Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Roky ste ich hrali, potom sa dostali na plátno: VIDEO Videohry, ktoré ožili! Vedeli ste o nich?

(Zdroj: Youtube)

Videohry. Pre mnohých sú svetom, v ktorom sa môžu ukryť a budovať si alternatívnu realitu. Mnohí sa preto tešia aj na filmovú verziu, ktorá sa nie vždy musí podariť. Tvorcovia sa však snažili vyťažiť to najlepšie. Ak ste fanúšikom týchto hier, určite to stojí aspoň za jedno pozretie.

Mortal Kombat (1995)

Také zlé, až je to skvelé. Mortal Kombat je jedna z najpopulárnejších herných sérií v histórii a i ona sa dočkala filmového spracovania, ktoré možno zhodnotiť presne podľa prvej vety. Na prvý film Mortal Kombat však treba pozerať presne podľa toho, čím vtedy bol. Filmovou verziou videohry, ktorá mala ťažiť z jej popularity a zarobiť peniaze. Tvorcovia sa však napriek tomu snažili čo najviac zachovať štýl počítačovej hry, a tak aj celý príbeh hry.

Napriek nízkej kvalite a rozpočtu je plný nádhernej kinematografie, šialených bojových scén a rôznych protivníkov. Na počiatku priláka démonický zloduch a hltač duší Shang Tsung na palubu starobylej plachetnice skupinu bojovníkov. Loď trojicu odvezie do inej dimenzie, kde sa má celý turnaj konať na tropickom ostrove. Mystické stretnutie dobra a zla môže začať.

Doom (2005)

Predtým, než sa z The Rocka stal namakaný hrdina akčných filmov, zahral si Dwayne Johnson hlavnú úlohu vo filmovej verzii jednej z najpopulárnejších hier Doom. Nad troma dielmi legendárnej počítačovej hry strávili nadšení priaznivci akčných strielačiek nespočet nocí. Mnohí čakali, že v rovnako skvelých šľapajách vykročí aj film, no opak bol pravdou. Napriek skvelému hereckému obsadeniu (Karl Urban, Rosamunde Pike), zmena deja hry a zlé efekty spravili z filmu prepadák. Snáď to nový Doom, ktorý má mať premiéru tento rok, napraví.

Silent Hill (2006)

Silent Hill patrí vo svete počítačových hier medzi jednu z najpopulárnejších herných sérií survival hororov. Hra je skutočne desivá a tak sa niet čo čudovať, že z nej vznikol mysteriózny horor. Neuvidíte tu však žiadnych zombie či roztrhané telá a poletujúce vnútornosti. Diváka film desí po vzore klasických japonských hororov. Výsledkom je originálny herný koncept, ktorý učaroval aj Rogerovi Avarymu (scenárista Pulp Ficiton). Preto sa rozhodol napísať scenár s podporou autora pôvodnej hry Akira Yamaoka.

Rose zablúdi do ponurého, tajomného a opusteného mestečka menom Silent Hill. V ňom stratí svoju dcérku, ktorej chcela pomôcť. Pri jej hľadaní sa zapletie čoraz hlbšie do histórie mesta. V temných kútoch totiž niečo číha. Silent Hill sa o šesť rokov dočkal aj pokračovania s názvom Návrat do Silent Hill. Toto pokračovanie je natočené na motívy videohry Silent Hill 3, no objavujú sa v ňom aj prvky z ďalších pokračovaní.

Hitman (2007)

Aj Hitman vznikol ako adaptácia rovnomennej počítačovej hernej série, ktorá už niekoľko rokov trhá rebríčky predajnosti. Agent 47 je produktom šialeného vedca, ktorý spojil päť rôznych DNA, aby získal nezničiteľného zabijaka, ktorý by bojoval v službách dobra. Jeho najväčšie slabiny sa mali stať najväčšou prednosťou. V hlavnej úlohe sa predstavil Timothy Olyphant. Bojové scény sú dosť dobré, Olga Kurylenko ako nebojácna žena obrazu pomáha, no kvalita filmu nie je výnimočná. O osem rokov neskôr sa Hitman dočkal pokračovania, ktoré bolo o trochu lepšie. Olyphanta nahradil Rupert Friend, bojové scény sú akčnejšie, no v mnohom vyniká Zachary Quinto ako geneticky vylepšený protivník.

Max Payne (2008)

Počítačová hra Max Payne bola svetu predstavená sedem rokov predtým, než sa dočkala filmovej verzie. Temnota, ostré scény a spomalené strieľačkysú krásnym príkladom obrazového románu s prvkami noir žánru. Zdá sa, že Max Payne bol od začiatku určený na to, aby sa z hry raz stal film. Tvorcovia sú totiž filmovými policajtami. Mark Wahlberg ako Max Payne, policajt, ktorý neuznáva pravidlá hry, pretože už nemá čo stratiť. Prišiel o to najcennejšie, čo mal - o svoju ženu a dcérku. Jeho svet je v spleti záhadných vrážd temný. Film sa odohráva na hranici reality a nadprirodzeného sveta. Vo filme sa objaví Mila Kunis ako krásna ruská vražedkyňa Mona a Olga Kurylenko ako jej mladšia sestra Natasha.

Far Cry (2008)

Nízkorozpočtová snímka síce oživila dnes už legendárnu hru, no nie je ničím zvláštna, najmä preto, že veľa vecí sa v nej nebralo vážne. Vlastne, v mnohých momentoch bola snímka až vtipnou. Til Schweiger ako bývalý člen elitných vojenských jednotiek Jack Carver v súčasnosti preváža turistov po ostrovoch v mori. Jedného dňa si ho najmä novinárka. Problémy nastanú vo chvíli, keď ju unesie skupina neznámych ozbrojencov. Jack sa ju rozhodne zachrániť, no na ostrove narazí na niečo oveľa desivejšie - ľudské monštrá so zvláštnymi schopnosťami.

Princ z Perzie: Piesky času (2010)

Jake Gyllenhaal, Ben Kingsley a Alfred Molina vytvorili trojicu, ktorá dala nádych naozaj starej videohre. Zo všetkých videohier, ktoré v článku bližšie spomíname, zrejme táto dostala najlepšiu filmovú podobu. Spolu s najlepšími hodnoteniami.Do značnej miery sa na tom podieľal aj tím, ktorí má na svedomí Pirátov z Karibiku.Walt Disney Pictures a Jerry Bruckheimer Films predstaviliepické akčné dobrodružstvo zasadené do tajuplnej Perzie.

Need for Speed (2014)

Rýchle autá, krásne ženy, nebezpečné trasy a útek pred zákonom. Keď k tomu pridáte ešte romantický príbeh, dostanete Need for Speed. Opäť raz nejde o nijak zvlášť kvalitný film, čo sa obsahu týka, no plní svoj účel. Trasy, ktoré hlavný hrdina -automechanik Tobey (Aaron Paul) - prechádza v nablýskaných autách, sa dokonale podobajú na tie herné. Séria hier Need for Speed patrí už roky k najpopulárnejším autíčkárskym hrám. Fanúšik policajných naháňačiek, zdolávania ťažkých trás, limitov a naozaj rýchlych áut si určite príde na svoje. Vo filme sa objavili ajImogen Poots,Dominic Cooper,Rami Malek,Dakota JohnsončiMichael Keaton.

Warcraft: Prvý stret (2016)

Ďalšia snímka, ktorá zanechala zmiešané pocity nielen v divákoch, ale aj v kritikoch. Napriek tomu, že je takmer najlepšie hodnotenou adaptáciou hernej legendy (spomedzi tých slabších), kritici s tým príliš nesúhlasia. Aspoň nie po dejovej stránke, ktorá sa od hry v niektorých aspektoch odlišuje. Vizuálne efekty boli skvelé. Warcraft sa však dostal do jednej z najväčších pascí. Na projekt vynaložili príliš veľa prostriedkov, aj keď existuje lepšia verzia v podobe videohry. Zrejme preto je u mnohých na tak nízkej priečke. No je naozaj ťažké porovnávať pôvodnú videohru s filmom.

Assassin's Creed (2016)

Pri tejto adaptácii sa objavujú rôzne názory. Niektorí ju odsudzujú, iní hovoria o slušnej kvalite. Treba však podotknúť, že kreatívny tím, ktorý stál za filmom Assasin's Creed, zvolil správny prístup. Herné štúdio Ubisoft sa rozhodlo zachytiť originálne línie projektu a prilákať talent do filmu. Stal sa ním Michael Fassbender, ktorý stvárnil úlohu Calluma Lyncha, usvedčeného vraha. Jeho herecký výkon síce nebol bravúrny, no v rámci žánru postačujúci.

Bonus na záver

K videohrám, z ktorých sa stal naozaj kultové filmy, patrí Tomb Raider, Resident Evil a po novom aj Pokémon: Detektív Pikachu, ktorý je prvým hraným filmom. Doteraz sme Pokémonov poznali len ako populárny animovaný seriál. Všetky tieto tri pôvodom videohry patria k zrejme najpopulárnejším. O prvých dvoch možno mnohí netušili, že si ich môžu aj zahrať. Hľadať poklad, strieľať zombie či vyberať a budovať tím pokémonov. Ku kvalitnému zážitku pomohli hlavní hrdinovia v podobe Angeliny Jolie, Mily Jovovich a hlas žltému pokémonovi Pikachu prepožičal Ryan Reynolds.

Viac o téme: HitmanTomb RaiderResident EvilMax Payne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu