Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Slovenský film o rómskych nepočujúcich deťoch bude mať premiéru: Aj ony majú sny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook Hluché dni / Silent Days)

Nový slovenský film Hluché dni od režiséra Pavla Pekarčíka prichádza do kín. Zameriava sa na rómske nepočujúce deti, ktoré sa pretĺkajú životom, a napriek tomu, že nepočujú, majú svoje sny, obavy a plány.

"Po jednej zrešeršných ciest po rómskych osadách som triedil fotky, keď sa ma moja žena opýtala, kto je ten chlapec snežnými očami. Pre mňa to dovtedy bolo len jedno zmnohých detí, ktorých je vslovenských osadách veľa. Ale tento chlapec bol špeciálny tým, že nepočul. Začal som teda rozmýšľať o tom, ako sa asi cíti: je outsiderom komunity, ktorá je vnašej spoločnosti beztak outsiderom," povedal Pekarčík.

Príbeh sa točí okolo štyroch skupín, ktoré svet okolo seba vnímajú inak, a točasto bez toho, aby mu rozumeli. Jeho súčasťou sú futbal milujúca Sandra, ktorá sa chce stretnúť shráčom Ronaldinhom, Marián, ktorý sa túži stať rušňovodičom azároveň Van Dammom, Alena aRené, ktorí očakávajú spoločné dieťa aobávajú sa, že sa narodí hluché, anakoniec Kristián, Roman aKarmen, ktorí snívajú oobydlí, vktorom bude záchod či obývačka.

Pekarčíkovi napadlo, že by bolo zaujímavé pozorovať, ako sa deti stakýmto hendikepom vyrovnávajú. Vnoril sa do každodennej reality svojich protagonistov apochopil, že každé dieťa prežíva okolitú realitu pomocou snívania.

VIDEO Slovenský film o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook Hluché dni / Silent Days)

Premiéra filmu bude 11. októbra o17.00 h vrámci programuJedensvet. Po premiére bude nasledovať diskusia, na ktorej sa zúčastnia protagonisti, ako aj organizácia Človek vohrození. Preberať sa bude napríklad téma týkajúca sa života vosadách.

Viac o téme: Hluché dni
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu