Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Musí ich poznať každý fanúšik Harryho Pottera: Toto sú striktné pravidlá pre Smrťožrútov

Smrťožrúti Zobraziť galériu (4)
Smrťožrúti (Zdroj: SITA/Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

So sériou o mladom čarodejníkovi sme sa rozlúčili už pred niekoľkými rokmi, no v našich srdciach zostal navždy. Príbeh dobra a zla vo svete plnom mágie doslova učaroval mnohým z nás. Práve preto nás teší, že sa rozvíja skrz prequelovú sériu s názvom Fantastic Beasts. My sa dnes ale zameriame na služobníkov Lorda Voldemorta, ktorých všetci poznajú ako Smrťožrútov. Viete, aké zásady musí táto sekta, verná temnému pánovi, rešpektovať a dodržiavať?

Tetovanie

V súčasnosti sa už množstvo z nás môže pochváliť tetovaniami rôznych veľkostí. Mať však temné znamenie na zápästí je o niečom úplne inom. Musíte byť totiž naozaj veľkým stúpencom Lorda Voldemorta, aby ste sa odhodlali byť majiteľom jedného z nich. Ide totiž o doživotné spojenie s temným pánom.

Znamená, že keď sa rozhodne vás povolať, nesmiete nijako otáľať. Nikdy nezmizne. Prinajlepšom by zostalo ako jazva, podobná tej, ktorú mal Harry na hlave. To znamená, že aj po tom, čo bol Voldemort porazený, sú jeho stúpenci nespochybiteľne označení a musia toto bremeno znášať až do konca svojich životov. A to teda rozhodne nie je nič príjemné.

Smrťožrúti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

Musia sa zjaviť vždy, keď to Voldemort chce

Neexistuje, aby sa rozhodli inak. Keď ich temný pán povolá, musia sa na počkanie premiestniť priamo za ním a počúvať všetky jeho rozkazy. Musia ho nasledovať rovnako, ako po ňom musia pátrať, ak by bol porazený. Práve preto sme boli na konci Ohnivej čaše svedkami Voldemortovho hnevu voči prítomným vstúpencom. Ani jeden z nich sa totiž okrem Červochvosta nerozhodol pátrať po jeho ostatkoch.

Bizarnú rodinku Addamsovcov sme milovali: Osudy seriálových hercov... FOTO Starček Gomez

Ako v tom momente hovorí sám temný pán, vodítok k jeho nájdeniu bolo dostatok. Dôvod, prečo sa Voldemort rozhodol nepotrestať ich (s čím musia bez okolkov kedykoľvek rátať) spočíval hlavne v tom, že jeho postavenie bolo mimoriadne oslabené. V neskoršom vývoji by však bola takáto zrada v podobe odmietnutia premiestniť sa priamo za ním doslova smrteľná.

Čistota pokrvnej línie je prvoradá

A to aj napriek tomu, že sám Tom Riddle mal muklovského otca. Vlastne, práve kvôli tomu. Nenávisť voči vlastnému otcovi ho doviedla k presvedčeniu, že jedinou a nadradenou rasou by mali práve tí, ktorí sa môžu hrdo pýšiť čistou čarodejníckou krvou. Myšlienka, ktorú v princípe prevzal od Grindelwalda sa stala natoľko silnou, že ju zastával až do samotnej smrti. Práve preto na Ministerstve odoberali prútiky "polovičným" čarodejníkom.

Dokonca dokázal presvedčiť ostatných v to, že muklovskí čarodejníci sa k moci dostali takým spôsobom, že mágiu ukradli čarodeníkom. Práve cez to všetko hľadal Voldemort oporu v silných čistokrvných magických rodoch, aké prezentovali napríklad Malfoyovci a Blackovci. Vďaka tomu sa dokonca Malfoyovci zachránili pred jasne danýmosudom.

Smrťožrúti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

Rokfortské fakulty nerozhodujú

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že je to práve Slizolin, ktorý predurčuje čarodejníkov k tomu, aby sa mohli pridať k armáde temného pána, opak je pravdou. V skutočnosti naozaj nikdy nezáležalona tom, akú fakultu priradil jeho budúcim stúpencom triediaci klobúk. To bolo viditeľné aj priamo vo filmoch, kedy uprostred bitky o Rokfort Voldemort vyzval študentov, aby sa pridali na jeho stranu, pričom nezáležalo na tom, v akej fakulte študovali.

Filmová pocta Dubčekovi: Svetové obsadenie... Aha, koho si zahrá Gérard Depardieu!

Dobrým príkladom je aj PeterPettigrew, ktorý študoval v Chrabromile a aj tak nakoniec zradil všetkých svojich priateľov. Samozrejme, aby sme boliúprimní, Voldemort mal pre Slizolin slabosť. Jednak to bolo spôsobené tým, že sám študoval v tejto fakulte, na druhú stranu to bolo tým, že samotný zakladateľ v podobe Salazara Slizolina sa netajil obľubou voči čistokrvným mágom.

Smrťožrúti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

Peniaze sú dôležitejšienež čarodejnícke skúsenosti

Počas celého príbehu je pomerne jednoduché vydedukovať, že Voldemortovi záležalo na tom, aby mal na svoju stranu naklonených čo najvac veľkých a aristokratických rodín. Jeho zámer bol pritom pomerne jednoduchý, Veľmi dobre si uvedomoval, že pokiaľ sa mu podarí presadiť svoju vládu nad svetom, bude potrebovať enormné množstvo peňazí na to, aby ju udržal.

Z toho logicky vychádza, že schopnosti s prútikom išli v tomto prípade úplne do úzadia. Na to, aby sa niekto zaskvel vo Voldemorotvých očiach, boli rozhodujúce peniaze, pôvod a konexie. Pretože môžete mať tých najlepších bojovníkov na celom svete, pokiaľ ale nedokážete ovládnuť skrz kontakty na najvyšších miestach svet, pravdepodobne sa vám celý plán veľmi rýchlo rozpadne.

Viac o téme: Harry PotterVoldemortSmrťožrúti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu