Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbeh pre deti, ale aj dospelých: Trilógia Ako si vycvičiť draka je jednou z najlepších

Ako si vycvičiť draka Zobraziť galériu (5)
Ako si vycvičiť draka (Zdroj: Cinemax/DreamWorks Animation)

Kinematografia je plná skvelých animovaných príbehov, ktoré sa divákom vryli nielen do pamäte, ale aj sŕdc. Spomenúť môžeme Toy Story, Shrek, Ľadové kráľovstvo či Wall-e. Popri týchto klasikách nás štúdio DreamWorks zobralo do sveta Vikingov a drakov, ktorý pôvodne vznikol v hlave spisovateľky Cressidy Cowell. Ako si vycvičiť draka je skvelým a nádherným príbehom, plným úžasných momentov. Príbeh si zamilovali deti aj dospelí a po nedávnej premiére tretej časti môžeme povedať, že ide o jednu z najlepších animovaných trilógií vôbec.

Knižná séria Ako si vycvičiť draka je medzi fanúšikmi kníh oveľa viac známaŠtikútové pamäti. Vznikla z pera brtskej spisovateľkypre deti a mládež, CressidyCowellovej, ktorá v súčasnosti žije v Londýne spolu s manželom Simonom, dcérami Maisie a Clementine a dvoma mačkami, Lily a Balú. Popri písaniu príbehov aj ilustruje, pričom aj tento talent zúročila vo svojich knihách.

Ako si vycvičiť draka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/DreamWorks Animation)

Knihy, ktoré si deti zamilovali

Knižná séria Ako si vycvičiť draka má k dnešnému dňu už 16 kníh. Sama autorka tvrdí, že námet vznikol v jej hlave už v detských časoch, kedy vyrastala na malom bezmennom ostrove na západnom pobreží Škótska. V tých časoch na ňom neboli poriadne cesty, veľké obchody ani mobilné telefóny. Jej otec jej rozprával príbehy o Vikingoch a drakoch, ktorý sa vraj skrývali v tmavých lesoch. Knihy sú písané hlavnou postavou, Štikútom, a autorka sa voči čitateľovi stavia len do úlohy prekladateľky.

Ich príbehy formovali naše detstvo: Pixar má za sebou bohatú históriu a skvelé animáky

Animovaný príbeh si musel oproti knihám prejsť niekoľkými viacerými zmenami. Našťastie však môžeme povedať, že išlo o zmeny k lepšiemu. Napríklad, v knihe je drak Bezzubý tým najobyčajnejším drakom, aký existuje. Tvorcovia animáku si však povedali, že z neho urobia Nočného besa, najvzácnejšieho draka v celom fiktívnom svete. Chýbať nesmela ani romantická linka, ktorej sa spisovateľka pôvodne vôbec nevenovala. Postava Astrid tak bola vytvorená priamo pre potreby filmu.

Ako si vycvičiť draka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/DreamWorks Animation)

Rozhodnutia prinášajú následky

Príbeh sa odohrával na ostrove Blp, ktorý vo veľkom obývali Vikingovia. Ich najväčším nepriateľom boli draky a mužom sa chlapec stal až vtedy, keď chytil svojho prvého. Štikút bol ale iný. Vzhliadal k drakom a veril tomu, že dokážu žiť v mieri spolu s ľuďmi. Keď natrafí na Buzzebého a podarí sa mu ho vycvičiť, v tvrdohlavej vikingskej náture sa nájde miesto pre lásku k drakom a všetko končí šťastne. No, teda nie tak celkom.

Tvorcovia sa rozhodli, že šťastný koniec nemusí prísť úplne bez následkov. Pokiaľ na to neboli rodičia pripravení, asi zostali poriadne prekvapení. Hlavný hrdina totiž prišiel o nohu a ani drak nevyviazol úplne bez následkov. Práve tento emočný prvok v animákoch doteraz takmer vždy chýbal. A to robí z tejto trilógie omnoho cennejší klenot v kinematografii.

Ako si vycvičiť draka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Cinemax/DreamWorks Animation)

Príbeh, ktorý treba vidieť

Opomenúť však nemôžeme ani nádhednú animáciu, ktorá každým dielom stúpala na nové úrovne. Úvod tretej časti miestami vyzerá ako hraný film a budemimoriadne zaujímavé sledovať, kam až dokáže animácia v najbližších rokoch zájsť. Príbeh každej jednej časti sa sústredí na niečo iné, no je popretkávaný niekoľkými dejovými líniami, ktoré sa postupne uzavrú až v samotnom finále. Niektoré z nich sú vo filmoch čisto pre deti, no často je to práve starší divák, ktorý si všíma skutočnú emotcionálnu hodnotu celého projektu. Zásadným faktom je taktiež to, že Štikút počas všetkých filmov svojho draka naozaj cvičí a tento prvok zostal zachovaný až do konca.

Návrat Ľadového kráľovstva či vyvrcholenie Avengers: Disney tentorok prevalcuje konkurenciu

To, spolu so skvelou hudbou Johna Powella robí z tejto trilógie jednu z tých najlepších, aké kedy vznikli. Po tom, čo sa v Pixare rozhodli vytvoriť štvrté pokračovanie Toy Story si azda dovolím tvrdiť, že ide o tú najlepšiu. Rozhodnutia postáv totiž zo sebou nenesú len pozitívne následky a rovnako tak, ako rástol samotný divák, tak rástla aj samotná séria. Dojímavé finále, ktoré mimochodom ešte stále beží v kinách, je len čerešničkou na torte.

Ako si vycvičiť draka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Cinemax/DreamWorks Animation)

Viac o téme: Ako si vycvičiť drakaTrilógia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu