Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľahli ste Černobyľu? Potom sú minisérie pre vás ako stvorené: VIDEO Stačí si vybrať

(Zdroj: Youtube)

Nemáte chuť tráviť čas pri dlhom filme či nekonečnom seriáli? Potom ste na správnej adrese. Minisérie sú pre vás ako stvorené, najmä, ak ste prepadli Černobyľu. Existujú však aj ďalšie skvelé diela, ktoré si zaslúžia pozornosť.

11.22.63 - 8 epizód (2016)

Táto miniséria mala premiéru pred troma rokmi a v hlavnej úlohe sa predstavil James Franco a Chris Cooper. Seriál vznikol na motívy knihy Dallas 63 od Stephena Kinga a jeden z producentov je J. J. Abrams, ktorý režíruje poslednú trilógiu ságy Star Wars. Franco si zahral stredoškolského učiteľa Jakea Eppinga, ktorý žije a vyučuje v mestečku Lisbon Falls v štáte Maine.

Jedného dňa mu jeho priateľ prezradí tajomstvo cestovania v čase. Al poprosí Jakea, aby po ňom prevzal misiu. Musí zabrániť atentátu na prezidenta J. F. Kennedyho. Portálom v sklade sa prenesie do minulosti, kde jedna minúta v súčasnosti trvá rok v minulosti. Čaká ho veľká výzva a koniec nebude taký, aký čakali.

Černobyľ - 5 epizód (2019)

Najnovšou minisériou na trhu je Černobyľ. Seriál uchvátil milióny ľudí na svete a spôsobil boom, aspoň čo sa týka turizmu v meste Pripiať. Černobyľ v piatich epizódach popísal najväčšiu jadrovú katastrofu za posledných tridsať rokov. Herecké výkony sú skvelé, ale nijakým spôsobom nezakrývajú desivý obsah. Ak by sa zopár vecí stalo inak, ak by bol vo vedení reaktoru niekto iný, nič z toho sa nemuselo stať.

Bohužiaľ, egá komunistického režimu boli prednejšie, než zdravie tisícok ľudí. Černobyľ zároveň ľudskou rečou popisuje to, aké veľké následky mala katastrofa a čo sa vlastne počas osudovej noci staclo. V minisérii pod vedením Craiga Mazinasa predstavil Jared Harris, Stellan Skarsgård,Emily Watson,Jessie Buckley,Paul Ritter.

Najsilnejší hlas - 7 epizód (2019)

Medzi jednu z najnovších minisérií patrí aj The Loudest Voice alebo Najsilnejší hlas. V hlavnej úlohe sedemdielnej minisérie sa predstavil Russell Crowe alias Roger Ailes, zakladateľ Fox News. Samotná miniséria sa inšpirovala Ailesovým bestsellerom. Seriál sa sústredí primárne na minulé desaťročie, v ktorom sa Ailes sal de facto vodcom republikánskej strany. Fox News podporovalo aj prezidentskú kandidatúru Donalda Trumpa.

Na to, aby sme porozumeli udalostiam, je totiž potrebné pochopiť Ailesa. Okrem toho sme svedkami kľúčových okamihov v jeho živote vrátane jeho skúseností so svetovými lídrami, ktorí stáli pri zrode jeho politickej kariéry, ale aj pri obvineniach zo sexuálneho obťažovanie, ktoré vládcovi Fox News nakoniec zlomil väz.

Zlá krv: Bette a Joan - 8 epizód (2017)

Herečky Joan Crawford a Bette Davis patrili k najväčším hollywoodskym hviezdam svojej doby. Netrpezlivo očakávaný seriál Zlá krv rozpráva príbeh o ich legendárnej rivalite. Tieto hollywoodske hviezdy si zahrali legendy súčasnosti - Susan Sarandon a Jessica Lange. Prvé spory medzi herečkami sa objavili počas natáčania slávneho thrilleru Čo sa vlastne stalo s Baby Jane?

Vzájomná nevraživosťpokračovala ešte mnoho rokov potom, čo sa kamery zastavili. Jedna sa bála druhej, že jej ublíži. Obe pritom boli naozaj schopné všetkého, len aby uškodili svojej rivalke. Na sklonku kariéry sa obe snažili udržať sa zubami-nechtami na výslní a mať nehynúcu slávu. Okrem Sarandon a Lange sa vo filme objavili Catherine Zeta-Jones,Alison Wright,Stanley Tucci čiSarah Paulson.


Mohlo by vás zaujímať:Koniec ságy Star Wars sa blíži: Nový TRAILER! Zíde posledný Jedi z cesty? Návrat princeznej Leii


Ostré predmety - 8 epizód (2018)

Ostré predmety mali premiéru v roku 2018 a ľudí doslova ohromili. Klaustrofobická atmosféra a psychologické napätie boli tak reálne, že sa to na vás prenieslo. Amy Adams a Patricia Clarkson sa objavili v úlohe matky a dcéry. Osemdielna dramatická miniséria je inšpirovaná rovnomenným bestsellerom spisovateľky Gillian Flynn.

Adams sa objavila v úlohe Camille Preakerovej, novinárky, ktorá sa v minulosti potýkala s duševnými problémami. Vracia sa do mestečka Wind Gap, aby informovala o prípade vrážd dvoch mladých dievčat. Zatiaľ, čo sa Camille snaží poskladať časti traumatickej udalosti zo svojej minulosti, dostane sa do konfliktu so svojou panovačnou matkou a znova sa uchýli k nebezpečným samodeštruktívnym zlozvykom a až príliš sa stotožní s mladými obeťami vraždy.

Bratstvo neohrozených - 10 epizód (2001)

Bratstvo neohrozených vzniklo na základe knižného diela spisovateľaStephena E. Ambroseaz roku 1992. Pri písaní knihy čerpal autor z materiálov a z rozhovorov s množstvom ľudí, ktorí prežili vojnu. Elitná americká armáda, známa ako Easy Company, pozostávala z mladých mužov aplnila všetky rozkazy. Bojovalistatočne až do konca. Vyslúžili si nielen povesť hrdinov, ale aj Purpurové srdcia. Bratstvo neohrozených predstavuje zásadný počin v histórii HBO, ale aj televízie samonej.

Miniséria začína v prísnom výcvikovom tábore v Georgii uprostred druhej svetovej vojny. Rozpráva príbeh dobrovoľníckej streleckej roty, ktorý sa v osudný deň "D" v roku 1944 zúčastnila akcie vo Francúzsku, stála v čele akcie Market-Garden a prekonali aj ofenzívu na Rýne. Zaútočili na nacistov v dvoch mestách a o rok na to pomáhali dobyť Hitlerovo nedobytné Orlie hniezdo v Berchtesgadene. Zahrali si v nej herciDamian Lewis,David Schwimmer,Donnie Wahlberg,Ron LivingstončiMichael Cudlitz. Rok po premiére získal šesťcien Emmy a jeden Zlatý glóbus.

Pacifik- 10 epizód (2010)

The Pacific pochádza z pera Stevena Spielberga a je sprievodným seriálom k Bratstvu neohrozených. Kým miniséria z roku 2001 sa sústredí na skúsenosti jednej posádky armádnych výsadkárov na európskej bojovej scéne, Pacifik sa zameriava na vojnu, ktorá sa viedla na druhom konci sveta - v Tichom oceáne a na jeho ostrovoch. Miniseriál sleduje prepletené príbehy troch hlavných predstaviteľov z 1. námornej divízie, ktorú prezývali „The Old Breed“, teda Stará garda.

Bola to najstaršia a najväčšia divízia, ktorá sa aktívne podieľala na službe námorníctva USA. V časovom rozpätí desiatich hodín sme svedkami náhľadu „pod helmu“ skúseností mužov a i bratov v boji. Sme svedkami bojov vo fyzickej, psychickej, ale aj emočnej rovine, v ktorej sa zamýšľajú nad skutočnou cenou vojny. Séria bola ocenená za svoju autentickosť a realizmus. Technické prevedenie ivýborné herecké výkony mali na svedomí naozaj pozitívne kritiky. Trýznivé nahliadnutie do psychiky členov zboru drvivú pochválu. Séria získala aj nomináciu na Zlatý glóbus. V minisérii sa objavil aj Rami Malek.

Mildred Pierce - 5 epizód (2011)

Mildred Piercová je hlavnou postavou úspešného románu Jamesa M. Caina z roku 1941, ktorý rozpráva príbeh hrdosti a cti americkej strednej triedy. V úlohe Mildred sa predstavila Kate Winslet. Paäťdielny príbeh sa sústredí na život neobyčajnej a nezávislej ženy, ktorá sa počas Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia rozviedla a snaží nájsť šťastie sebe, ale aj svojej rodine. Rozhodne sa podnikať a začne pracovať ako servírka. Musí sa vyporiadať so svojou sebavedomovou dospievajúcou dcérou. Kate Winslet získala za tento výkon Zlatý glóbus acenu Emmy. Okrem nej sa v minisérii objavil aj Guy Pearce.

Olive Kitteridge - 4 epizódy (2014)

V ďalšej tentokrát štvordielnej minisérie je opäť v centre pozornosti žena. Učiteľka matematiky Olive (Frances McDormand) svojím škodoradostným žartovaním a drsným chovaním zakrýva vnútornú zraniteľnosť i vieru v pevné morálne zásady. Príbeh sa odohráva v anglickom mestečku Crosby, kde Olive žije so svojím manželom Henrym (Richard Jenkins) a synom. V štyroch dieloch sledujeme dvadsaťpäťročnúminulosť a prítomnosť očami jednej ženy. Pokojný život narušia intrigy, zločin i tragédia tunajších obyvateľov. SpisovateľkaElizabeth Stroutzískala za román Olive Kitteridge vroku 2009 Pulitzerovu cenu. Vroku 2015 miniséria získala až 8 sošiek Emmy.

Prázdne miesto - 3 epizódy (2015)

SpisovateľkaJ.K. Rowlingsa po sérii oHarrym Potterovi rozhodla napísať knižné dielo pre dospelých snázvomThe Casual Vacancy(Prázdne miesto). Adaptácia románu sa sústredí na anglické mestečko, ktoré je na prvý pohľad idylické, no ukrýva búrlivé emócie. Po smrti miestneho poslanca Barryho vypukne nevraživý boj o voľné miesto a súdržnosť komunity sa rozpadá. V meste sa začnú odhaľovať rôzne tajomstvá.

Viac o téme: Amy AdamsStephen KingKate WinsletRami MalekČernobyľ11.22.63
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu