Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Záchrana planéty, boj o život či nečakaná láska: TOP vesmírne filmy, ktoré musíte vidieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © 1977/1997 20th Century Fox, Photo © Giles Keyte, Photo © 1995 Universal Pictures, )

Téma o vesmíre je nevyčerpateľným zdrojom fantázie a možností na rozvíjanie ľudskej predstavivosti. Tohto sa chytili aj tí najlepší tvorcovia filmov, vďaka čomu vzniklo množstvo úspešných snímok, ktoré lahodia oku a v divákoch zanechávajú len tie správne dojmy - vizuálne vyžitie, poriadnu dávku napätia a akcie, či vžitie sa do celého príbehu a života postáv. Prinášame vám TOP filmy zo sveta vesmíru, ktoré rozhodne stoja za pozretie.

Star Wars

V tomto zozname najlepších vesmírnych filmov nemôže chýbať americká multimediálna franžíras názvom Star Warsalebo aj Hviezdne vojny, ktorá je sústredená okolo série filmov odGeorga Lucasav žánri space opera. Všetko sa to začalo v roku 1977, keď vyšiel filmStar Wars, ktorý je od roku 1981 premenovaný naStar Wars: Epizóda IV – Nová Nádej. Po ňom nasledovali dve pokračovaniaImpérium vracia úderv roku 1980 aNávrat Jedihov roku 1983. Tieto tri filmy tvoria tzv. pôvodnú trilógiu.

V rokoch 1999, 2002 a 2005 vyšla tzv. prequel trilógia. Tieto filmy rozprávajú udalosti deja pred Epizódou IV. Po akvizícii Lucasfilmu spoločnosťouThe Walt Disney Companyv roku 2012 za 4,06 miliardy dolárov bolo potvrdené, že bude nakrútená ďalšia trilógia. V rokoch 2015 a 2017 vyšli prvé dva filmy z tzv. sequel trilógie, ktorá sleduje udalosti po Epizóde VI, pričom tretí film bude mať premiéru v decembri 2019.

V roku 2008 vyšielspin-offanimovaný filmStar Wars: Vojny klonov. V roku 2016 vyšiel filmRogue One, ktorý bol prvým zo série filmov doplňujúcich hlavnú filmovú sériu. Po ňom nasledoval v roku 2018 filmSoloo mladom Han Solovi.

Votrelec

Kultová sci-fi sága, ktorá sa začala vroku 1979,nás dostala. Prváčasťjednej z najpopulárnejších ságv histórii science fiction, ktorá získala Oscara a ďalšie ceny,predstavuje americkú herečku Sigourney Weaver ako ženu oceľových nervov, predurčenú k boju proti neprekonateľnej bytosti z vesmíru.Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na Zem,je palubným počítačom predčasne prebudená zo spánku.

Pasažieri zisťujú, že loď zachytila ​​akýsi vzdialený signál.Onedlho pristanú na pustej planéte, odkiaľ signál pochádza, a objaviahavarované kozmické plavidlo, v ktorom nájdu podivnú liaheň s množstvom veľkých vajec.Pri skúmaní jedného z nich sa náhle vyliahne zvláštnytvor a prisaje sa jednému členovi posádky na tvár.

Akékoľvek pokusy zbaviť sa ho sú márne, a tak sa výprava, ktorá poruší bezpečnostné predpisy, vracia aj so záhadným tvorom na palubu lode.Ten po pár hodinách zmizne, ale potom sa stane čosi hrozného.Pri spoločnej večeri sa z rozorvaného hrudníka postihnutého muža vykľuje mimozemský organizmus a stratí sa nevedno kam.Začína boj o prežitie, v ktorom sú členovia posádky postupne likvidovaní, a proti votrelcovi z vesmíru nakoniec stojí už len samotná Ripleyová. Populárna sága sa skladala zo štyroch častí, pričom každá stojí za pozretie.

Star Trek

Star Trek z roku 2009 v obraze, ako ho ešte nepoznáte.Príbeh pojednáva o prvej výprave mladej posádky na palube hviezdnej lode USS Enterprise.Ich cestu sprevádza veľa akcie, humoru a vesmírnenebezpečenstvo.Nováčikovia musia nájsť spôsob, ako zastaviť zloducha, ktorého honba za pomstou ohrozuje celé ľudstvo.

Osud Galaxie spočíva v rukách dvojice zaprisahaných nepriateľov. Jedným z nich je James T. Kirk, nezvedený vidiecky chalan z Iowy a milovník života "na hrane". Druhým je Spock, vychovaný v spoločnosti, ktorá stavia na logike a odmieta všetky emócie. Divoký inštinkt sa stretne s chladným rozumom, avšak iba ich spojenie vykoná posádku bez úhony veľkým nebezpečenstvom, ktoré predstavuje pomstychtivý Nero. Kirk a jeho blížny sa odvážne pustí tam, kam sa doteraz nikto nevydal.

Strážcovia galaxie

Bláznivá marvelovka, ktorá je dôležitou skladačkou v MCU vesmíre. V tomto nabitom, výpravnom vesmírnom dobrodružstve sa odvážny dobrodruh Peter Quill stáva stredobodom záujmu nájomných zabijakov po tom, čo Ronan, mocnýzloduch s plánmi ohrozujúcicelý vesmír, ukradne tajomnú guľu.Aby neúnavnému Ronanovi unikol, je Quill nútený spojiť svoje sily so štvoricou pozoruhodných hrdinov - s Rocketom, po zuby ozbrojeným mývalom, s Grootom,humanoidom, ktorý pripomína strom, s vražednoua tajomnouGamorou a pomstychtivým Draxom ničitelom.

Keď ale Quill objavískutočnú moc gule a hrozbu, ktorá sa v nej ukrýva a ohrozuje celý vesmír, musí urobiť všetko pre to, aby nesúrodá skupina tiahla za jeden povraz a v poslednom zúfalom súboji sa pokúsila zachrániť osud celej galaxie. Obľúbený film z dielne MCU sa dočkal aj ďalšieho pokračovania, ktorý zožal rovnako veľký úspech, ako jednotka. Obe snímky boli nominované na Oscara za vizuálne efekty.

Thor: Ragnarok

Tretia časť z dielne MCU, ktorá sa venuje výhradne superhrdinovi Thorovi, vyšla v roku 2017 a zaradila sa medzi najlepšie marvelovky. Tentokrát jeThor po smrti jeho otca Odina uväznený na opačnom konci vesmíru bez svojho mocného kladiva a je nútený pustiť sa do pretekov s časom, aby sa vrátil včas do Asgardu a zastavil Ragnarok - skazu svojho domova a koniec asgardskejcivilizácie - ktorý sa snaží rozpútať mocný nový nepriateľ, jeho nemilosrdná sestra Hela. Predtým ale musí prežiť smrtiacugladiátorskú súťaž na novej planéte, v ktorej sa ocitá tvárou v tvár svojmu bývalému spojencovi z radov Avengers - neuveriteľnému Hulkovi.

Marťan

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) počas misie na Mars skoro zahynul v prašnej búrke.Zvyšok jeho posádky planétu opustil v domnení, že je mŕtvy.Ale Watney prežil a ocitne sa tak omylom sám na nepriateľskejplanéte.Má k dispozícii len chudobnézásoby a musí využiť všetok dôvtip, invenciu a technické znalosti, aby nielen prežil, ale tiež našiel spôsob, ako vyslať signál na Zem, že je nažive.

V okamihu, keď sa mu to podarí, začne milióny kilometrov ďaleko od neho NASA a medzinárodný tím vedcov neúnavne pracovať, aby dostali tohto "Marťana" domov, zatiaľ čo členovia jeho posádky súbežne preukazujú svoju odvahu na takmer nemožnejzáchrannej misii. Film získal 7 nominácií na Oscara a vyhral dva Zlaté Glóbusy v kategóriách Najlepší film a Najlepší herec.

Gravitácia

Sedem Oscarov, šesť cien BAFTAa Zlatý Glóbus... Reč je o sci-fi thrilleri Gravitácia, ktorý vyšiel v roku 2013. Hlavná hrdinka Sandra Bullock vo filme hrá doktorku Ryan Stone, skvelú lekárku - inžinierku na jej prvejvesmírnej misii.George Clooney stvárnil vesmírneho veterána Matta Kowalskyho, ktorý velí svojmu poslednému letu pred odchodom do dôchodku.Lenže počas zdanlivo rutinnej výpravy do kozmu dôjde ku katastrofe.Loď je zničená a Stoneováa Kowalsky zostanú vo vesmíre sami, odkázaní jeden na druhého a smerujúciďalej do temného vesmíru.

Hlboké ticho dáva obom jasne najavo, že stratili akékoľvek spojenie so Zemou a tým aj akúkoľvek šancu na záchranu.Strach sa pomaly mení v paniku, najmä keď si obaja uvedomia, ako málo kyslíka im zostáva.Pritom paradoxne jediný možný spôsob návratu je pokračovanie v ceste do hlbokého vesmíru.

Apollo 13

"Najúspešnejšie neúspešná" akcia v dejinách americkej astronautiky sa odohrala v dňoch 11. až 17. apríla 1970. Vtedy po starostlivých prípravách, úplne bez povšimnutia verejnosti, vyštartovala k mesiacu posádka v zložení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, ktorýna poslednú chvíľu nahradil kvôli zdravotným problémom pôvodného člena posádky, Kena Mattingliho.

Prvé dni letu prebehli hladko, ale potom, 13. apríla sa z reproduktorov v riadiacom stredisku ozvalo legendárne"Houston, máme problém."Odtrhla sa jedna z nádrží s kyslíkom a poškodila pritom druhú.Začal klesať tlak, objavili sa problémy so spojením.Posádka pochopila, že ich sen, stáť na povrchu mesiaca, je stratený a zmenil sa v zúfalú bitku o život.Aby ušetrili vzduch,presunú sa astronauti do pristávacieho modulu a pokúšajú sa udržať loď v smere.

V Houstone je rozhodnuté využiť pre návrat gravitačnú silu Mesiaca, a tak astronautov čaká nesmierne náročná, ak nie nemožnáúloha,obletieť s ťažko poškodenou loďou Mesiac, vrátiť sa k Zemi a bezpečne pristáť.Celý svet so zatajeným dychom sleduje drámu odohrávajúcu sa ďaleko za hranicami zemskej atmosféry. Film bol nominovaný na Oskara v 9 kategóriách, nakoniec sa mu podarilo získať dva.

Wall-E

Nádhernáanimovaná rozprávkazo štúdia Pixartu rozhodne nemôže chýbať.Film začína v roku 2700. Posledný operačný stroj Wall-stále plní úlohu čistenia Zeme so svojím jediným maznáčikom - švábomHale, ktorý mu robí spoločnosť.Malý robot, roztomilý a pôsobivý, si za tie roky celkom vyvinul svoju osobnosť.Býva v maringotke plnejzvláštností a artefaktov z ľudského života ako je Rubikova kocka, kuchynský šľahač a jeho najväčší poklad - stará video kazeta s filmom Hello Dolly.

Počas začiatku filmu si pridá do svojej zbierky novú vec - malú rastlinku, ktorú zasadí do starej topánky.Jedného dňa siWall-E robí svojuobvyklúprácu, keďblízko pristane kozmická loď, ktorávyšle malú, lietajúcurobotku Eve, ktorá začína na povrchu planéty niečo hľadať... A Wall-E sa beznádejne zamiluje. Animovaný film chytil za srdce nielen divákov, ale aj kritikov, o čom svedčí aj to, že má na konteOscara, Zlatý Glóbus, cenu BAFTA a množstvo ďalších cien.

Sunshine

Dej britského sci-fi thrilleru, ktorý nakrútil uznávaný režisér Danny Boyle, sa odohráva v roku 2057 na palube kozmickej lode Icarus 2, ktorej osemčlenná posádka má za úlohu zvrhnúť na vyhasínajúce Slnko obriunukleárnu nálož a ​​tým juznovu prebudiť k činnosti.Ak sa to nepodarí, rodná planéta sužovaná solárnou zimou vyhynie.

Po šestnástich mesiacoch strastiplnej cesty dôjde k poškodeniu lode, strate spojenia so Zemou a k nečakanému kontaktu s vrakom lode Icarus 1, ktorá bola pred siedmimi rokmi vyslaná na rovnakú misiu, ale bez stopy zmizla.Posádka chce zistiť, čo sa vlastne stalo, ale potom, čo sa obavesmírne koráby spoja, na palubu vnikne zmutovaný kapitán Pinbacker a snaží sa záchrannú misiu za každú cenu prekaziť.Budúcnosť krajinyvisí na vlásku.

Interstellar

Sci-fi dráma ovenčená Oscarom a cenou BAFTA za vizuálne efekty patrí medzi najobľúbenejšiefilmy vôbec. Reč je o americkej vedeckej snímke s názvomInterstellar od režiséraChristophera Nolanaz roku2014.Keď sa náš čas na Zemi chýli ku koncu, je skupina výskumníkov poverená najdôležitejším poslaním v ľudských dejinách: cestou za hranice našej galaxie, pri ktorej má za úlohu nájsť medzi hviezdami pre ľudstvo nový domov.Hlavné úlohy stvárniliMatthew McConaughey,Anne Hathawayová,Jessica Chastainová,Michael Caine,Bill IrwinaEllen Burstynová.

Viac o téme: Strážcovia GalaxieVotrelecStar WarsStar TrekApollo 13MarťanGravitáciaSunshineIsterstellarWall-E
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu