Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Akadémia sa rozrástla o takmer tisíc členov: O filmoch budú rozhodovať aj TÍTO ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hollywoodreporter.com)

Americká Akadémia filmových umení a vied do svojich radov pozvala 842 nových členov a členiek z 59 krajín sveta. Po prvý raz pritom pozvala rovnaký počet mužov aj žien. V 10 odboroch z celkovo 17, medzi nimi i odbory týkajúce sa réžie, scenáristiky a produkcie, pozvanie od akadémie dokonca dostalo viac žien ako mužov. Spomedzi tohtoročných pozvaných 29 percent nie sú belosi.

Pre akadémiu, ktorá sa po kritike z predošlých rokov usiluje o väčšiu diverzitu vo svojich radoch, je tohtoročný ročník pozvaných členov a členiek významný obrat k lepšiemu. V porovnaní s rokom 2015 počet jej členiek stúpol z 25 percent na 32. Pri celkovom členstve osôb s inou farbou pleti sa počet zdvojnásobil z 8 percent na 16, uviedla akadémia.

Tohtoročný počet pozvaných je jedným z najväčších v 92-ročnej histórii akadémie, vlani to bolo rekordných 928 členov a členiek. Ak by väčšina z nich pozvanie prijala, Akadémia filmových umení a vied by mala už viac ako 9 000 členov a členiek.

Medzi pozvanými sú tento rok herečka a speváčka Lady Gaga, speváčka Adele, herečky Claire Foy a Letitia Wright či herci Sterling K. Brown a Tom Holland. Spomedzi filmárov sú to napríklad Jon Chu, ktorý nakrútil romantickú komédiu Šialene bohatí Ázijčania (2018), autorka hororu Babadook (2016) Jennifer Kent či režisérske duo Phil Lord a Christopher Miller, ktorí nakrútili akčné komédie 21 Jump Street (2012) a 22 Jump Street (2014).

Viac o téme: OscaryAkadémiaAMPAS
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu