Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Perfekcionista a génius Stanley Kubrick: Režisér, ktorého tvorba sa zapísala zlatým písmom

Stanley Kubrick Zobraziť galériu (4)
Stanley Kubrick (Zdroj: SITA/AP Photo/ Warner Bros)

Asi sa nájde len málokto, kto by nepoznal jeho meno. O jeho tvorbe ani nehovoriac. Muž, ktorý dal svetovej kinematografii také filmové počiny, akými boli Žiarenie, Olovená vesta, 2001: Vesmírna odysea či Mechanický pomaranč, nás navždy opustil už pred dvadsiatimi rokmi. Jeho odkaz však bude žiť navždy.

Stanley Kubrick sa narodil v New Yorku a aj napriek zlým známkam v škole bol považovaný za inteligentného chlapca.Jehootec Jack dúfal, že zmena prostredia mu prospeje, a tak ho v roku 1940 posal bývať do Pasadenyk strýkovi.Keď sa vrátil v roku 1941 do Bronxu, aby tu dokončil strednú školu, zdalo sa, že sa jeho prístup a známky trochu zmenili. Otec chcel nájsť niečo, čo by jeho syna zaujalo anaučil ho hrať šach, čo prinieslo vytúžené výsledky. V neskorších rokoch sa práve ten pre Kubricka staldôležitým prostriedkom, ktorý často používal ako nástroj na rokovanie stvrdohlavými hercami, ale aj ako umelecký motív vo svojich filmoch.

Chlapec s fotoaparátom

Kubrick ešte ako chlapec dostal na narodeniny fotoaparát a stal sa dychtivým fotografom. Potom, čo predal jednu fotografiu časopisu Look, začal spolupracovať s fotografmi časopisu a v sedemnástich rokoch mu ponúkli miesto fotografa-učeníka. Počas týchto rokovsa stalnenásytným návštevníkom kina. Spoločne so svojím priateľom Alexandrom Singerom sa hodlal dostať k filmu a v roku 1950 obetoval svoje úspory, aby nakrútil dokumentárnusnímku Deň zápasu. Po ňom nasledovali krátke dokumenty na zákazku, no celkovov Kalifornii nakrútil len film Strach a túžba.

McDowell so Stanleym Kubrickom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Joel Ryan)

Nakrúcanie však skončilo fiaskom. Opustila ho jeho prvá žena, no napriek zmiešaným kritikám filmu samotného sa Kubrickovi dostalo priaznivých ohlasov na jeho očividný režisérsky talent. Vďaka ďalším projektom sa dostal do Hollywoodu, kde v roku 1957 režíroval snímku Cesty slávys Kirkom Douglasom v hlavnej úlohe. Douglas Kubricka neskôr povolal, aby prevzal nakrúcanie filmu Spartakus, pričom podľa všetkého dúfal, že Kubrick sa zľakne váhy takéhoto projektu a bude povoľný. To sa však nestalo: Kubrick si vzal projekt na starosť a presadzoval do filmu vlastné nápady a kritériá.

Priklincovali nás do sedačiek už od začiatku: Toto sú najlepšie otváracie scény všetkých čias

Na pľaci ho nenávideli

Mnoho členov natáčacieho štábu jeho vystupovanie pobúrilo: kameraman Russell Mette sa sťažoval producentom, že Kubrick prevzal jeho prácu. Tenmu na to odpovedal, aby si sadol a nič nerobil. Mette sa podvolil a paradoxne získal Cenu Akadémie za kameru. HollywoodKubricka znechutil.Rozčarovanýďalším nevydareným manželstvomsa nastálo presťahoval do Anglicka, kde natáčal všetky svoje nasledujúce filmy.

Stanley Kubrick
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros.)

Prvým britským filmom bola Lolita. Tu si dal veľmi záležať na tom, aby neurazil cenzorský úrad, ktorý mal v tom čase moc silne uškodiť komerčnému úspechu filmu. Snímok Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombuznamenal pre Kubricka veľké riziko. Dovtedy nebolo čokoľvek nukleárne považované za komické tému. Hoci malo pôvodne ísť o drámu, Kubrick sa rozhodol, že veľmi veľa nápadov, ktoré napísal, je skrátka príliš komických, než aby mohli byť brané vážne. Komerčný úspech filmu i úspech u kritiky priniesli Kubrick finančnú a umeleckú slobodu pracovať na projektoch, po ktorých túžil.

Skvelé knihy považovali za nesfilmovateľné: Tvorcovia dokázali nemožné

Legendárny projekt

Nasledovala snímka 2001: Vesmírna odysea, ktorúmnohí oslavujú ako najlepší film všetkých čias. Tátokultová klasika nasadila latku a tón pre mnoho nasledujúcich sci-fi filmov. Potom Kubrick nakrútil Mechanický pomaranč ktorý čo do kontroverzie súperil s Lolitou- tentoraz však nielen zobrazovaním sexu, ale aj násilia. Film Barry Lyndonsa ukázal byť bodom obratu v Kubrickovom profesionálnom i súkromnom živote. Jeho neúprosné požiadavky na odovzdanie sa a dokonalosť hercov i štábu sa stali legendárnymi. Po hercoch požadoval natáčaniedesiatok záberov bez prestávky. Pri natáčaní príbehu o Írsku, ktorý zahŕňal aj vojenské záležitosti, dostal Kubrick správu, že ho IRA vyhlásila za možný cieľ. Produkcia sa okamžite presunula preč z krajiny a Kubrickova túžba po súkromí a bezpečí spôsobila, že sa nastálo preslávil ako samotár.

2001: Vesmírna odysea
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

V roku 1980 natočilhoror Žiarenie.Znovu začali kolovať historky o jeho požiadavkách na hercov a štáb. S ďalšou prácou si Kubrick dal naozaj načas: trvalo sedem rokov, než do kín prišiel film Olovená vesta. Počas tejto doby sa Kubrick oženil, vydal si deti a do značnej miery prestaval svoj dom.V roku 1990 nadviazal Kubrick prerušovanúspoluprácus Brianom Aldissom na novom sci-fi filmenazvanom Umelá inteligencia, avšak postup bol veľmi pozvoľný a projekt bol odsunutý do pozadia, pokiaľ nebude technológia vizuálnych efektov na takej úrovni, akú Kubrick vyžadoval.

Bol vrahom, psychopatom i nebezpečným vedcom: Vedeli ste, čo preslávilo McDowella?

Nečakaná smrť

Kubrick teda skombinoval filmy Rhapsodya Blue Moon a oficiálne ohlásil svoj ďalší projekt ako Spaľujúca vášeňs neskorším manželským párom Tomom Cruisom a Nicole Kidman v hlavných úlohách. Po dvoch rokoch práce s doposiaľ nevídanou ochranou a utajením sa film stretol s typicky rozporuplným prijatím kritiky a verejnosti; Kubrick vyhlásil, že je to jeho doteraz najlepší film. Technológiaefektov zatiaľ prešla rýchlym vývojom a Kubrick sa okamžite pustil do aktívnej práce na filme Umelá inteligencia.

7. marca 1999 ho však v spánku tragicky postihol osudný infarkt. Po Kubrickovejsmrti Spielberg prezradil, že boli s Kubrickom priatelia a často v súkromí hovorili o filmárskom umení. Obaja si navzájom veľmi vážili práce toho druhého aKubrick dokonca navrhoval, že bymal UI režírovať Spielberg, pretože je to skôr projekt jeho typu. Na základe tohto vzájomného vzťahu Spielberg prevzal réžiu snímky a dokončil tak Kubrickov posledný projekt.

Viac o téme: Stanley Kubrick
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu