Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Aj vďaka nemu má DiCaprio Oscara: Emmanuel Lubezki je legendou medzi kameramanmi

Emmanuel Lubezki Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Lubezki (Zdroj: SITA/AP Photo)

Jeho meno vám možno nebude až také známe, no skúsme to inak. Poznáte režisérov, akými sú Mike Nichols, Tim Burton, Michael Mann, bratia Coenovci, Terrence Malick, Alfonso Cuarón či Alejandro González Iñárritu? Pokiaľ ste odpovedali kladne, tak vám rovno povieme, že za mnohými ich filmami stál práve tento mimoriadne talentovaný kameraman. Pozrite sa s nami, ako vyzerala nielen jeho profesionálna kariéra, ale aj súkromný život.

Emmanuel Lubezki Morgenstern sa narodil 30. novembra roku1964 v hlavnom meste Mexika do židovskej rodiny. Jeho otec bol známym hercom a producentom, zatiaľ čo jeho stará mama bola pôvodne z Ruska. Emmanuel študoval na Centro Universitario de Estudios Cinematográficos, kde stretol svojho budúceho celoživotného priateľa, režiséra Alfonsa Cuaróna.

Kamaráti na celý život

S filmovou kariérou začal na konci 80.rokov, najskôr u krátkych filmov, potom nasledovala práca kameramana na kultovejtelevíznej hororovejsérii La Hora Morcada, ktorá sa v jeho domovine tišla obrovskému úspechu. Jeho medzinárodný debut potom prišiel s nezávislýmfilmom Twenty Bucks z roku 1993. Tento hviezdne nabitý projekt (Linda Hunt,Brendan Fraser,Steve Buscemi,Christopher Lloyd čiDavid Schwimmer) sleduje prepracovaný príbeh jednej bankovky naprieč celým mestom.

Emmanuel Lubezki
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Kameramanskysa podpísal na takmer všetkých filmoch režiséra AlfonsaCuaróna. Spoločne pracovali na mnohýchskvelých projektoch, pričom prvým z nich bolaMalá princezná.Sára je polosirota a so svojím otcom žije pokojný život v Indii. Otca, kapitána, však povolajú na vojnu a Sáre nezostáva nič iné, ako nastúpiť do súkromnej dievčenskej školy v New Yorku. Tu vládne prísna a nekompromisná disciplína, ktorej podriadiť sa nie je pre dievča ľahké. Sára si vďaka svojej otvorenosti a fantázii síce vyrobí niekoľko problémov, ale získa aj nové priateľstvá.

Inovátor

Vďaka tomuto milému príbehu získal Lubezki svoju prvú nomináciu na Oscara za kameru. Následovali Veľké nádeje čiuznávaná Mexická jazda, ktorá získala hneď niekoľko ocenení, no tie najcennejšie, prípadne nejakú pre Emmanuela nie. Za ďalší spoločný projekt týchto dvoch tvrocov, konkrétne Potomkov ľudí, si vyslúžil už svoju štvrtú nomináciu na Oscara. Pri tomto filme sa rozhodne opltí zastaviť.

Najväčšia filmová slávnosť sa blíži: VIDEO Oscary sprevádzal aj chaos, kritika a bojkot

Pri nakrúcaní sa totiž vo veľkom experimentovalo, vďaka čomu sme sa dočkali niekoľkých skutočne fantastických záberov.Za zmienku stojí zostrojenie špeciálnej kamery pri natáčaní scény v aute, kedy bolo vozidlo modifikované tak, aby sa sedadlá s hercami mohlinakláňať a znižovať tak, aby neprekážalikamere. Čelné sklo auta bolo naviac vytvorené tak, aby sa odkláňalopodľa potreby kameramana, ktorý s ďalšími troma ľuďmi celý čas sedel na streche vozidla. Medzi ďalšiuvýbornú scénu sa radí aj skoro osemminútovábojovásekvencie, v ktorej je len päť strihov, ktoré je možnésotva vidieť.

Kultové projekty

Medzitým však pracoval aj na filme Vtáčia klietka s Robinom Williamsom v hlavnej úlohe, no aj na známom Zoznámte sa, Joe Black, ktorý rozhodne pozná mnoho Slovákov aj z televíznych obrazoviek. Jeho "zlaté ručičky" držali kameru aj pri filmoch Ospalá diera od režiséra Tima Burtona a Ali, kde sme mohli vidieť Willa Smitha ako legendárneho boxera.

V nemom úžase zostal aj ateista: Zaujímavosti o filme Umučenie Krista, herca zasiahol blesk!

V roku 2013 sa začínal rozbiehať doterajší zlatý vrchol jeho kariéry. S Cuarónom nakrútili mimoriadne kladne prijatýfilm Gravity. Vďaka jeho skvelým zručnostiam sa na najbližšom odovzdávaní Oscarov tešil (na šiesty pokus) zo svojej prvej premenenej nominácie. Mimochodom, vúvodnom zábere, keď prelieta Matt Kovalský (George Clooney) prvýkrát okolo kamery, môžete si v odraze jeho prilby všimnúť dvoch kozmonautov - Alfonsa Cuaróna s mikrofónom a Emmanuela Lubezkiho s kamerou - ktorí neboli "schválne" z filmu digitálne odstránení.

Tri roky dominancie

S prvou soškou rástla chuť na ďalšiu. Lubezki tak začal pri svojom nasledujúcom projekte viac experimentovať. Išlo o snímku Birdman,čiernej komédii o vyhorenejhollywoodskej hviezde Rigganovi Thomsonovi, ktorý sa preslávila vďaka kultovému superhrdinovi menom Birdman, no teraz sa zúfalo snaží dať svojej kariére novýimpulz réžiou divadelnej hry, v ktorej sám účinkuje. Kamera a strih v tomto filmu súmanipulovanétak, aby bol celkový dojem, že film ide bez prerušenia strihom. Výsledkom bola druhá soška za dva roky.

Smoliar Roger Deakins: Stál pri vzniku najlepších filmov a po rokoch sa konečne dočkal

Rok 2015 priniesol spoluprácu s režiséromAlejandrom Gonzálezom Iñárritu. V priebehu 80 natáčacích dní sa im podarilo dať dokopy film, vďaka ktorému Leonardo DiCaprio konečne získal vytúženého Oscara za Najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe.Dlhú dobu natáčania nespôsobilolen nepriaznivé počasie, taktiežto bolo dané veľkou vzdialenosťou medzi miestami určenými na natáčanie.

Emmanuel Lubezki
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Hlavný dôvod je ale ten, že režiséraEmmanuel Lubezki pre zachovanie maximálneho realizmu pracovali iba s prirodzeným svetlom, čo znamenalo prácu len pár hodín denne. Doba natáčania preto musela byť starostlivo plánovaná dopredu. Výsledkom bola tretia soška, tretí rok po sebe. Lubezki má iba 54 rokov, takže pevne veríme, že sa mu podarí nakrútiť ešte veľké množstvo podobne kvalitných filmov. A už teraz sa tešíme na ten ďalší.

Viac o téme: ProfilEmmanuel Lubezki
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu