Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čarodejnícka sága, ktorá si získala celý svet: FOTO Kto stojí za hlasmi postáv z Harryho Pottera?

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA, TASR)

Filmová sága o mladom čarodejníkovi očarila pred rokmi mnohých. Milióny detí s ňou rástli, prežívali všetko, čo prežívali hlavní hrdinovia a každým rokom čakali na ďalší film. Keď sága skončila, pre mnohých z nás sa skončila jedna éra a my sme naozaj museli vyrásť. S postavami však okrem nás rástli aj slovenskí herci, ktorí sa skrývali za jednotlivými postavami. Kto ich daboval?

Harry Potter (Daniel Radcliffe) alias Marek Fašiang

Harry Potter mal za celú éru dva dabovacie hlasy. V prvých dvoch dieloch, keď bol Harry ešte malý, ho daboval Jozef Benedik ml. Vtedy dvanásťročný žiak 6. ročníka základnej školy v Bratislave vyhral dabingovú postavu snov spomedzi takmer 40 uchádzačov, pričom jeho hlas schválili priamo v Londýne, pretože sa najviac podobal hlasu filmového predstaviteľa Daniela Radcliffa. Za dabovacím mikrofónom stál od siedmich rokov.

Foto: SITA/AP/Willy Sanjuan/Invision, TASR/Vladimír Benko, Martin Baumann
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Willy Sanjuan/Invision, TASR/Vladimír Benko, Martin Baumann  (Zdroj: SITA/AP/Willy Sanjuan/Invision, TASR/Vladimír Benko, Martin Baumann)

Väčšiu časť života s ním však strávil herec Marek Fašiang, podľa ktorého je to výnimočná postava vo výnimočnej sérii. Knihy síce nečítal, no filmy ho vždy niečím oslovili. Harryho dabuje od tretieho dielu, kedy sa z neho stal tínedžer. Bol starší než jeho kolega, preto prevzal dabovaciu métu a dotiahol to s Harrym do konca.

Hermiona Grangerová (Emma Watson) alias Táňa Pauhofová

Hermionu Grangerovú dabovala od začiatku do konca Táňa Pauhofová. Niet sa čo čudovať, že jej táto postava prirástla k srdcu. Kým pri Harrym sa vystriedali dvaja dabéri, Pauhofová bola Hermioninou súčasťou stále. Podobne ako Hermiona, aj Pauhofová sa v minulosti priznala, že je knihomoľ. Dokonca prečítala celú sériu Harryho Pottera.

Foto: TASR/Jakub Kotian, SITA/AP/Steven Senne
Zobraziť galériu (9)
Foto: TASR/Jakub Kotian, SITA/AP/Steven Senne  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, SITA/AP/Steven Senne)

Od roztomilého dievčatka až po veľkú slečnu. Pri dabovaní prvých dielov to bolo pre herečku trošku namáhavé, keďže v tom čase mala Hermiona vo filme jedenásť a Pauhofová osemnásť rokov. Jej hlas preto musel byť položený vyššie, aby pôsobil detsky, no postupne svoj hlas uvoľňovala. Musíme uznať, že to zvládla skvelo.

Ron Weasley (Rupert Grint) alias Adrián Gula

Adrián Gula patrí takisto medzi fanúšikov série o mladom čarodejníkovi. S postavou Rona Weasleyho je spätý od začiatku a takisto ho daboval vo všetkých dieloch. Rovnako ako Pauhofová, aj on musel svoj hlas v prvých dieloch prispôsobiť malému jedenásťorčnému Ronovi. Musel sa dostať do podoby detského piskľavého hlasu Ruperta Grinta. Pri pišťacích scénach sa síce so zvukármi natrápili, ale aj zabavili. Gula musel stvárniť a napodobniť aj grimasy, aby to vyzeralo dôveryhodne. Aj keď mal strach, vyšlo to výborne!

Foto: SITA/AP/Gero Breloer, TASR/Štefan Puškáš
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Gero Breloer, TASR/Štefan Puškáš  (Zdroj: SITA/AP/Gero Breloer, TASR/Štefan Puškáš )

Draco Malfoy (Tom Felton) alias Michal Domonkoš

V prípade Draca Malfoya platí to isté, ako pri Harrym. V prvých dvoch dieloch ho daboval Matúš Volný. Keď však Malfoy rovnako, ako ostatní, rástol, menil sa aj jeho hlas. Volného preto vystriedal na zvyšné diely Michal Domonkoš. Zaujímavosťou je, že daboval aj Olivera Wooda, šéfa metlobalového klubu Chrabromilu. Wood sa objavil len v niekoľkých scénach, preto si to diváci nemali šancu všimnúť. Navyše bol jeho hlas pri dvoch postavách trochu odlišný.

Foto: Facebook/Michal Domonkoš, Instagram/Tom Felton
Zobraziť galériu (9)
Foto: Facebook/Michal Domonkoš, Instagram/Tom Felton  (Zdroj: Facebook/Michal Domonkoš, Instagram/Tom Felton)


Mohlo by vás zaujímať:Emotívna spoveď Daniela Radcliffa o zvládaní slávy: Búrlivý život, chaos a alkohol


Albus Dumbledore (Michael Gambon) alias Leopold Haverl

Pri riaditeľovi prestížnej strednej školy čarodejníckej Rokfort sa toho z hľadiska hereckého a u nás aj hlasového udialo najviac. Albusa Dumbledora si v prvých dvoch dieloch zahral írsky herec Richard Harris a hlas mu prepožičal charizmatický Elo Romančík. Bohužiaľ, pre Harrisa bol druhý diel Harry Potter a tajomná komnata posledný. V októbri roka 2002 zomrel. Až do posledného dielu ho nahradil Michael Gambon. Toho v treťom dieli ešte daboval Elo Romančík, no vystriedal ho Leopold Haverl. V poslednom dieli ho však nahradil Marián Slovák.

Foto: SITA/AP/John Raoux, TASR/Martin Baumann
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/John Raoux, TASR/Martin Baumann  (Zdroj: SITA/AP/John Raoux, TASR/Martin Baumann)

Minerva McGonagallová (Maggie Smith) alias Soňa Ulická

Pravá ruka Dumbledora, šéfka Chrabromilčanov a realistická žena na svojom mieste. Aj taká je Minerva McGonagallová. Od prvého až do posledného dielu ju dabovala Soňa Ulická. Jedna zo siedmich registrovaných animágov je neoddeliteľnou súčasťou Rokfortu a celého čarodejníckeho sveta.

Foto: SITA/AP/Nick Briggs/Carnival Film & Television Limited 2015 for MASTERPIECE, TASR/MTI/Imre Foldi
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Nick Briggs/Carnival Film & Television Limited 2015 for MASTERPIECE, TASR/MTI/Imre Foldi  (Zdroj: SITA/AP/Nick Briggs/Carnival Film & Television Limited 2015 for MASTERPIECE, TASR/MTI/Imre Foldi)

Voldemort (Ralph Fiennes) alias Tomáš Maštalír

Jednou z najdôležitejších postáv ságy je jednoznačne úhlavný nepriateľ Lord Voldemort alias Tom Marvoloso Riddle alias Ten-Koho-Netreba-Menovať. Voldemort sa objavil už v prvom diele, no len v pár scénach a bez väčšieho významu. Vtedy si ho zahral Richard Bremmer a daboval ho Ivan Romančík. V pamäti nám však navždy ostane až od jeho veľkolepého návratu vo štvrtom diele. Až do konca filmovej série ho stvárnil Ralph Fiennes a daboval ho skvelý Tomáš Maštalír. Dnes si ho v inej hereckej ani dabovacej verzii ani nevieme predstaviť.

Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision, Warner Bros. Pictures, TASR/Dano Veselský
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision, Warner Bros. Pictures, TASR/Dano Veselský  (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision, Warner Bros. Pictures, TASR/Dano Veselský)

Severus Snape (Alan Rickman) alias Matej Landl

Severus Snape, šéf Slizolinu a dvojitý agent prirástol za roky k srdcu miliónom fanúšikov. Kým herec bol stále rovnaký, skvelý Alan Rickman, málokto si všimol, že sa vymenil dabing. V prvých dvoch dieloch ho daboval Peter Marcin. V treťom diele nastala zmena a dabérske žezlo prevzal až do konca Matej Landl. Obaja sa zhostili prepožičania svojho hlasu bravúrne. Až nám z toho zimomriavky naskočili.

Foto: SITA/AP/Evan Agostini/Invision, TASR/Dano Veselský, Michal Svítok
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Evan Agostini/Invision, TASR/Dano Veselský, Michal Svítok  (Zdroj: SITA/AP/Evan Agostini/Invision, TASR/Dano Veselský, Michal Svítok)

Viac o téme: Harry PotterDaniel RadcliffeEmma WatsonRupert Grint
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu