Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vznikli na chodbe za 15 minút: Simpsonovci sú tu s nami už 30 rokov, toto ste o nich nevedeli

Simpsonovci Zobraziť galériu (3)
Simpsonovci (Zdroj: 20th Century Fox)

Asi sa nájde len málokto, kto by nepoznal žltú rodinku z amerického mestečka Springfield. Simpsonovci sa v priebehu rokov stali obrovským kultom, vďaka čomu sa môžu pochváliť titulom najdlhšie vysielaného seriálu v histórii kinematografie. My sme si pre vás pripravili prierez ich históriou a výber zaujímavostí, o ktorých ste pravdepodobne ani nepočuli.

Pôvodne nemali ani vzniknúť

Keď Matt Groening prišiel do štúdia zaJamesL. Brooksom, v rukách držal námet na animovaný seriál na motívy svojich komiksových stripov Life in Hell. Ten bol však takmer okamžite zmietnutý zo stola a vyzeralo to tak, že Matt premrhal svoju životnú šancu. Ten sa však nevzdal a na kolene vymyslel základný koncept Simpsonovcovza 15 minút.

Stál za zrodom Simpsonovcov či Ricka a Mortyho, narodenín sa nedožil: FOTO Budeš nám chýbať!

Inšpiráciu čerpal v členoch svojej rodiny.Homer nesie meno podľaotcaHomera Philipa Groeninga, Marge a prekvapivo ajnáčelníkpolície má spojenie s jehomamou, Margaret Ruth Groeningovou, rodenou Wiggumovou.

Maggie a Lisa dostali mená podľamladších sestier a tástaršia zaseprepožičala krstné menoPatty Bouvierovej. Starý otec sa volá rovnako akodedo Simpson, teda Abe. Bart sa mal pôvodne volať Matt, no nakoniec sa rozhodol na základe anagramu anglického slova brat, čo zmamená fagan.

Vznikli na chodbe za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Počiatky a ikonický dabing

Po prvý raz sa na obrazovke objavili Simpsonovci 19. apríla 1987 ako dvojminútový skeč, z ktorého neskôr vzniklo ďalších 48 pokračovaní.Prvá epizóda v podobe, ako poznáme Simpsonovcov dnes, mala názov Vianoce u Simpsonovcov (angl. Simpsons Roasting on an Open Fire) a zaznamenala obrovský úspech. Zo začiatku ľudí trápila otázka, prečo sú vlastne postavy tohto seriálu žltí. Odpoveď je pritom jednoduchá - tvorcovia chceli, aby ste si ich okamžite pri prepínamí všimli.

VIDEO Nový seriál od tvorcu Simpsonovcov: Bláznivý príbeh o princeznej-alkoholičke

Slováci poznajú tento seriál popri originálnom znení hlavne v tom českom. Našťastie, slovenská mutácia nikdy nevznikla a my sme asi aj radi, pretože je ťažké si predstaviť, kto by konkrétne postavy daboval. Dokonca samotnýMatt Groening prehlásil, že práve český dabing patrí medzi tie najlepšie na svete. 30 rokov je však poriadne dlhá doba, takže nie je nijako prekvapujúce, že si prešiel istými zmenami.

Vznikli na chodbe za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Veľké zmeny

V českom znení sa ohlas hlavnej postavy Homera postaral najprv Vlastimil Bedrna. Ten ale musel skončil s dabovaním po ťažkom úraze. Nakoniec sa k naklonenému zdraviu pridala ešte aj mozgová príhoda a na niekoľko rokov zostal ochrnutý na jednu stranu tela. Od 13. série ho preto dabujeVlastimil Zavřel. Mimochodom,Vlastimil Bedrna zomrel minulý rok vo veku 89 rokov.

Od 13. epizódy 26. série už zase nedabuje pána BurnsaBedřichŠetena, ale Jan Vlasák. Dôvodom bola Šetenova smrť. Pôvodný dabing poznačila smrť Marcie Wallaceovej, ktorá svoj hlas prepožičala viacerým postavám, no hlavneEdne Krabappelovej. Tvorcovia povedali, že neexistuje hlas, ktorý by ju mohol nahradiť, a tak ju zo seriálu definitívne vyškrtli.

Rekordmani a filmové pokračovanie

V roku 2010 sa seriál dokonca dostal aj do Guinessovej knihy rekordov. Bolo tovďaka najväčšiemu počtu hosťujúcich celebrít. Tých bolo už v tom časevyše600. Zaujímavosťou je, že mnoho známych osobností sa chce do Simpsonovcov dostať za každú cenu, čo v praxi znamená, že sú ochotní súhlasiť aj s tým, aby bolivykreslení v negatívnom svetle.

Najväčší obchod v histórii kinematografie: Čo znamená kúpa 20th Century Fox štúdiom Disney?

V roku 2006 sa objavili správy, že Matt Groening súhlasí s celovečernou verziou seriálu. Film The Simpsons Movie, uvedený 27. júla 2007, má charakter dielu „pretiahnutého“ na dĺžku filmu. Príbeh filmu sa točí okolo Homera, ktorý zaviní najväčšiu katastrofu sveta.

Celý film je vytvorený pomocou 2D technológie, na rozdiel od mnohých 3D animovaných filmov (ale i vo filme je niekoľko 3D scén, evidentne renderovaných pomocou počítača). Mimochodom, je oficiálne potvrdené, že sa dočkáme aj druhého filmu, ktorý dá definitívne bodku za celým seriálom. Kedy to však bude, je otázkou.

Ďalšie zaujímavosti

  • Marge sa objavila na titulke amerického Playboya
  • Televízna stanica FOX vlastní práva na vysielanie seriálu až do roku 2082. Bohužiaľ, v štúdiu asi nerátali s tým, že by ho celé mohlo kúpiť Disney, ktorému teraz patria.
  • Simpsonovci sú jediný americký seriál, pre ktorý boli v jeho domovine vytlačené poštové známky. V obehu ich bola takmer miliarda.
  • V nemeckej verzii seriálu je tučnučký Uther zo Švajčiarska.
  • Skladateľovi Dannymu Elfmanovi trvalo zloženie úvodnej zvučky len dva dni.
  • Seriál je v Rusku od roku 2008 oficiálne zakázaný z dôvodu propagácie násilia, pornografie a krutosti, ktoré škodia morálke detí.
  • Boh a Ježiš sú jediné postavy, ktoré majú 5 prstov.
  • V roku 2001 bola Homerova hláška „D'oh“ zaradená do Oxfordského slovníka.
Viac o téme: SimpsonovciMatt Groening20th Century FoxThe Simpsons
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu