Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Domáci herci a chytľavé piesne: Ktoré československé muzikály sa oplatí vidieť?

Rebelové
Rebelové (Zdroj: Česká televize)

Filmové muzikály sú žánrom, ktorý diváci buď zbožňujú, alebo neznášajú. Ich zlaté obdobie už síce dávno prešlo, no dnes sa opäť dostávajú na výslnie. Pozrite sa, ktoré staršie domáce kúsky sa oplatí pozrieť.

Rebelové (2001)

Muzikál Rebelové dokázal, tak ako viaceré české filmové počiny, úspešne divákom podať pomerne optimistické svedectvo o pesimistických časoch a udalostiach. Réžie sa ujal talentovaný Filip Renč aj napriek tomu, že to nie je preňho úplne typický žáner. Film rozpráva, samozrejme, najmä o láske a je plných prerábok dobových hitov, ktoré si budete ešte dlho po záverečných titulkoch pospevovať. Rebelové zaslúžene získali aj dva České levy, a to za zvuk a kostýmy.


Mohlo by vás zaujímať:Chytľavá melódia a skvelé tanečné kreácie: Tieto muzikály musíte vidieť


Starci na chmelu (1964)

Legendárny muzikál Starci na chmelu vznikol ešte v časoch Československa, no pozerať sa dá stále. Hlavnou hrdinkou je študentka Hanka, o ktorú prejavia na chmeľovej brigáde záujem dvaja spolužiaci. Nemôže to však byť také jednoduché, takže každý pokus o romantiku v podkroví narušia členovia pedagogického zboru. Nesmrteľný film zaujme mladšiu aj staršiu generáciu, a to aj kvôli chytľavým pesničkám, ktoré spieva Karel Gott, Josef Zíma, Jana Petrů, Karel Štědrý či Jana Malknechtová.


Mohlo by vás zaujímať:Temná inšpirácia z filmov: Tieto horory sa stali desivou skutočnosťou


Noc na Karlštejně (1973)

Jeden z najznámejších a najobľúbenejších českých filmových muzikálov sa odohráva v dobe panovania Karla IV., ktorý dal vybudovať Karlštejn ako pevnosť chrániacu korunovačné klenoty a údajne zakázal, aby tam nocovali ženy. A práve to je aj hlavnou zápletkou muzikálu, ktorý vyšiel z dielne režiséra Zdeňka Podskalského. Táto verzia však nie je prvým pokusom sfilmovať túto lyrickú komédiu. Prvýkrát ju natočil v roku 1919 Olaf Laurus ako nemý film, neskôr sa jej chopil František Filip a vytvoril televízny film. Dielo Podskalského je podľa kritikov predlohe najvernejšie, no a zároveň aj najúspešnejšie.

Fontána pre Zuzanu (1985)

Obľúbené domáce pesničky si užijete v troch častiach filmu Fontána pre Zuzanu, v ktorom si hlavnú úlohu strihla krásna Eva Vejmělková. Partiu tínedžerov, ktorí prežívajú svoje posledné prázdniny pred odchodom na strednú školu, si každý divák ľahko obľúbil. Treba však povedať, že nejde o nejaký zvlášť veľký filmový skvost, ale je náš a je muzikálny.


Mohlo by vás zaujímať:Nemali to v pláne, no stalo sa: Najväčšia radosť v živote herečiek, takto museli zakrývať tehotenstvo!


Neberte nám princeznú (1981)

Slovenský muzikál, z ktorého pesničky si mnohí spievajú ešte dnes, vznikol ešte v roku 1981. Divákom posúva príbeh Katky, ktorej síce nič nechýba, no rodičia sa jej príliš nevenujú. Zhodou náhod sa pre deti žijúce v detskom domove stane princeznou a neskôr aj vychovávateľkou. V tomto televíznom filme si zahrala okrem iných aj Marika Gombitová či Miroslav Žbirka.

Viac o téme: RebelovéNeberte nám princeznúNoc na Karlštejne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu