Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Revolučný november vo filme: Teda, slovenskí filmári sa mu veľmi nevenovali

Táňa Pauhofová
Táňa Pauhofová (Zdroj: HBO Europe)

Na to, aký bol november 1989 dôležitým míľnikom v našej histórii, nemáme veľa filmových počinov, ktoré by sa mu venovali. Od Nežnej revolúcie prešlo už 30 rokov, no ju filmári vo svojej tvorbe príliš nepoužili. Tu máme aspoň tých pár, v ktorých sa tvorcovia odvážili použiť tému revolučných dní vo filmovom priemysle.

Nežné vlny (2013)

Český režisér Jiří Vejdělek sa témy revolúcie síce chopil, no tiež len okrajovým spôsobom. Aj tak ide v podstate o jediný schopný motív 17. novembra v hranom filme, ktorý stojí za reč. Film Nežné vlny sa zameriava na sympatického Vojtu, ktorý má úplne iné priority, ako mu naplánovali rodičia. Jeho číslom jeden je rusovlasá spolužiačka Ela, ktorá má v septembri odísť do Paríža. Keď to už vyzerá všetko nádejne, ocitne sa priamo proti policajtom, čím sa stal hýbateľom revolúcie.


Mohlo by vás zaujímať:Do kín prichádza Ženská na vrchole: Polívková ako rozmaznaná slečna, biť sa o ňu budú dvaja muži


Polojasno (1999)

Filip Renč priniesol v roku 1999 televízny hraný dokument, ktorý sa venoval práve revolúcii v roku 1989. Autor predlohy k filmu bol ako študent členom parlamentnej Komisie pre vyšetrovanie udalostí 17. novembra, a tak sa využili jeho denníkové zápisky. Film je postavený na príbehu študentov - Václava a Romana, ktorí sa stali hrdinami. Vo filme sú použité aj autentické zábery zo 17. novembra.


Mohlo by vás zaujímať:Pauhofová hviezdou HBO: Špionážny seriál ukáže revolučný rok 1989


Bez vedomia (2019)

Tento rok v deň výročia revolúcie sa však môžeme tešiť na veľmi zaujímavý počin. Televízia HBO prinesie šesťdielnu minisériu Bez vedomia, ktorú režíroval Ivan Zachariáš. Príbeh sa odohráva v totalitnom Československu deň pred revolučnými udalosťami a hlavnú postavu stvárňuje talentovaná Táňa Pauhofová. Podľa zúčastnených mien a traileru sa máme na čo tešiť.

Zkouškové období (1990)

Režisér Zdeněk Troška na chvíľu prerušil svoju naštartovanú komediálnu kariéru a vytvoril drámu Zkouškové období, ktorá reagovala na udalosti novembra 1989. Do vzťahového príbehu tvorcovia dodatočne zapojili aj motívy, ktoré odkazovali na aktuálnu spoločenskú situáciu. Hlavným hrdinom je študent Petr Soukup, ktorý sa zapája do študentského štrajku a za úlohu dostane agitovať v školách vo svojom rodisku. Petrovu pozornosť si však kradnú aj vzťahy so študentkami Zuzanou a Martinou či problémy jeho kamarátky.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Slovenské seriály sa menia a nemusia byť brak: Tieto kúsky stoja za pozretie


Kolja (1996)

Obraz zamatovej revolúcie sa mihol aj vo finále oscarového filmu Kolja z roku 1996. Svěřákova láskavá komédia ukazuje muža, ktorý si myslel, že už nemôže byť horšie a to netušil, že práve prežíva ten najkrajší čas. Vďaka tragikomickej životnej situácii sa musí postarať o malého chlapca Kolju, s ktorým si v ničom nerozumie. Udalostí 17. novembra sa dotkli aj retroseriály, napríklad Vyprávěj, či české dokumenty ako Tenkrát, Největší přání alebo Rok v Československu.

Viac o téme: Nežné vlnyKoljaBez vedomiaPolojasnoZkouškové období
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu