Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Filmový vesmír Marvelu a jeho tajomstvá: VIDEO Hlúpa chyba, svet bez Thanosa či spory na pľaci

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: ČSFD/Walt Disney Studios Motion Pictures)

Svet Marvelu je dnes jedným z najpopulárnejších filmových vesmírov. Jeho fanúšikovia čakajú na každú premiéru s napätím. Posledný film Avengers ukončil veľký príbeh a tie ďalšie sú zatiaľ v nedohľadne. Do úvahy prichádza pokračovanie Doctora Strangea či samostatný film o Black Widow. Marvel však skrýva niekoľko tajomstiev i zaujímavostí, o ktorých ste možno nevedeli.

Spider-man a Wolverine v jednom filme

Keď Disney kúpil spoločnosť Fox, vytiahol ich z biedy a konečne sa im podarilo kúpiť práva na filmy o X-Menoch a Fantastickej štvorke. Mnohí fanúšikovia si želajú vidieť Wolverina po boku Hulka, Thora či Spider-Mana. K jednému z nich mal však pred rokmi skutočne blízko. Vráťme sa v čase do roku 2001, kedy sa vyrábal prvý Spider-Man v hlavnej úlohe s Tobeym Maguirom. Kevin Feige, producent a prezident Marvel Studios, totiž šiel za Hughom Jackmanom s ponukou cameo úlohy (krátke vystúpenie známej osobnosti vofilme, pozn. red.).

Foto: SITA/AP/Sony, Twentieth Century Fox Film Corporation, Ben Rothstein
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/Sony, Twentieth Century Fox Film Corporation, Ben Rothstein  (Zdroj: SITA/AP/Sony, Twentieth Century Fox Film Corporation, Ben Rothstein)

Jackman bol síce nadšený a súhlasil, no kvôli hlúpej chybe sa títo dvaja v jednom filme nestretli. V čase natáčania bol aj v New Yorku, no nemohol sa zdržať dlho. V zákulisí nenašli jeho kostým, čo v jednom z rozhovorov potvrdil aj samotný Jackman. „Problém bol, že sme nevedeli nájsť oblek. Bol totiž niekde zaseknutý. Preto, keď bol štáb v New Yorku, aj ja som tam bol, ale nemohli sme to časovo skĺbiť,“ uviedol herec. Prečo si však nemohol obliecť len rifle a tielko, to je záhadou snáď pre každého.

Thanos? Ten ani nebol v pláne

Po desiatich rokoch, niekoľkých filmoch, televíznych reláciách, Netflix seriáloch a o niekoľko miliárd dolárov neskôr, sa hrdinovia marvelovského sveta konečne postavili obrovskému zlu ich sveta. Thanosovi. Možno si myslíte, že Marvelovci to mali stále v pláne. No nie je to tak. Bolo to včase okolo nakrúcania prvých Avengerov, keď táto myšlienka napadla tvorcom. Bol to práve režisér Josh Whedon, kto doslova v poslednej sekunde zavolal ostatným, že by v tieni mal byť niekto, kto pomáha Lokimu k invázii na zemi. Dobre, že ho tam dali. Boj Avengerov nabral naozaj vzrušujúci spád a pred pár dňami mal premiéru posledný diel, ktorý už pokoril mnohé rekordy.

Foto: SITA/AP/Marvel Studios
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/Marvel Studios  (Zdroj: SITA/AP/Marvel Studios)

Škodná v pozadí Marvelu

Veľa ľudí pozná prezidenta Marvel Studiosa šéfaMarvel Cinematic UniverseKevina Feigea. Málo z nás však vie, kto jeIke Perlmutter. Práve tento muž stojí za mnohými problémami, ktorým svet Marvelu čelil. Perlmutter je izraelsko-americký biznisman a finančník. Zároveň je aj predsedom spoločnosti Marvel Entertainment a stojí za mnohými problémami Marvel Studios. Vinia ho za mnohé veci. Práve on bol dôvodom, prečo sa v marvelovkách objavovalo málo hercov inej farby pleti, prečo Black Widow doteraz nemala samostatný film. Myslel si, že to nebude zarábať.

VIDEO Desať rokov Marvelu

Ike Perlmutter sa v roku 2001 stal viceprezidentom Marvelu, a to ani nepatrí k filmovým, nieto ešte komiksovým fanúšikom. Spor medzi Feigom a Perlmutterom vyvrcholil pri postave Iron Mana, lepšie povedané pri Robertovi Downeym Jr. Ten si vypýtal väčší honorár, ak jeho film Občianska vojna prekoná v tržbách Zimného vojaka. Perlmutter zúril a chcel, aby prepísali scenár a okamžite Tonyho Starka vyškrtli. Feige sa údajne sťažoval u generálneho riaditeľa spoločnosti Disney i u ďalšieho veliteľa spoločnosti Alana Horna. V septembri 2015 bolo oficiálne oznámené, že Perlmutter prestáva dohliadať na Marvel Studios a Feige sa bude hlásiť priamo u Disneyho. Perlmuttera „upratali“ na pozíciu najvyššieho šéfa Marvel Television.

Robert Downey Jr. vs. pôvodný War Machine

Spory na pľaci počas natáčania nie sú v Hollywoode ničím výnimočným. Ani svet marveloviek sa im nevyhol. Všetci sme si všimli, že úloha Jamesa Rhodesa alias War Machine bola v priebehu filmov pozmenená. Mnohí však možno nevedia, prečo Rhodesa preobsadili. Momentálne vidíme v úlohe War Machine Dona Cheadleho. Pôvodne ho ale hral Terrence Howard. Zahral si ho len v prvom Iron Manovi a dokonca mal vyšší honorár ako Robert Downey Jr., ktorý v úlohe Iron Mana naozaj zahviezdil a vrátil sa na filmové plátna vo veľkom štýle.

Keď sa však vyjednávalo o platoch hercov v pokračovaní, Howardovi honorár oproti prvému dielu riadne osekali napriek tomu, že pôvodne sa mal objaviť v troch filmoch a honorár mal stúpať. Tvorcovia ho totiž už nepovažovali za tak dôležitú postavu, ako v prvej časti. Howard pôvodne dostal Downeyho Jr. do filmu, a tak žiadal pomoc, no Iron Man nič nespravil. Howard sa vraj na pľaci správal... Slušne povedané „ako osol“, takže možno prišla výmena hercov vhod. Dokonca sa pri odchode sťažoval, že všetky jeho peniaze šli na účet Iron Manovi.

Tarantino chcel byť režisérom nejakej marvelovky

Možno vás to prekvapí, ale aj Quentin Tarantino chcel byť súčasťou marvelovského vesmíru. Chcel sa stať režisérom aspoň jedného filmu. Tarantinova láska ku komiksom je známa, sám chcel nakrútiť film o Lukeovi Cageovi, mužovi s nezničiteľnou a nadľudskou kožou, kde by si hlavnú postavu zahral Laurence Fishburne. O filme začali dokonca jednať a všetko bolo takmer hotové... No v tom momente Tarantino zmenil názor. Namiesto toho si vybral iný film. Rozhodol sa pracovať na takej maličkosti s názvom Pulp Fiction. Tiež dobré rozhodnutie.

Foto: SITA/AP/Eric Jamison/Invision
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/Eric Jamison/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Eric Jamison/Invision)

Viac o téme: MarvelAvengersThorIron ManRobert Downey Jr.Spider-ManWolverineThanos
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu