Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Všetci o nej hovoria, ale vy ste nevideli žiadnu časť? Zistite, o čom je Hra o tróny

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/HBO via AP)

Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí nie sú fanúšikmi kultového seriálu Hra o tróny a dokonca ste nevideli ani jednu časť, je na čase to zmeniť. Netušíte vôbec, o čom tento hit je? Nevadí, v nasledujúcich riadkoch získate stručný prehľad a možno aj inšpiráciu, prečo si ho pozrieť.

Výber informácií o americkom seriáli Hra o tróny (Game of Thrones; káblová televízia HBO odvysielala 19. mája poslednú epizódu záverečnej ôsmej série):

  • Hra o tróny (v anglickom origináli Game of Thrones) je americký fantasy seriál káblovej televízie HBO. Jeho tvorcovia sú David Benioff a D. B. Weiss. Predlohou je populárna sága Pieseň ľadu a ohňa spisovateľa George R. R. Martina, ktorý sa na seriáli tiež podieľa. Hra o tróny dostala názov podľa prvej knihy v sérii.
  • Dej Hry o tróny sa odohráva v Siedmich kráľovstvách mýtickej ríše Západozeme, kde leta a zimy trvajú celé roky. Výpravný seriál, ktorý je plný krvi a sexu, rozpráva epický príbeh o pokrytectve a zrade, ušľachtilosti a cti, dobývaní a triumfe.

Všetci o nej hovoria,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

  • Hlavnými postavami sú členovia rodov Starkovcov, Lannisterovcov, Baratheonovcov a Targaryenovcov, ktorí okrem mocenských bojov čelia tiež vonkajším hrozbám, medzi ktorými nechýbajú draci a Bieli chodci - prakticky nezničiteľné stvorenia z ďalekých severných oblastí sveta, ktorá dokážu oživiť mŕtvych.
  • Seriál si získal nielen priazeň divákov, ale aj kritikov, ktorí oceňujú zápletku, nákladnú produkciu i ochotu zabiť - často veľmi krutým spôsobom - i niektoré z hlavných postáv považované za kľúčovú súčasť seriálu. Hádanie, ktorý z protagonistov sa ako ďalší v rade stretne so svojím osudom, sa tak stalo neoddeliteľnou súčasťou vzrušenia zo sledovania seriálu.

Všetci o nej hovoria,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

  • Prvá séria seriálu odštartovala v roku 2011 a u kritikov zaznamenala spočiatku aj vlažné reakcie. "Hra o tróny ponúka zmätok v mene zažitých predstáv o tom, že vojna je odporná, rodiny sú zákerné a moc je sexi. Ak nemáte nič proti estetike Dračieho brlohu, možno stojí za námahu. Ak ste takmer ktokoľvek iný, budete túžiť po tom, aby sa HBO vrátila k tomu, čo jej ide najlepšie," napísala v apríli 2011 Gini Bellafanteová z denníka New York Times o prvom dieli.
  • Zo seriálu sa veľmi rýchlo stal celosvetový fenomén. Každý diel prvej série sledovalo v USA v priemere vyše 2,5 milióna divákov a predposlednú, siedmu sériu, uvedenú v lete 2017, už v priemere sledovalo takmer 10,3 milióna divákov.

Všetci o nej hovoria,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

  • Podľa serveru TorrentFreak je Hra o tróny od roku 2012 pirátsky najsťahovanejším seriálomv histórii a počet jeho divákov môže dosahovať až jednu miliardu po celom svete. Britský denník The Guardian v roku 2014 označil túto ságu za televízny program, o ktorom sa celosvetovo najviac hovorí.
  • Hra o tróny je tiež seriál s najväčším počtom ocenení všetkých čias. Doteraz získal 47 televíznych cien Emmy, z toho trikrát (2015, 2016, 2018) vyhral v hlavnej kategórii o najlepší dramatický seriál. Patrí aj k najdrahším seriálom vôbec, diely šiestej a siedmej série mali priemerný rozpočet okolo desať miliónov dolárov na epizódu a rozpočet celej ôsmej a zároveň záverečnej série seriálu sa vyšplhal až na 90 miliónov dolárov.

Všetci o nej hovoria,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

  • Server venovaný kritike filmov RottenTomatoes.com. zatiaľ najlepšie ohodnotil štvrtú sériu odvysielanú v roku 2014, ktorá získala 94 percent. Na webe Česko-slovenskej filmovej databázy csfd.cz má celkovo Hra o tróny aktuálnehodnotenie92 percent a je na 13. pozícii najlepších seriálov a štvrtej pozícii najobľúbenejších seriálov.
  • V roku 2016 HBO oznámila, že seriál skončí po ôsmej sérii a o rok neskôr televízia uviedla, že po odvysielaní ôsmej série chystá ešte takzvané spin-offy, teda akési odvodeniny. Ôsma séria mala premiéru tento rok 14. apríla a jej záverečný šiesty diel mohli diváci vidieť 19. mája. Vo svojom treťom diele ponúkla Hra o tróny bitku o Zimohrad, ktorá je podľa tvorcov seriálu so svojimi 77 minútami najdlhšou bojovou scénou v dejinách kinematografie.

Všetci o nej hovoria,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/HBO via AP)

  • Hra o tróny sa v roku 2012 stala po seriáli Spartakus druhou najkrvavejšou reláciou vysielanou na ktorejkoľvek americkej televíznej stanici - s priemerným počtom 14 mŕtvol na jednu epizódu. O dva roky neskôr, keď bola vysielaná štvrtá séria, prekonala relácia v sledovanosti mafiánsku ságu Sopranovci a stala sa tak najsledovanejším seriálom, aký kedy HBO vysielala.
  • Seriál sa z veľkej časti natáčal v Severnom Írsku, medzi ďalšie lokalitypatrilo Maroko, Chorvátsko, Malta, Island, Španielsko, Škótsko či USA. Hlavné postavy stvárnili britské hviezdy, napríklad Sean Bean, Emilia Clarkeová, Kit Harington a Maisie Williamsová. V úlohe trojokej vrany sa v šiestej sérii objavil slávny švédsky herec Max von Sydow.

Všetci o nej hovoria,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: moviefone.com)

  • O tom, že Hra o tróny je v súčasnosti skutočným popkultúrnymfenoménom, svedčí aj fakt, že v roku 2018 britská pošta vydala 15 poštových známok s postavami z tohto seriálu a kráľovská mincovňa vyrazila pri tejto príležitosti pamätné strieborné medaily.
  • V roku 2016 bola Hra o tróny spojená s kampaňou na záchranu utečencov, tento rok v marci zase odštartovala celosvetová kampaň na podporu darcovstva krvi s názvom Krvácaj pre tróny zacielenú predovšetkým na fanúšikov ságy.
Viac o téme: Hra o tróny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu