Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vrahovia ako inšpirácia: Tieto filmy vznikli podľa skutočných prípadov

Já, Olga Hepnarová Zobraziť galériu (2)
Já, Olga Hepnarová (Zdroj: Bonton Film)

Filmy vytvorené na základe skutočných udalostí si zvyknú získať väčší záujem divákov. V mnohých prípadoch ide o príbehy hrdinov, historických osobností či udalostí, ktoré zmenili chod krajiny, sveta a podobne. Niektorí filmári sa však inšpirovali na opačnom póle a za ústrednú postavu svojich filmov si vybrali známych vrahov. Nasledujúce filmy sú práve o nich.

Ted Bundy (2002)

Film z roku 2002 zobrazuje život sériového vraha Teda Bundyho. Toho preslávili 70. roky, kedy zavraždil vraj 19 mladých žien, no po rokoch odmietania viny sa priznal až k 30 vraždám. Film sa venuje nielen jeho vražednému blázneniu, ale aj študentským rokom či jeho prvým úspechom. Zaujímavé je, že Bundy sa zapísal do histórie aj tým, že v spojení s počtom jeho obetí sa zaviedol výraz sériový vrah. V hlavnej úlohe sa predstavil Michael Reilly Burke.


Mohlo by vás zaujímať:Musí ich poznať každý fanúšik Harryho Pottera: Toto sú striktné pravidlá pre Smrťožrútov


Dahmer (2002)

V rovnakom roku ako vyšiel film Ted Bundy, sa tvorcovia inšpirovali americkým vrahom, kanibalom a nekrofilom Jeffreym Dahmerom, ktorého postavy sa vynikajúco zhostil Jeremy Renner. Dahmer si v rozmedzí rokov 1978 a 1991 pripísal na svoj účet kruté vraždy sedemnástich ľudí, predovšetkým afroamerických homosexuálov. Dôveru svojich budúcich obetí si často získal vďaka serióznemu a inteligentnému dojmu, ktorý vedel zanechať.


Mohlo by vás zaujímať:Temná inšpirácia z filmov: Tieto horory sa stali desivou skutočnosťou


Zodiac (2007)

Pod menom Zodiac vystupoval americký masový vrah, ktorého nikdy nechytili. Dokonca si tvorcovia filmu najali skutočného súkromného detektíva, aby po pravom Zodiacovi pátral. Náklady na jeho prácu potom zahrnuli do filmového rozpočtu. Zodiac vraždil v 60. rokoch minulého storočia, najmä v San Franciscu. K vraždám sa priznával v dopisoch a do novín posielal šifry, ktoré mali políciu priviesť až k nemu. Šifry síce rozlúštili, no Zodiaca aj tak nikdy nechytili. Keď si pozriete tento film, verte, že vaše myšlienky sa ešte dlhú dobu budú točiť len okolo toho, ako ho vypátrať.

Rillington Place č. 10 (1971)

Na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov sa preslávil vo Veľkej Británii vrah John Christie. Rovnako z Veľkej Británie pochádza aj film, ktorého tvorcovia našli inšpiráciu práve v jeho činoch. Johnovi je pripisovaných 8 vrážd žien, ktoré postupne obesil vo svojom dome v oblasti Notting Hill. Jednou z obetí bola aj jeho manželka. John Christie bol neskôr odsúdený na trest smrti obesením. Adresa Rillington Place č. 10 sa tak stala symbolom hrôzy aj inšpiráciou filmárov. V hlavných úlohách sa ukázal Richard Attenborough, John Hurt a Judy Geeson.


Mohlo by vás zaujímať:Krvilačný gróf vládne filmom: Od monštra v hororoch po postavičku v animáku


Já, Olga Hepnarová (2016)

V tomto zozname určite nesmie chýbať film o poslednej popravenej žene na území Československa. Čiernobiely film z roku 2016 je príbehom Olgy Hepnarovej, ktorá v roku 1973 nákladným autom v centre Prahy naschvál narazila do zastávky a zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala. Aby jej pomsta mala čo najväčší efekt, tak si vypožičala nákladné auto, ktoré malo nápravu nízko nad zemou. Predtým sa ešte usilovala získať vodičák na autobus, ktorý na to chcela využiť. Najznámejšiu českú vrahyňu stvárnila poľská herečka Michalina Olszańska.

Viac o téme: Olga HepnarováTed BundyZodiacDahmerRillingon Place č. 10
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu