Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kokaínový kráľ, miliardár a brutálny vrah Pablo Escobar: Top fakty o seriáli Narcos

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Netflix)

Dokudramatický seriál Narcos od televíznej stanice Netflix precízne a chirurgicky presne vypovedá o vzostupe a páde bezprecedentného kokaínového impéria a jeho vodcu - Pabla Escobara. Toho mnohí považujú za najvýraznejšiu a najzákernejšiu zločineckú postavu povojnových dejín. Vedeli ste však o týchto zaujímavostiach v spojitosti so seriálom?

Escobar patril v 80. rokoch 20. storočia k najväčším, najobávanejším a najbrutálnejším zločincom na svete, ovládal celú Kolumbiu a väčšinovú časť amerického trhu s kokaínom, zarábal desiatky miliónov dolárov denne a dodnes nemá s ohľadom na rozsah dôsledkov jeho činnosti v dejinách konkurenciu.

Aj preto sa stal Narcos veľmi populárnym. V roku 2016 dokonca získal ocenenie Zlatý glóbus za najlepší televízny seriál a za najlepšieho herca bol vyhlásený Wagner Moura, ktorý hral Escobara.

Top zaujímavosti o seriáli Narcos

  • V španielčine je výraz "narco" skratkou slova "narcotraficante", čo vo voľnom prekladeznamená obchodník s drogami.
  • Seriál bol natočený podľa všetkých dostupnýchinformácií, ktoré sú o Escobarovi k dispozícii. Väčšina scén teda skutočne zodpovedá realite, vrátane vrážd, únosov, číselných a finančných údajov, mien všetkých osôb a ďalších informácií. Iba výnimočne boli reálne udalosti zámerne skreslené.

Kokaínový kráľ, miliardár a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Netflix)

  • Ak chcel Wagner Moura dostať rolu Pabla Escobara, musel pribrať až 18 kilogramov. To sa mu aj úspešne podarilo.
  • Hlavný predstaviteľ Escobara je pôvodom Brazílčan. Jeho rodným jazykom je teda portugalčina a pre túto rolu sa musel naučiť po španielsky. Síce sú to veľmi podobné jazyky, ale napriek tomu to chce hodiny učenia.

Wagner Moura
Zobraziť galériu (7)
Wagner Moura  (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

  • Väčšina natáčania prebiehala v štyroch kolumbijských mestách - Bogota, Medellín, Cali a Cartagena.
  • Pablo Escobar mal okrem chovu exotických zvierat a súkromnej zoo na svojom pozemku aj dinopark.
  • Futbalový klub Millionarios, ktorý patril podľa seriálu Gachovi, figuruje dodnes v najvyššej lige v Kolumbii.

Kokaínový kráľ, miliardár a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Netflix)

  • Scéna v seriáli, keď Escobar (Wagner Moura) zakúril peniazmi v krbe, je založená na skutočnosti. V rozhovore pre magazín Don Juan to povedal Escobarov syn Juan Pablo. Malo ísťo sumu 2 milióny amerických dolárov.
  • Plukovník Carrillo (Maurice Compte) v skutočnosti neexistoval, jeho postava je inšpirovaná viacerými rôznymi osobami.

Kokaínový kráľ, miliardár a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Netflix)

  • Escobar sa dostal do rebríčka najbohatších ľudí na svete sedemkrát za sebou. V prvom vydaní mal jeho majetok podľa magazínu Forbes hodnotu troch miliárd a v poslednom, kde sa Escobar objavil, jednu miliardu dolárov.
  • Escobarova milenka, reportérka Valeria Velez, sa v skutočnosti volala Virginia Vallejo a nebola zabitá, ako je ukázané v seriáli. Žije v USA, kde získala politický azyl. O vzťahu s Escobarom aj o iných veciach z drogového sveta napísala knihu.

Kokaínový kráľ, miliardár a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Netflix)

  • Za výbušninu v lietadle Boeing 727-100, let 203 spoločnosti Avianca, zo dňa 27. novembra 1989, bol zodpovedný hlavný Escobarov zabijak, Deny Muňoz Mosquera. Neskôr bol zatknutý a za svoje zločiny bol v New Yorku odsúdený na 10 doživotných trestov + 45 rokov navrch. Zahynulo všetkých 107 ľudí + traja ľudia na zemi, ktorých zasiahli trosky lietadla.
  • Scéna, v ktorej Escobar dobije biliardovým tágom svojho kmotra a partnera, sa v skutočnosti odohrala inak. Najprv sa s nimi bujaro zabavil a až potom ich zmasakroval vo vnútri väzenia.

Wagner Moura ako Pablo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

  • Roberto Escobar (brat Pabla Escobara) zažaloval Netflix o jednu miliardu dolárov, pre neoprávnené použitie práv na príbeh o Pablovi Escobarovi.
  • Sebastián Marroquín (syn Pabla Escobara) nevie prísť seriálu na meno. Novinárom vymenoval najmenej 28 pochybení, ktoré sa údajne nestotožňujú s realitou.
Viac o téme: NarcosPablo EscobarWagner Moura
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu