Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sexuálny predátor má na krku ďalšiu žalobu: Snažil sa ma ulmčať a zničiť mi kariéru!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Paul Sancya, Mark Lennihan)

Americká herečka Rose McGowan, ktorá ako jedna z prvých v Hollywoode verejne obvinila vtedy ešte mocného filmového producenta Harveyho Weinsteina zo sexuálneho obťažovania, podala na niekdajšieho filmového magnáta, jeho bývalých advokátov a súkromnú detektívnu firmu žalobu na federálnom súde za to, že sa ju snažili umlčať a zničiť jej kariéru, ešte než producenta obvinila zo znásilnenia.

"Táto kauza je o diabolskej a nezákonnejsnahe jedného z najmocnejších mužov Ameriky a jeho zástupcov umlčať obete sexuálnej agresie," citovala agentúra AFP zo žaloby podanej v stredu na federálnom súde v Los Angeles.

Násilia sa mohol dopúšťať desiatky rokov

"Harvey Weinstein sa mohol desiatky rokov dopúšťať násilia na ženách a uchovávať to v tajnosti, pretože mal skúsený tím, ktorý pre neho systematicky umlčiaval a diskreditoval obete," uviedla McGowanová. Weinsteinova právnička Phyllis Kupfersteinvyhlásila, že McGowan si robí "reklamu kvôli peniazom" a žalobu odmietla ako nedôvodnú. "Od chvíle, kedy požadovala šesť miliónov dolárov za to, že nezverejní nepodložené obvinenia, čo sme vtedy odmietli, sme vedeli, že čaká na vhodnú príležitosť, aby podala takúto žalobu," uviedla.

Sexuálny predátor má na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Obvinenia, ktoré McGowanvzniesla proti Weinsteinovi na jeseň 2017, odštartovališkandál a následne aj celé hnutie #MeToo, ktoré kritizovalo sexuálne zneužívanie páchané celebritami. Terajšiažaloba je podaná na Weinsteina, jeho advokátovDavidaBoiesa a Lisu Bloomovúa súkromnú agentúru Black Cube, ktoré obviňuje z vydierania, narušeniasúkromia a podvodu.


Mohlo by vás zaujímať: Sexuálny predátor začal revolúciu: VIDEO Legendu dostali na lopatky utajované zverstvá


Príbeh nemal uzrieť svetlo sveta

Podľa McGowansa Weinstein v roku 2016 dozvedel, že chystá knihu o znásilnení, ktorého sa voči nej dopustil v roku 1997, a vyslal na ňu svojich ľudí, aby zaistili, že príbeh "nikdy neuzrie svetlo sveta a aj keby, tak mu nikto neuverí". Podľa žaloby boli do rok trvajúcej kampane proti McGowan"zapojené najmocnejšiesily, ktoré si možno za peniaze kúpiť".

Sexuálny predátor má na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark Lennihan)

Právny zástupca BloomovejEric George označil za neospravedlniteľné, že McGowando žaloby zahrnula jeho klientku. "Pre tieto obvinenia jednoducho neexistuje žiadny vierohodný dôkaz alebo právny základ," vyhlásil. Weinstein bol vlani v máji v New Yorku obvinený zo znásilnenia a z ďalších sexuálnych zločinov, ktorých sa podľa polície dopustil na dvoch ženách. Hrozí mu za to až 25 rokov väzenia. Weinstein trvá na svojej nevine.

Sťažovali sa desiatky žien

Na správanie vplyvného hollywoodskeho magnáta sa sťažovali desiatky žien, ktoré Weinsteina obviňovali z obchytkávania a urážlivých výrokov, ale aj z obmedzovania osobnej slobody a znásilnenia. Medzi údajnými obeťami sú aj slávne americkéfilmovéhviezdy, vrátane SalmyHayek či Gwyneth Paltrow. Niektoré prípady sú desiatky rokov staré, ďalšie sa datujú do nedávnej doby.

Aféra mocného muža Hollywoodu, ktorý založil štúdio Miramax a producentskú spoločnosť nesúcujeho meno, bola predvlani na jeseň pri zrode svetového hnutia #MeToo proti sexuálnemu násiliu a obťažovaniu žien. Po Weinsteinovi sa objavili desiatky ďalších prípadov vrátane slávnych hercov či ďalších známych osobností, ktorých údajné obete v médiách či na sociálnych sieťach opísali trpké skúsenosti.

Viac o téme: Rose McGowanHarvey Weinstein
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu