Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na výslnie sa dostal sám, rodičia zomreli v Osvienčime: Miloš Forman a jeho životná cesta

Miloš Forman Zobraziť galériu (5)
Miloš Forman (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Len máloktorý československý tvorca sa zapísal do svetovej kinematografie tak, ako práve režisér Miloš Forman. Nie každý však už vie, že jeho život rozhodne nebola prechádzka ružovou záhradou. V mladom veku si musel prejsť smrťou oboch rodičov a úspechu sa dočkal až za veľkou mláku. Pozrite sa s nami na kariéru a osud tohto mimoriadneho tvorcu.

Narodil sa v protestantskej rodine Anne Formanovej (rodenej Švábovej), prevádzkujúcej hotel pri Máchovom jazere a Rudolfovi Formanovi, ktorý pôsobil ako stredoškolský učiteľ. Jeho pravým otcom bol pražský architekt židovského pôvodu Otto Kohn. O ňom sa však dozvedel až po vojne. Mladosť prežil v rodnej Čáslavi a striedavo aj v penzióne Rut v Starých Splavoch. Hotel aj s penziónom však fungoval len v lete, čo znamenalo, že na zimu sa rodina vracala do Čáslavi.

Ako dieťa prišiel o rodičov.Otec bol zatknutý pre svoje členstvo v odbojovej skupine, matka pre obyčajné falošné udaniev spojitosti s protinacistickými letákmi. Než zatkli matku, odsťahovala sa s deťmi do Starých Splavov, kde bol nútený chodiť do nemeckej školy, pretože iná tu nebola. On však nevedel po nemecky a spolužiaci mu to dávali natoľko pocítiť, až sa s matkou radšej vrátil do Čáslavi.Obaja rodičia boliniekoľko rokov väznení a so svojou matkou sa stretol iba raz, a to krátko v Petschkovom paláci v Prahe.

Na výslnie sa dostal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Krutá smrť rodičov

Matka zahynula 1. marca 1943na týfus v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau.Otec zomrel na rovnakom mieste, konkrétne11. mája. Forman potom vyrastal u príbuzných a v poděbradskej internátnej škole s názvom Stredočeskákoľaj kráľa Juraja. Tu boli jeho spolužiakmi také osobnostiakoVáclav Havel, bratia Mašínoví a Zbyněk Janata. Po vojne sa osirelýMiloš a brat Pavol, ktorý bol o dvanásť rokov starší, vrátili do penziónu Rut a začali ho opravovať. Po znárodnení v roku 1948 o neho však nešťastneprišli.

On sám mal možnosť bývať v jednej z jeho miestností, ale keď v roku 1953 dosiahol plnoletosť, musel sa odsťahovať. Ich najstarší brat Blahoslavzahynul taktiež mimoriadne tragicky. Stalo sa takroku 1960 v Nízkych Tatrách počas výpravy turistického oddielu základnej školyv Čáslavi, kde pôsobil ako učiteľ. Formanovcipenzión v Starých Splavoch získali späť až v roku 1991 počasreštitúcie.

Na výslnie sa dostal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Prerazil už na domácej pôde

Vyštudoval scenáristiku na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení. Už počas štúdií pôsobil ako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. V Československu do roku 1968 spoločne s Miroslavom Ondříčkom nakrútil niekoľko úspešných snímok vyznačujúcich sa zžieravým, až čierno-humorným pohľadom na spoločnosť. Snímka Čierny Peter získala na prekvapenie svojho tvorcu hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne (za Formanom vtedy zostali režiséri zvučných mien, Michelangelo Antonioni a Jean-Luc Godard), film Hoří, má panenko bol dokonca nominovaný na Oscara.

Klenot slovenskej kinematografie Boxer a smrť: Sloboda stojí život 40 priateľov!

Za normalizácie legálne odišiel do USA, aby pokračoval vo svojej filmovej tvorbe. Mohol teda na svojich filmoch spolupracovať s českými filmármi. Silne "formanovský" prvý americký film Taking Off - aplikujúci jeho obvyklý, na českýchdivákov orientovaný prístup na doznievajúcu éru hippies v americkom prostredí,bol ocenený prvou cenou poroty na festivale v Cannes, ale komerčne príliš neuspel.

Na výslnie sa dostal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pravá láska

Jeho prvou manželkou (v rokoch 1958-1962) bola Jana Brejchová. Jeho synovia z druhého manželstva s Věrou Křesadlovousú dvojčatá, divadelníci Peter a Matěj Formanovi. Tretíkrát sa oženil s výrazne mladšou Martinou Zbořilovou, ktorá o ich zoznámení neskôrvydala aj knihu. Mali spolu ďalšíchsynov, dvojčatá Andyho a Jima Formanovcov.

Významného úspechu u divákov dosiahol skoro, po troch rokoch, v roku 1974 svojim ďalším filmom, adaptáciou románu Kena Keseyho -Prelet nad kukučím hniezdom. Tento film americká Akadémia filmových umení a vied ocenila piatimiOscarmi, vrátane ceny za réžiu a najlepší film. Aj jeho ďalšie filmy boli úspešné, niektoré z nich viac u kritiky ako divácky (napríkladValmont). Film Amadeus získal ďalších osem Oscarov vrátane oboch hlavných kategórií.

Na výslnie sa dostal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na sklonku života

Je považovaný za jedného z najvýznamnejších českýcha významných amerických či dokonca svetových filmových režisérov, úspešných ako u divákov, tak u kritikov po celom svete. Dňa 31. januára 2007 bol v Prahe vSlovanskom dome uvedený v českejpremiére jeho film Goyove prízraky za účasti Natalie Portman a Javiera Bardema, ktorí vo filme stvárnili dve z troch hlavných rolí. V apríli toho istého rokumalav Národnom divadle premiéru novonaštudovanájazzová operaJiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobre platená prechádzka, ktorúspolurežíroval so svojím synom Petrom Formanom.

Tajný pohreb Miloša Formana: Manželka mu splnila posledné prianie

Zomrel 13. apríla 2018 vo veku 86 rokov v nemocnici connecticutského Danbury. Informáciu zverejnil jeho agent Dennis Aspland. Príčina úmrtia nebola uvedená. Pohreb sa konal v úzkom kruhu najbližších v nedeľu 15. apríla na cintoríne vo Warrene.

Viac o téme: Miloš Forman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu