Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Šokujúca správa! Mladá slovenská režisérka (†30) je mŕtva, spáchala samovraždu

Mária Rumanová
Mária Rumanová (Zdroj: Facebook Mária Rumanová )

Vo veku 30 rokov zomrela slovenská režisérka a scenáristka Mária Rumanová. Informuje o tom denník SME. O úmrtí ho informoval jej kolega a pedagóg Jaro Vojtek s tým, že správu potvrdila vedúca ateliéru dokumentárnej tvorby VŠMU Ingrid Mayerová aj jej blízky kamarát, režisér Marek Šulík. Mladá filmárka spáchala samovraždu.

"Možno to bolo jej krehkosťou, nadmernou citlivosťou. Odzrkadľuje sa v talente, no nie je zvládnuteľná v bežnom živote," vyjadril sa na margo úmrtia režisérky Vojtek. Rumanová bola podľa neho inšpiratívna študentka. "Provokovala, prinášala nové pohľady na dokumentárnu tvorbu a tým aj tvorivo posúvala svojich spolužiakov," zaspomínal.

MáriaRumanovása narodila 22. februára 1989. Absolvovala štúdium v Ateliéri dokumentárnej tvorby FTF VŠMU v Bratislave. Ešte počas štúdia získala v roku 2013 za krátkometrážnu snímku Izolácia cenu za réžiu na festivale študentských filmov Áčko.

Štúdium ukončila krátkometrážnym absolventským filmom Proti Srsti (2014). Jej debutom bol strednometrážny dokument Hotel Úsvit (2016), s ktorým sa presadila na prestížnom festivale v Amsterdame. Rumanová pracovala aj v RTVS na magazíne Umenie a spolupracovala tiež so Slovenským národným divadlom.

Viac o téme: Mária Rumanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu