Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najnovší Tarantino rozobratý do detailov: Toto ste o filme Vtedy v Hollywoode určite nevedeli

Once Upon a Time in Hollywood Zobraziť galériu (4)
Once Upon a Time in Hollywood (Zdroj: SITA/AP/Andrew Cooper/Sony-Columbia Pictures)

Quentin Tarantino je žijúcou legendou kinematografie. O tom, že tohto „magora z videopožičovne“ jednoducho nejde nemilovať svedčí aj fakt, že na csfd.cz ide nielen o najobľúbenejšieho režiséra, ale zároveň aj scenáristu. Do slovenských kín prišiel v auguste jeho deviaty film s názvom Once Upon a Time in Hollywood (Vtedy v Hollywoode). A my sme ho pre vás rozobrali do toho najmenšieho detaily. Môžete nám veriť, že množstvo informácií prekvapilo aj nás.

Pokiaľ ide o samotný dej, tak v tomto projekte sa televízny herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlhoročný kaskadér (Brad Pitt) rozhodnú presadiť pri filme na konci zlatej éry Hollywoodu v roku 1969 v Los Angeles. Samotný príbeh tejto snímky však prekvapivo nie je až taký podstatný. Scenár je akosi spleťou rôznych scén a epizód, systematicky rozdelených do troch rôznych pohľadov s trojaktovou štruktúrou.

Popri tom všetko sa však opäť vynorilaznáma a kontroverzná téma, ktorou je kradnutie známych scén z iných projektov do Tarantinových filmov. Sám Quentin raz v jednom rozhovore povedal, že kradne z každého jedného filmu, ktorý vznikol. Tento režisér sa totiž nikdy neučil, ako točiť filmy. Učil sa to vďaka tomu, že filmy pozeral. Roky pracoval vo videopožičovni, kde sa stal známy svojím dokonalým prehľadom vo svete filmov. Niečo podobné môžeme badať aj v jeho najnovšom filme.

Vlastné značky a lovci ľudí

Tarantino do svojich filmov vymýšľa názvy značiek produktov. Napríklad Big Kahuna Burger, ktorá je najznámejšou vPulp Fiction, ale aj v GaunerochčiOd súmraku do úsvitu. Vo filme Vtedy v Hollywoodedokonca stiholpredstaviťniektoré nové značky: pivoChattanooga, kŕmenie pre psov Wolf 's Tooth. Objaví sa tu napríklad už skôr použitá značka cigariet Red Apple, ktorá je pre Tarantina tiež typická.

Ide už o tretíTarantinov film v rade, v ktorom sa objavuje tzv. "Bounty hounter" - lovec ľudí. Ako v snímke Divoký Django, tak i vo westerne Osem hroznýchnarazíme na nejeden prípad tejto profesie. Vo filme Vtedy v Hollywoode potom lovca ľudí môžeme vidieť v ukážkach zo seriálu Bounty Law, kde postavu Jacka Cahillahrá Rick Dalton. Tento seriál je síce výmyslom z Tarnantinovejfantázie, avšak údajne má k nemu napísaný celý scenár.

Najnovší Tarantino rozobratý do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Cooper/Sony-Columbia Pictures)

Inšpirácia v skutočnosti

Quentin Tarantino odporučil Bradovi Pittovi zhliadnuť niekoľko kultových filmov z 60. rokov 20. storočia, aby nasal atmosféru onejdoby. Boli to filmy Easy Ridera Bob Carol a Ted a Alice. Okrem iného sa tiež vo filme objavili aj odkazy na tieto dva filmy: Keď Rickvyháňa auto, v ktorom sú členovia Manson Family, preč z jeho cesty, zareve na Texa: "Vypadni Dennis Hopper!"Ten nosil dlhé vlasy a bol členom hnutia hippies, okrem iného aj užíval drogy, rovnako ako členovia Manson Family.

Ďalší odkaz je v scéne, kedy si Cliff nasadzuje potápačské okuliare a je na lodi so svojou ženou, ktorá sa na neho sťažuje a zmieňuje, čo všetkým o ňom jej sestra Natalie hovorila - toto je odkaz na herečku Natalie Wood, ktorá tragicky zahynula potom, čo vypadlaz jachty Splandour do vody a utopila sa pri Santa Catalina Island. Jej smrť bola vyšetrovaná, ale FBI prípad uzavrela s tým, že išlo o náhodné utopenie. Zo smrti herečky však je obviňovaný jej manžel Robert Wagner.

Keď Tarantino vykráda Tarantina

Na začiatku, keď Cliff odvezie Rickadomov, vezme si svoje auto a ide do svojho karavanu, tak z premietaného filmu v autokine znie hudba z Tarantinovho filmu Kill Bill.Vo filme si tiež zahrala dcéra Brucea Willisa Rumer Willis a dcéra Umy Thurman Maya Hawke. Ako Bruce Willis, tak Uma Thurman majú za sebou spoluprácu s Quentinom Tarantinom.

Pri vymenovávanífilmov, ktoré Ricknatočil v Taliansku, zaznie jeden, ktorý nesie názov Floyd Ray Wilson. Floy bola postava, ktorú boxer Butch, ktorého hral vo filme Pulp Fiction Bruce Willis, zabil a dozvie sa toaž vtedy, keď ho taxikárka viezla domov. Pri Rickových talianskych filmoch ešte zostaneme.Jeden zo spomínaných natočil podľa hlavnej postavy režisér Antonio Margherita. Táto postava je známa z predošlej Tarantinovej snímkyNehanební bastardi, ako prestrojenieseržanta Donnieho Donowitza.

Najnovší Tarantino rozobratý do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Eric Jamison/Invision)

Cadillac, v ktorom jazdí Cliff Booth, patrí v skutočnosti herci Michaelovi Madsenovi a objavilsa už v skoršom Tarantinovho filmeGauneri.Brad Pittriadi vo filme aj auto Volkswagen Karmann Ghia tyrkysovej farby rovnako ako Uma Thurman vo filme Kill Bill II. Ide aj o rovnaký typ auta, ktorý riadil aj Tarantinov otec, preto sa objavuje v mnohých jeho filmoch.

Hudba je základ

Hudba hrá vo filmoch Quentina Tarantina vždy veľkú úlohu a ani tento nie je výnimkou. Kým počujeme rôzne klasické piesne, je tu tiež jedna, ktorú spievajú priamo herci. Keď prvýkrát uvidíme členky Mansonovej rodiny v uliciach Los Angeles, spievajú pieseň s názvom I'LL Never Say Never To Always.Napísal ju sám Charles Manson.

V scéne, kedy Cliff po prvýkrát dovezieRickadomov, v autorádiu hrá upútavka na sci-fi film The Illustrated Man.V scéne nakonci filmu, kedy Cliff Booth odchádza so psom a prichádzajú v aute členovia Mansonovej sektyk domu Ricka Daltona,hrá pieseňTwelve Thirtyod The Mamas & the Papas. Tá istá pesnička hrá vo filme Zléčasy v El Royale, keď do hotela príde Billy Lee a jeho sekta.

Legendy a dohady

Scéna bitky Cliffa Bootha a BruceaLeehoje inšpirovaná príbehom, ktorý už desiatky rokov koluje Hollywoodom. Lee sa mal ako vodič Kato v crossoverovej epizóde seriálu Batman z roku 1966 popasovať s Batmanoma Robinoma mal súboj s nimi prehrať. Lee sa údajne naštval a odišiel z natáčania s tým, že on by súboj s Robinom určite neprehral. Scenáristi tak Leemu mali vyhovieť a z prehry sa stala remíza.

Počas scény, kedy Cliffvezie Pussycat na Spahnovranč, mu dievčaponúkne orálny sex a Cliff odmietne a oznámi, že nechce kvôli nej skončiť vo väzení. To je metafora na aféru Romana Polanského, ktorý bol obvinený zo sexuálneho obťažovania neplnoletého dievčaťa.

V scéne, kedy Cliff Boothhovorí z auta Rickovi Daltonovi: „You're Rick Fucking Dalton. Don't You Forget It,“ možno za autom vidieť nápis Lancer, čo je seriál, z ktorého film čiastočne vychádza.

Najnovší Tarantino rozobratý do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Cooper/Sony-Columbia Pictures)

Viac o téme: Quentin TarantinoOnce Upon a Time in HollywoodVtedy v Hollywoode
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu