Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbená filmová destinácia dostala STOP-ku: Tisíce turistov znečistili legendárnu Pláž!

(Zdroj: ČSFD/20th Century Fox)

Thajská zátoka, ktorú preslávil film Pláž s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe, zostane pre turistov zatvorená až do roku 2021. Na svojich internetových stránkach o tom informuje britská BBC.

Úrady do zátoky Maja v súostroví Pchi Pchi na prechodnú dobu zakázali vstup vlani v júni na štyri mesiace, potom uzávierku predĺžili na neurčito. Kvôli náporu turistov, do zátoky prichádzalo až päťtisíc ľudí denne, silne utrpelo miestne životné prostredie.

Turisti znečistili Pláž

V dôsledku znečistenia z motorov lodiek, ktorými návštevníci priplávali, boli poškodené koralové útesy. Ekosystémy majú teraz ďalšie dva roky, aby sa z dopadov preľudnenia spamätali. Po uzavretí zátoky sa vo vodách zátoky objavili žraloky čiernoplutvé. Keď sa turisti do zátoky budú môcť vrátiť,úrady ich počty obmedziaa loďky nebudú smieť v zátoke kotviť.

Miestni ľudia, ktorí podnikajú v turistickom ruchu, tvrdia, že ich živnosť je na prístupe do zátoky závislá. Do Thajska zavíta 35 miliónov návštevníkov ročne, turistický ruch sa na HDP krajiny podieľa zhruba 12-imi percentami, má ale však za následok ničenie tamojšej prírody.

S podobnými problémami sa stretávajú aj iné štáty juhovýchodnej Ázie, pripomína agentúra AFP. Filipíny vlani v októbri návštevníkom znovu otvorili ostrov Boracay s bielymi plážami, ktorý bol uzavretý kvôli ochrane životného prostredia. Počet turistov tam bol obmedzený a na plážach platí zákaz fajčenia, pitia alkoholu a zakladanie ohňa.

Viac o téme: Leonardo DiCaprioPlážThajsko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu