli a náhle som si uvedomil, akou literatúrou sa budem zaoberať,"povedal William.

Jeho vízia o Sofiizačínala jejvstupom do chodbypokorného penziónu vo Flatbush s knihou vruke, ktorá vyzeralaveľmi pekne uprostred leta s jemnými letnými šatami, s obnaženoupažoua viditeľným tetovaním. Pocítil, že musí napísať príbeh s témou holokaustu a v roku 1982 vznikol uznávaný film s Meryl Streep ako Sophie, ktorá za výkon vo filme získala Oscara.

Počiatok

Psychologický thriller Počiatok z roku2010, ktorý je o snoch,bol inšpirovaný skutočnými snami.Režisér Christopher Nolan prevzal túto myšlienku z vlastných jasných snov pre svoj siedmycelovečerný film.Film shviezdnymLeonardom DiCapriom je otalentovanomzlodejovi s menom Dom Cobb, ktorý je veľmi zručný pri krádeži tajomstiev od ľudí, zatiaľ čo snívajú. Kradne cennétajomstváz hĺbky podvedomia počas snenia, kedy je myseľ najzraniteľnejšia. No tu sa hra zmení a namiesto dokonalej krádeže musí Cobb a jeho tím špecialistov zvrátiť beh vecí.Ich úlohou nie je myšlienku ukradnúť, ale vnuknúť ju.

Nolan tvrdí, žePočiatokbol nepolapiteľný sen."Chcel som to urobiť veľmi dlho;je to niečo, o čom som premýšľal, keď som mal asi 16 rokov,"povedal. Spomenul tiež, že odkedy bol dieťa, bol fascinovaný tým, ako sa zobudí a potom spadne naspäť do ľahšieho spánku, pričomstále vie, o čomsníva a dokonca sendokáže aj podrobnejšie preskúmať.

Myšiak Stuart Little

Príbeho myši, milovanýdeťmi aj dospelými, s názvomMyšiak Stuart Little bol inšpirovaný snom, ktorý mal EB White vdvadsiatych rokoch minuléhostoročia. Obyčajná myš sa narodila v rodine v New Yorku a žila so svojimi rodičmi, starším bratom Georgeom a mačkou s názvom Sniežko.Zatiaľ čo White mal sen v 20-tych rokoch, do románu sa dostalv roku 1945.

Kým spal vo vlaku, White sníval o malom chlapcovi, ktorý vyzeralako myš.Napísal niekoľko epizód o chlapcovi - myšisúmyslom rozprávaťpríbehysvojim neterkám a synovcom.Ale asi o dvadsať rokov neskôr sa jeho príbeh stal bestsellerom a dokonca inšpiroval filmový hit roku 1999Myšiak Stuart Little, ktorý sme mohli aj s druhou časťou vidieť aj v našich TV.

Pavučina snov od Stephena Kinga

Stephen King je pevne veriaci v silusnov. Vďaka tomu bolo niekoľko jeho príbehov inšpirovaných snami. V roku 1999 bol Stephen King zasiahnutý minivanom, keď kráčal po ceste v Maine.Počas toho, akosa zotavovalzo zranenéhoramena a poškodenýchpľúc, začal mať živé sny, ktoré ho inšpirovali k napísaniu svojho hororového románu Pavučina snov.

Príbeh je o štyroch nerozlučných kamarátoch (Henry, Jonesy, Pete a Bobor)nadanýchzvláštnymi schopnosťami, ktoré im kedysi odovzdal retardovaný Duddits, ktorého zachránili pred partiou výrastkov.Ako každú zimu sa stretnú v odľahlom zrube, ten však stojí v oblasti, ktorú armáda uzavrie po tom, čo tu núdzovo pristane mimozemská loď.Kým plukovník Curtis nechá loď zničiť a chce zlikvidovať všetkých, ktorí prišli do styku s mimozemšťanmi, jeden z nich sa zmocní Jonesyho tela a pokúsi sa uniknúť.Henry vďaka svojim schopnostiam pochopíhroziace nebezpečenstvo aj to, že zachrániť kamaráta a zastaviť mimozemšťana, ktorý sa chystá nakaziť ľudstvo smrtiacim vírusom, im môže pomôcť len Duddits.

King preSan Francisco Chroniclepovedal:"Prvým skutočne silným nápadom, ktorý sa mi stalpo nehode, boli štyria chlapci v chate v lese.Potom si predstavíte toho chlapíka, ktorý vstúpi do tábora a povie: "Necítim sa dobre" a prináša s ním desivéhostopára.Veľasom o tej chate a tých chalanoch, ktorí sú v ňom, sníval. "Tento románbol v roku 2003 sfilmovaný. Zahral si v ňom hviezdny MorganFreeman čiDamian Lewis.

Misery nechce zomrieťod Stephena Kinga

Nietdivu, že Stephen King prišiel s myšlienkou na jeho hororový román "Misery nechce zomrieť"z nočnej mory. Príbeh je o tom, ako pri autonehode zachráni zranenému spisovateľovi život jeho veľká obdivovateľka.Z nadšenejčitateľky a ošetrovateľky sa však zakrátko stáva brutálny tyran a väzniteľ.

Stephen King prezradil, že"rovnako, ako pri niektorých iných mojich románoch, aj pri Misery nechce zomrieťprišiel nápad v snoch. Stalo sa to, keď som bolv Concorde aletel sem, do hotela Brown v Anglicku. Snívalo sa mio žene, ktorá držala spisovateľa a zabila ho, stiahla ho z kože, pozostatkami kŕmila jej prasa a román zviazala do ľudskej kože. Do jeho kože, kože spisovateľa. Povedal som si: ´Musím napísať tento príbeh.´ Samozrejme, sprisahanie sa v rozprávaní trochu zmenilo. Ale napísal som prvých štyridsať alebo päťdesiat strán priamo na mieste, medzi prízemím a prvým poschodím hotela."

Jeho kniha bola uverejnená v roku 1987 a film uzrel svetlo sveta v roku 1990, v hlavnej úlohe James Caan a Kathy Bates. A môžeme sistotou povedať, že ide o naozaj mrazivý a vydarený thriller.

Cameronov Terminátor

Hit z roku 1984 Terminátor, v ktorom hral Arnold Schwarzenegger, pozná každý.Z roku 2029 je do Los Angeles roku 1984 vyslaný zabijácky stroj podobný človeku.Má za úlohu zabiť Sarah Connorovúskôr, než privedie na svet syna, ktorý sa má neskôr stať vodcom ľudí vo vojne proti strojom.Ľudia žijúci v budúcnosti však do súčasnosti tiež vyslali svojho muža, ktorý sa bude snažiť Sarah zachrániť...

Režisér a spisovateľ James Cameron bol akurát vhoteli v Ríme,keď ho zasiahla hrozná chrípka a vysoká horúčka, čo spôsobilo, že malnočné mory. Snívalo sa muo chrómovanom trupevychádzajúcom z výbuchu, ktorý satiahol s kuchynskými nožmi smerom k nemu.Keď sa Cameron prebudil z hrozného sna, začali sa dojeho hlavy vnárať nápady na jeho príbeh. Hneď chytilhotelový papier a začal rýchlo písať. Ako neskôr povedal, takéto myšlienky mal hlavne preto, lebo"sombol v cudzom meste sám a cítil som sa veľmi odlúčený od ľudstva vo všeobecnosti,"dodal.

Súmrak (Twilight)

Súmrak je príbehmoderného milostného trojuholníka medzi upírom, vlkolakom a človekom.Myšlienka k knihe a potom aj k samotnému filmu prišla autorke Stephenie Meyervo sne.Svoj sen opísala takto:"V sne boli dvaja ľudia na malej lúke v tvare kruhu s naozaj jasným slnečným svetlom. Jeden z nich bol krásny, iskrivý chlapec a pri ňom bolalen normálna ľudská dievčina, ktoríviedli spolu konverzáciu. Chlapec bol upíra pokúsil sa dievčine vysvetliť, ako veľmi by sa o ňu staral a zároveň, ako veľmi by ju chcelzabiť."

Predtým, ako bola najlepšie predávajúcou autorkou, Meyer bola matkou, ktorá bola vášnivou čitateľkou, ale nikdy nebola spisovateľkou.Spočiatku zdokumentovala sen, aby si na to spomenula bez očakávania, že sa stane románom. Sen sa však stal "skutočnosťou" a jej príbeh je teraz známy po celom svete cezknihya filmy.

Viac o téme: TerminátorPočiatokSofiina voľbyMisery nechce zomrieťPavučina snov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu