Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Príbehy rovnaké, no scenáre a dojem iný: Toto sú remaky obľúbených Disney filmov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Walt Disney Pictures, Photo © Warner Bros. Pictures)

Walt Disney bol človekom, ktorý zostal v srdciach mnohých generácií detí i dospelých po celom svete. Niet sa čo čudovať, keďže jeho animované filmy dodnes patria k obľúbeným snímkam, ktoré si pozrieme nespočetne veľa krát. Práve preto sú príbehy o Snehulienke či Popoluške často používaným podkladom pre nové filmy, tzv. remaky. Ste zástancom klasiky alebo si pozriete aj nové adaptácie?

Popoluška

Príbeh o Popoluške patrí k obľúbeným podkladom na nové spracovania. Každý z nás pozná český film Tri oriešky pre Popolušku, ktorý sa už akoby vžil s každými našimi Vianocami. Okrem neho vznikli dve (priemerné) snímky s názvom Moderná Popoluška, ktoré sa snažia príbeh vsadiť do aktuálnehoživota a množstvo ďalších moderných adaptácií.

Filmy Moderná popoluška
Zobraziť galériu (3)
Filmy Moderná popoluška  (Zdroj: Photo © ABC Family, Photo © 2004 Warner Bros. Pictures)

Popoluška z roku 2015 od Kennetha Branagha je filmom, ktorý sanesnaží aktualizovať pôvodný príbeh namodernú éru, ale rozpráva klasický príbeh, ako ho poznáme z animovanej rozprávky od Walta Disneyho (1950). Preto tu nechýba kúzelná víla, ktorá premenítekvicu na koč, vyčaruje Popoluške novéšaty či sklenené črievičky. Kým pre niektorých môže byť Branaghova Popoluška príliš tradičná,pre ostatných práve vystihnutie tejtrvalejpríťažlivosti"disneyovhomateriálu" bez potreby niečo zásadne meniť,je trefa do čierneho. Okrem toho nemožno zabudnúťopomenúť neuveriteľne bláznivývýkon Cate Blanchett ako zlej macochy.

Snehulienka

Snehulienka si našla adaptáciu v rôznych žánroch. Na jednej strane sa v roku 2012 natočila bláznivákomédia sLily Collins amacochou JuliouRoberts, ktorá vynikala absurdnosťou a bizarnosťou. Na druhej strane vznikla akčná drámaSnehulienka a lovec, ktorá bola skôr určená predospelých, ako pre malé deti. Podľa hodnotení kritikov a divákov jevšak najobľúbenejším filmom klasická Snehulienka a sedem trpaslíkov z roku 1937. Veď kto by už nemiloval rozkošného Kýblika či ušomraného Dudroša?Snehulienka a sedem trpaslíkov je vôbec prvým celovečerným animovaným príbehom, ktorý bol kedy natočený a za ktorého získal Disney ocenenie Oscar.

Príbehy rovnaké, no scenáre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Relativity Media / Jan Thijs, Matthew Rolston, Photo © Universal Pictures, Photo © Warner Bros. Pictures, )

Dumbo

PôvodnýDumbo z roku 1941je jedným z najkratších Disney filmov, ktorý má len64 minút, takže nie je žiadnym prekvapením, že Tim Burton samusels jeho remakeom (2019) vyhrať.Ješkoda, že si nevymyslelniečo vzrušujúce. Burton pôvodnýfilm rozšíril na takmer dve hodiny, v ktorompredstavil sprisahania zahŕňajúce podnikateľa (Michael Keaton), ktorý chce, aby Dumbo hviezdil vjehonajnovšomzábavnompodniku Dreamlande. No neskôr vychádza najavo, že pod jeho nablýskaným povrchomsa skrýva nejedno temné tajomstvo. Scény s lietajúcimDumbom vyzerajú nádherne, to však nie je náhradou za to, že mnoho ľudí odchádzalo z kina s pocitom nezmyselnosti a nezodpovedaných otázok.

Kráska a zviera

Milým, ale zároveň temným remakeom bol ten odChristophea Gansa, ktorý sa úzko viaže na tradičný príbeh z roku 1991. Pre niekoho išlo o zbytočný film, lebo nepovedal nič nové, iným sa páčil práve ten "starý" príbeh a predsa trochu iný. Oceniť treba kostýmy, triky,kostýmy a zakomponovanie rozprávky v rozrávke.

Adaptácia Krásky a zvieraťa z roku 2017, v ktorom si zahrala krásna Emma Watson a Dan Stevens, patrí k tým vydarenejším remakeom. Zožal pozitívnerecenziea ohlasyu divákov, čo ukázal aj obrovský zárobok 1,26 miliardy dolárov na pokladni. Ide oromantický muzikál, ktorý ostáva verný originálnemu filmu, pričommu však pridáva ďalšie vlastné rozmery. Režisér Bill Condon zostal extrémne verný animácii, ktorá bola veľmi obľúbená v roku 1991. Pritom si zachovala všetky klasické piesne, ale pridaliaj nové vlastné výtvory, vrátane piesne „Evermore“ - túžobného lamentu spievaného šelmou, ktorá sa rozhodla nechať Belluodísť napriek zlým následkom pre neho a jeho začarovanýpalác.Príbeh o tolerancii a odvahe (či pôvodný alebo remake) je to pravé, čo by malkaždý divák vidieť...

Moderne prerozprávanie Krásky a zvieraťa s názovom Netvor (2011) natočil Daniel Barnz, no divákov nenadchol. Príbeh je o sedemnásťročnom Kyleovi (Alex Pettyfer), ktorý je rozmaznaný, absolútne povrchný, nevídane populárny a vládne svojmu stredoškolskému kráľovstvu. Kyle je presvedčený o úplnej dokonalosti svojho fyzického vzhľadu.

Za svoju poslednú obeť si zvolil Kendru (Mary-Kate Olsen) a nepríjemne ju pred všetkými ponížil.Dievčinu však jeho kruté správanie nijako nevyviedlo z miery, naopak, rozhodne sa, že mu udelí lekciu - premení ho v čosi, čo je tak škaredé zvonku, ako je on zvnútra.Kyle má presne jeden rok, aby našiel niekoho, kto ho bude milovať takého, aký teraz je, alebo sa so svojím novým ja musí zmieriť už navždy.Jeho jedinou nádejou je tichá spolužiačka Lindy (Vanessa Hudgens), ktoré si nikdy predtým nevšimol.

Aladin

Na konci mája tohto roku nás čaká remake filmu Aladin. Niektorí fanúšikovia sa pýtali, aký druh adaptácie režisér GuyRitchie urobil, keďže nikdy predtým neriadil muzikál."Myslím, že by bolo ťažkéneurobiťAladinaako muzikál," reagoval režisér.Ďalej priznal, že sa naozajponoril do tohto projektu. Džina si zahrá ostrieľaný herec Will Smith, vďaka ktorému by malo byť o zábavu postarané.

Čo sa týka piesní, spolupracovali s legendárnym Alanom Menkenom, aby dali texty do svojej novej originálnej hudby. Vo filme by sa mali objaviť klasické piesne z pôvodného filmu (1992) ako 'Whole New World' a 'Friend Like Me'. Neskôr tvorcovia potvrdili, že film zahŕňa aj dve nové piesne, a to jednu pre Jasmínu a ďalšou je duo medzi Aladinom a Jasmínou. Predstaviteľka Jasmíny Mena Massoudová sľubuje, že film bude "magický". Všetko nasvedčuje tomu, že nás čaká romantika okorenená humorom. Necháme sa ale prekvapiť.

Viac o téme: Walt DisneyKráska a zvieraDumboPopoluškaSnehulienka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu