Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kultové, no kompletne vymyslené: VIDEO Takto herci improvizovali v legendárnych scénach!

(Zdroj: Youtube)

Niektoré herecké výkony ostanú navždy nezabudnuteľné. Nebolo by to tak, keby svet nepoznal skvelých hercov, ktorí sa objavili v hlavných úlohách legendárnych snímok. Nie je tajomstvom, že herci síce scenár poznajú, no často sa nechajú strhnúť atmosférou. Neboja sa ani improvizovať. Práve to pridáva filmom autentickosť. Aj v týchto snímkach sa herci vžili do svojich postáv a časti niektorých legendárnych scén boli improvizované.

Anthony Hopkins (Mlčanie jahniat)

Scéna: Desivý, no legendárny doktor Hannibal Lecter alias Anthony Hopkins patrí k dnes už legendárnym postavám. Nebyť skvelého hereckého výkonu Hopkinsa, možno by sme si ho tak nepamätali. Na konci scény, kde rozpráva príbeh agentke Clarice Starlingovej (Jodie Foster) o jeho kanibalistických „dobrodružstvách“, spraví naozaj desivý zvuk, podobný syčaniu hada.

Improvizácia: Tento veľmi známy a populárny zvuk však nebol v scenári, vznikol úplne náhodou. Hopkins ho robil ako vtip počas skúšok natáčania, aby vystrašil svoju kolegyňu Jodie Foster. Režisér Jonathan Demme sa nakoniec rozhodol, že tento zvuk vo filme ponechá, akurát chcel jeho desivosť dať na maximum, aby to malo efekt aj na publikum. Zdá sa, že sa podarilo. Hopkins v celom filme vystúpil len niekoľkokrát a dokopy sa objavil na priestore menšom ako 25 minút. Stačilo mu to však k tomu, aby dostal Oscara a vryl sa divákom do pamäte.

Jack Nicholson (Osvietenie)

Scéna: Jedna z najpamätnejších scén z Osvietenia má v sebe takisto kúsok improvizácie. Wendy Torrance (Shelley Duval) a jej syn Danny sa skrývajú pred psychopatickým otcom a manželom Jackom Torranceom (Jack Nicholson) v kúpelni. Kým syn sa stihne predrať von oknom, jeho matka ostane zakliesnená v kúpelni. Už vtedy sa k dverám so sekerou pomaly blíži Nicholson. Sekerou začne ťať do dverí a vyreže otvor. Vopchá doň hlavu a skričí „Tu je Johnny!“.

Improvizácia: Nicholson sa rozhodoltúto repliku pridať sám z dôvodu jej obrovskej popularity. Táto replika pochádza z úvodného intra šou Johnnyho Carsona. Vyše tridsať rokov ju používal Ed McMahon, ktorý túto šou uvádzal. Táto úvodná veta bola zaradený medzi TOP 100 najpamätnejších úvodných televíznych fráz za 60 rokov amerických televíznych relácií, animákov, reklám a citátov zo spravodajských programov.

Robert De Niro (Taxikár)

Scéna: Robert De Niro má nakonte množstvo skvelých úloh. K jednej z nich patrí aj úloha vojnového veterána Travisa Bicklea. Po vojne však začal pracovať ako taxikár, keďže po nociach nevedel spávať. Postupne mu to začalo liezť na mozog a dosiahol neurotický aj sociopatický moment, kde sa rozhodol rozprávať sám so sebou pri tom, ako sa pozeral do zrkadla. Plánoval totiž vraždu politika. Počas tohto rozhovoru stále opakuje vetu „Hovoríš na mňa?“. Potom vytiahne zbraň. Postupne totiž stráca rozum.

Improvizácia: Celá táto scéna bola viac-menej v rukách De Nira a bola improvizovaná. Herec mal totiž v pôvodnom scenári od Paula Schradera napísanú len vetičku „Travis rozpráva sám so sebou v zrkadle.“. Vtedy sa 33-ročný herec rozhodol využil mentálny stav svojej postavy a predviedol jednuz klasických a nesmrteľných replík, ktorú si dnes mnohí hovoríme, keď prejdeme pred zrkadlom.

Heath Ledger (Temný rytier)

Scéna: Výkon Heatha Ledgera ako Jokera už zrejme nikto neprekoná. Úloha mu vzala veľa. Ledger za ňu dostal posmrtného Oscara, pretože krátko po skončení natáčania zomrelna predávkovanie. Kvôli maximálnemu sústredeniu sa herec obetoval a odizoloval. Chcel, aby bol Joker čo najviac autentický, čo si vybralo svoju daň. Kombinácia antidepresíc, práškov na spanie a ďalších liekov sa mu stala osudnou, no zanechal za sebou výnimočnú postavu a neprekonateľný výkon. Počas scény, kedy ho chytia a zavrú do väzenia, sedí Joker medzi ostatnými v cele.

Improvizácia: Do miestnosti príde Jim Gordon (Gary Oldman) a kolegovia mu zatlieskajú k úspešnému dolapeniu Jokera. K potlesku sa pridal aj sám Joker.Banálny a pritom tak desivý potlesk, pri ktorom Ledger nezmenil výraz tváre. Jednoduchá improvizácia, obyčaný potlesk, ktorý nebol v scenári, dodal scéne naozaj znepokojujúcu, no brilantnú atmosféru.

Jim Carrey a Jeff Daniels (Blbý a blbší)

Scéna: Kto by si nepamätal bláznivú dvojicu z filmu Blbý a blbší v podaní Jima Carreyho a Jeffa Danielsa. V jednej zo scén zastavia stopárovi pri ceste, aby ho zviezli. Netušia však, že ide o nájomného vraha, ktorý ich má zabiť. Zdá sa však, že aj tohto nájomného vraha vedia poriadne naštvať svojimi blbinkami. V aute sa začnú doťahovať a postrkovať, keď v tom stopár zvrieskne „Chalani, dosť!“. Na chvíľu stíchnu. Potom sa Carrey alias Lloyd otočí na Harryho a stopára Joea a spýta sa: „Chcete počuť ten najotravnejší zvuk na svete?“ A začne stopárovi vrieskať do ucha.

Improvizácia: Celú scénu kompletne improvizovali. Presne tak. Pôvodne bolo v scenári napísané, ako sa dvaja blázni hádajú o cukríkoch, aby testovali nervy zabijaka - stopára. Carrey a Daniels sa však rozhodli počas natáčania spraviť niečo ešte bláznivejšie a do scény pridali svoje nápady a improvizácie. Pri takejto legendárnej komickej dvojici zrejme nikto neočakával, že sa budú striktne držať scenára. Však? Po rokoch môžeme stále povedať, že sa oplatilo.

Harrison Ford (Star Wars V: Impérium vracia úder)

Scéna: V jednom z dielov Star Wars s podnázvom Impérium vracia úder si strúhol trochu imrpovizácie aj Harrison Ford, ktorý sa vo filmovej sérii predstavil ako Han Solo. Jeho vyvolenou sa stala princezná Leia. V jednej zo scén mal prejaviť svoje city k princeznej, no nefungovalo to. V časti, kde mu povie milujem ťa, mal odpovedať - aj ja ťa milujem. No rozhodol sa inak.

Improvizácia: Ford nakoniec odpovedal „Ja viem.“. Herec totiž uznal za vhodné, že táto replika sa viac hodí k jeho postave aj k charakteru samotného Sola. Síce maličkosť, no aj to dotvára postavu. Okrem iného musela pri Fordovi stáť Carrie Fisher stále na bedni, aby nebol výškový rozdiel až taký viditeľný.

Viac o téme: Harrison FordRobert De NiroHeath LedgerStar WarsJim CarreyJokerTaxikár
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu