Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Namiesto radosti skôr rozhorčenie: Toto sú najkontroverznejšie filmy, ktoré dostali Oscara

Snímka Moonlight
Snímka Moonlight (Zdroj: SITA)

História kinematografie pozná množstvo fantastických filmov, ktoré sa dočkali Oscara za najlepší film. No a potom existujú filmy, ktoré sú síce touto cenou ovešané, no rozhodne si ju zaslúžil niekto iný. A toto je článok presne o nich. Nechápte nás zle, ide často o vynikajúce filmy, no ich kontroverzia je spojená s tým, že ocenenie získali na úkor omnoho lepších a kvalitnejších počinov.

Crash (réžia Paul Haggis) 2004

V bojovej zóne intolerancie nie je nikto v bezpečí. A nikto nie je imúnny voči zúrivosti, ktorá vyvoláva násilie a mení životy. Gazdiná z Brentwoodu a jej manžel, okresný prokurátor. Perzský majiteľ obchodu. Dvaja detektívi, ktorí sú milencami. Riaditeľ televízie a jeho manželka. Mexický zámočník. Dvaja zlodeji áut, policajný nováčik a kórejský pár v strednom veku. Všetci žijú v Los Angeles a počas nasledujúcich 36-tich hodín sa ich cesty pretnú.

Hviezda amerických trhákov: Vzorný manžel už 39 rokov... Temná minulosť, o ktorej ste netušili!

Pestrá mozaikaosudov ľudí z rôznych etnických skupín, ktorých rozdeľuje nedôvera, strach, bigotnosť i rasové predsudky, sa odohráva počas celkom obyčajného decembrového dňa v uliciach Los Angeles, kde tisíce ľudí prežívajú svoje všedné každodenné starosti. Niet pochýb o tom, že ide o kvalitný a mimoriadny film, no veľkú kontroverziu spôsobil hlavne preto, že na Oscara za najlepší film bola v tomto roku nominovaná snímka Skrotená hora, ktorá si ocenenie zaslúžila omnoho viac.

Šofér slečny Daisy (r. Bruce Beresford) 1989

Pre Daisy, bohatú a tvrdohlavú americkú židovku, ktorá je už príliš stará na to, aby mohla šoférovaťauto, najíma syn v päťdesiatych rokoch 20. storočia, kedy sa v uliciach i politike opäť riešia rasovéspory, černošského šoféra. Do rodiny prichádza Hoke a musí si pred Daisy, ktorá predstiera, že ho nepotrebuje, svoju pozíciu obhájiť. Hoke nemôže pochopiť jej izolovanosť od sveta a neschopnosť uchopiť spoločenské zmeny. Ona zasa nedokáže pochopiť, prečo sú ľudia ako Hoke neustále rozhorčení.

Až vo chvíli, keď ide slečna Daisy do domova dôchodcov a Hoke je už príliš starý na to, aby ju vozil, si obaja uvedomia, ako veľmi sa mali radi a akými dobrými priateľmi boli. Snímke sa v čase jej uvedenia vyčítalo hlavne to, že svojou patetickosťou a ružovými okuliarmi pri konaní všetkých postáv pôsobí tak trošku groteskne. A ono je to vo svojej podstate aj pravda. Príjemná jednohudba však aj tak dokázala ovládnuť celú sezónu ocenení, no až čas ukázal, že z nej klasika rozhodne nebude.

Zelená kniha (r. Peter Farrelly) 2018

Green Book je inšpirovaný skutočným príbehom odohrávajúcim sa v šesťdesiatych rokoch v Amerike, ktorá nebola prívetivým miestom najmä pre pretrvávajúci rasizmus. Tony Lip (Mortensen) je taliansko-americký vyhadzovač z robotníckej triedy, ktorý príjme prácu šoféra pre Dr. Dona Shirleyho (Mahershala Ali), vysoko vzdelaného pianistu afroamerického pôvodu. Dvaja úplne odlišní ľudia sa tak spolu vydávajú na dvojmesačné koncertné turné do miest na juhu, kde je rasizmus ešte hlbšie zakorenený. No pred nimi samotnými sa otvára cesta k zmysluplnému a jedinečnému priateľstvu.

Peaky Blinders sa vracajú na scénu: Toto o fantastickom gangsterskom seriáli musíte vedieť

Zelená kniha je tak založená na podobnom deji ako snímka spomínaná vyššie. Typická oscarovka, ktorej nie je možné toho po technickej stránke veľa vytknúť. Jedno klišé však strieda druhé a mnohých to môže po čase prestať baviť.Viac ako Oscara za najlepší film si však ocenenie zaslúžilViggo Mortensen, ktorému ho vyfúhol Rami Malek.

Moonlight (r. Barry Jenkins) 2016

Nadčasový príbeh dospievania a hľadaní samého seba je zasadený do drsných kulís okrajových štvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje miesto v prostredí, v ktorom často rozhoduje právo silnejšieho, zatiaľ čo jeho vnútorný svet sa plní láskou, bolesťou aj túžbou. Moonlight zachytáva univerzálnu tému priateľstva a sexuálnej identity v troch rôznych životných etapách od detstva až po dospelosť.

Je zároveň portrétom mladého človeka, súčasných amerických predmestí aj nepostrehnuteľných síl, ktoré formujú ľudské životy. Azda žiadny film sa nestretol s takou veľkou nespokojnosťou po titulovaní za najlepší film roku, ako práve tento. Pre mnohých len ľahko nadpriemerný film, ktorýrozhodne nemal vyhrať, hlavne v konkurencii La La Landu či Miesta pri mori.

Obyčajní ľudia (r. Robert Redford) 1980

Niektoré filmy sa pozerajú. Tie druhé sa cítia. Táto rodina sa na prvý pohľad javí ako celkom "obyčajná". Dobré finančné zázemie, korektný a spravodlivý otec Calvin (Donald Sutherland), vždy pekne upravená matka Beth (Mary Tyler Moore) a dospievajúci syn Conrad (Timothy Hutton). Ako je potom možné, že mladý Conrad sa odrazu celkom zrúti? Zistiť to má doporučený psychiater, ktorý sa spolu s Conradom vydá na cestu odhaľovania jednej veľkej rodinnej tragédie.

Kritička si poriadne zgustla na novom českom filme: Je to pornografia násilia!

Pred našimi očami sa odkrýva tajomstvo, ktoré z obyčajného robí niečo celkom iné a ani Conrad si nemôže byť istý, na čo všetko si ešte spomenie. Predstavte si, že máte nominované filmy, ako Sloní muž či Zúriaci býk, no víťazom sa stali Obyčajní ľudia od Roberta Redforda. Opäť treba povedať, že nejde vôbec o zlý film, no s ohľadom na konkurenciu si Oscara určite nezaslúžil.

Viac o téme: MoonlightZelená knihaŠofér slečny DaisyObyčajní ľudiaCrash
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu