Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sú zvláštne, mrazivé a dokonalé: Tieto severské filmy stoja za to!

Severské filmy - koláž
Severské filmy - koláž (Zdroj: koláž Telkáč)

Severské filmy sú pomerne podivné a dosť návykové. Niet sa čomu čudovať, veď majú perfektný dej, zaujímavé neopozerané obsadenie a keď je potrebné, tak aj dokonalú mrazivú atmosféru. Preto by ste si nasledujúce filmy určite nemali nechať ujsť.

Dogville (2003)

Jedným z najzaujímavejších majstrov severského filmu je nepochybne talentovaný Lars von Trier, ktorý okrem mnoho iných priniesol na plátna kín snímku Dogville. Dej sa odohráva v rovnomennom mestečku, niekde v americkom Colorade. Nicole Kidman v úlohe Grace v tomto mestečku nájde útočisko. Za to im má občas pomôcť, čo sa postupne zmení na využívanie. Film sa točil v jednoduchom štúdiu, no aj napriek tomu si získal divákov aj kritikov.


Mohlo by vás zaujímať:Temná inšpirácia z filmov: Tieto horory sa stali desivou skutočnosťou


Pieseň mora (2014)

Veľmi návykovou a krásnou záležitosťou je animovaný film z pera Tomma Moora - Pieseň mora. Roztomilá a tajomná rozprávka si získala nielen srdcia divákov, ale aj viacero ocenení, okrem iného aj nomináciu na Oscara v kategórii Animovaný film. Život rodiny bývajúcej v osamelom majáku sa výrazne zmení, keď sa ukáže, že malá dcérka je posledná z tuleních víl, ktorá môže zachrániť všetky zaklaite bytosti. Silný príbeh o rodine, láske a obeti sa po pozretí len ťažko dostáva z hlavy a rovnako tak aj titulná pieseň Song of the sea.

Muži, ktorí nenávidia ženy (2009)

Na skutočne vydarenom spracovaní románu švédskeho spisovateľa Stiega Larssona sa podieľali tvorcovia z viacerých severských krajín. Réžie sa ujal Niels Arden Oplev. Ide o najúspešnejší film škandinávskej kinematografie so zaujímavým hereckým obsadením. Je možné, že ste videli aj jeho mladšieho amerického bratranca z roku 2010, určite však neopomeňte ani túto verziu.


Mohlo by vás zaujímať:Čiernobiela kvalita, ktorú musíte vidieť: Tieto filmy farby nepotrebujú


Žena v klietke (2013)

Keď sa raz zamilujete do škandinávskych detektívok, už sa vám z duše nikdy nevytratia, čo výborne dokazuje aj triler z pera scenáristu už spomínanej snímky Muži, ktorí nenávidia ženy. V hlavnej úlohe je komisár Carl Mørck, ktorý je po nepodarenej prestrelke preložený do pivničnej kancelárie k odloženým prípadom. A hoci ich má len prerovnávať a nič viac, pustí sa do vyšetrovania na vlastnú päsť…

Kon-Tiki (2012)

Najdrahší film v histórii nórskej kinematografie rozpráva príbeh moreplavca Thor Heyerdahla. Nie však dokumentárne, ako to priniesol film z roku 1950, ale v podobe celovečerného filmu. Môžete sa tešiť na výbornú hudbu a nádherný podmorský svet. Na vizuálnych efektoch pracovalo približne 150 umelcov, najmä zo Švédska a Nórska, čo vidno aj na výsledku. Vizuálnu a technickú prepracovanosť či skvelé herecké obsadenie ocenili aj kritici, keďže film zastupoval Nórsko na množstve festivalov a tiež bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.


Mohlo by vás zaujímať:Filmy s trpkou príchuťou: Ukazujú, že chorobou život nekončí... Práve naopak!


Max Manus (2008)

Hoci mrazivé krimi je doménou severských filmárov, s prehľadom zvládajú aj iné žánre, čo dokazuje aj vynikajúci historický vojnový film Max Manus. Ten zachytáva osudy nórskeho vojnového hrdinu, ktorý pôsobil v odbojovom hnutí. Okrem veľkolepej výpravy sa fanúšikovia histórie môžu tešiť aj na zaujímavé zábery Osla z vojnového obdobia.

Viac o téme: Pieseň moraMužiKtorý nenávidia ženyŽena v klietkeKon-TikiDogvilleMax Manus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu