Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čiernobiela kvalita, ktorú musíte vidieť: Tieto filmy farby nepotrebujú

Casablanca Zobraziť galériu (2)
Casablanca (Zdroj: Warner Bros)

Čiernobiele filmy majú taký šmrnc, že si tie chýbajúce farby ani nevšimnete. Prepracované príbehy, kvalitní herci a vôňa histórie. To je ponuka, ktorej sa nedá odolať.

Schindlerov zoznam (1993)

V prípade perfektného kúsku Stevena Spielberga je to úplne jasné. Veď Schindlerov zoznam musí patriť nielen medzi najlepšie čiernobiele filmy, ale rozhodne sa radí k tým najlepším filmom vôbec. Skutočný príbeh nemeckého podnikateľa Oskara Schindlera, ktorý napriek tomu, že bol členom NSDAP, dokázal zachrániť 1 100 Židov. Čiernobiele stvárnenie silu ťaživej atmosféry len umocňuje.


Mohlo by vás zaujímať: Stará dobrá romantická klasika: Užite si čiernobiely Valentín!


Psycho (1960)

Aj majster prekvapenia a strachu, Alfred Hitchcock, má na svojom konte vynikajúci čiernobiely film. Na kultovú scénu vraždy v sprche odkazuje množstvo filmov aj v súčasnosti. Pritom dej nie je ani príliš zložitý, no hororová klasika má zaslúžene veľa fanúšikov. Sekretárka Marion spreneverí financie a ukryje sa v hoteli, ktorého majiteľ schováva desivé tajomstvo.

Casablanca (1942)

Oscarovú Casablancu si jednoducho musí pozrieť každý. Klasický príbeh odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny v marockom meste Casablanca si odniesol tri zlaté sošky a mnoho iných ocenení. Nadčasový film vás udrží v napätí až do konca, a pritom nepôjde len o romantickú zápletku.


Mohlo by vás zaujímať:Kultové páry zo strieborného plátna: VIDEO Ich vzťah bude navždy krásny a intenzívny


Pleasantville (1998)

Aj v ére farebných filmov vzniklo niekoľko zaujímavých čiernobielych počinov. Jedným z nich je aj Pleasantville, v ktorom hlavných hrdinov, súrodencov Jennifer a Davida, stvárnili Reese Witherspoon a Tobey Maguire. Tí sa po jednej hádke vďaka zvláštnemu ovládaču ocitnú v čiernobielom svete Davidovho obľúbeného seriálu. Podarená zápletka vytvorila priestor na mnoho humorných, ale aj dramatických situácií. No, jednoducho, máte sa na čo pozerať.

Ed Wood (1994)

Spojenie talentu Johnnyho Deppa a Tima Burtona je vždy stávkou na istotu. Hlavnou postavou tohto ich spoločného počinu je scenárista a režisér Ed Wood, ktorý sa zaradil k najbizarnejším postavám Hollywoodu. Film sa nie nadarmo radí k Burtonovým najlepším kúskom, veď zaslúžene získal dva Oscary.


Mohlo by vás zaujímať:V mladosti nezapadala, neskôr sa stala filmovou legendou: Krásna herečka hviezdila v 53 filmoch


Občan Kane (1941)

Režiserský debut vtedy len 25-ročného Orsona Wellsa vypálil tak dobre, že sa bez problémov zaradil medzi najlepšie filmy vôbec. Wells si dokonca v snímke zahral aj hlavnú úlohu. Hoci má zaujímavý dej, prelomový je predovšetkým z hľadiska kinematografie. Wellsova práca s kamerou a strihom je totiž považovaná za absolútne inovatívnu.

Niekto to rád horúce (1959)

Dvaja muzikanti sa stali svedkami mafiánskeho masakru, preto sa prezlečú za členky jazzovej kapely - Jozefínu a Dafné. Spolu s kolegyňou, krásnou Sugar (Marilyn Monroe) cestujú na Floridu a hrajú v hotelovom bare. Okrem lásky sa im do cesty zamotajú aj gangstri, pred ktorými unikajú. Komédia získala Oscara, Zlaté glóbusy aj mnoho iných cien.

Viac o téme: Schindlerov zoznamPsychoObčan KaneCasablancaEd WoodPleasantville
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu