Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Film tak zlý, že o ňom vznikol film: Natáčanie The Room sprevádzali totálne absurdné momenty

The Room Zobraziť galériu (3)
The Room (Zdroj: YouTube/Introverder)

The Room je bez akýchkoľvek pochybností označovaný za jeden z najhorších filmov, aké kedy v kinematografii vznikli. Nejde iba o náš osobný názor, už roky sa na tom zhodujú nielen odborníci, ale aj verejnosť. Dokazuje to aj fakt, že snímka sa umiestnila na 10. mieste v rebríčku najhorších filmov všetkých čias zostavenom od čitateľov časopisu Empire. Jedna vec je však to, aký zlý je samotný film, druhou zase za akých bizarných situácií a momentov celý projekt vznikol. A získavanie financií predajom kožených búnd z Kórey je naozaj to najmenej.

V Česku a na Slovenskupomerne neznáme dielo si v zámorí získalo veľkú pozornosť publika a kultový status. Je totiž všeobecne považované za jeden z najhorších filmov, ktoré kedy boli natočené. Hlavného hrdinu Johnnyho si vystrihol sám TommyWiseau. Johnny nadovšetko miluje svoju nastávajúcu ženu Lisu (Juliette Danielle). Tá je však s ich vzťahom čoraz menej spokojná a tak zvedie Johnnyho najlepšieho priateľa Marka (Greg Sestier).

Slovenská legenda s talianskymi koreňmi: Zrada ako zo zlého filmu, smrť si ho našla v aute

Johnnymu sa postupne rúca svet, ktorý sa mu za posledných sedem rokov podarilo vybudovať.
Film priťahuje pozornosť milovníkov nevydarených snímok pre svoj až komický charakter, zlú prácu s hercami a absurdné repliky postáv. Wiseau je niekedy označovaný za súčasného Eda Wooda. Premietanie filmu sa uskutočňuje za búrlivých reakcií publika, ktoré nahlas komentuje dianie na plátne.

Tommy Wiseau
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

To najhoršie, čo ste kedy videli

To vám k predstave samotného deja bude určite stačiť. Pokiaľ ste s týmto dielom ešte nemali tú česť, rozhodne mu dajte šancu. Určite ale v partii svojich známych a nejakým tým alkoholom po ruke. Za takýchto okolností ide o perfektnú zábavu na filmový večer. My sme pre vás zozbierali to najbizarnejšie, čo sa o samotnom nakrúcaní filmu vie. A rozhodne sa pri tom nebudete nudiť.

Začnime jednou gigantickou absurditou.V záverečných titulkoch sú ako producenti okrem Tommyho Wiseaua uvedení tiež Chloe Lietzke a Drew Caffrey. Lietzke bola v čase nakrúcania pripútaná na vozík a nijako sa na filme nepodieľala. Caffrey už dokonca štyri roky nežil. A to nie je všetko.Philip Haldiman, predstaviteľ Dennyho, je tuomylom uvedený ako Phillip Haldiman. Carolyn Minnott, ktorá stvárnila Claudette, potom ako Carolyn Minnot. Scott Holmes, ktorý hral Mikea, je uvedený ako Mike Holmes, pretože režisérzabudol jeho krstné meno.

Scenár bol peklo

Problémy však prichádzali ešte predsamotnýmzačiatkomnatáčania.Nápad natočiť The Room sa vo Wiseauovejhlave zrodil po tom, čo s Gregom Sesteromnavštívili projekciufilmu Talentovaný pán Ripley.Pôvodná verzia scenára dokonca obsahovala ďaleko viac materiálu. Jeden z Wiseauových spolupracovníkov uviedol, že scenár obsahoval: "Repliky, ktoré boli jednoducho nevysloviteľné. Je ťažké si predstaviť niečo horšie, než sa nakoniec objavilo vo filme, ale je to tak."Pôvodný scenár mal dokonca začínať vetou "Nie som tu ako otrok, že nie?"

Jedna z najkrajších herečiek histórie: V 18-tich spôsobila svojou nahotou filmovú revolúciu

Greg Sestero, ktorý hral Marka, vo svojich memoároch s názvom The Disaster Artistvysvetlil, prečo nikdy nezasiahol do Wiseauovejrežisérskej práce: "Bol som ako rodič, ktorý umožňuje dieťaťu sa prejaviť. Nikdy som neuvažoval, že z natáčania odídem. Bolo to skutočne zábavné a šialené pozerať sa, ako točí. Každý deň sa mohol človek pýtať, čo nový deň nakrúcania prinesie." Keď sa ho jeden novinár opýtal, o čom podľa neho The Room bol, odpovedal: "Nie som si istý, či je to vlastne film. Pre mňa to film nie je."

Milióny za predaj kožených búnd

Nezvyčajný prístup režiséra Tommyho Wiseaua k natáčaniudokladá aj fakt, že namiesto toho, aby si filmárske náčinie zapožičal, rovno si hoza obrovské sumy kúpil. Dlho sa riešilo, odkiaľ človek ako on mohol získať toľko peňazí na vznik filmu.Rozpočet totižpredstavoval šesť miliónov amerických dolárov. Neskôr režisér uviedol, že časť financií zarobil na dovoze kožených búnd z Kórey. O vzniku samotnéhofilmu dokonca vznikla aj snímka The Disaster Artist s Jamesom Francom v hlavnej úlohe. Ten získal za rolu Zlatý Glóbus a film sa tešil aj z nominácie na Oscara.

Film sa po premiére premietal iba dva týždne, počas ktorých zarobil 1 900 amerických dolárov. Potom bol stiahnutý z distribúcie, ale po "pozitívnych" reakciách fanúšikov začal režisér Wiseau v júni 2004 organizovať polnočné premietania.Projekcia filmu The Room v Los Angeles prebiehalav réžii samotného Wiseaua. Kvôli tomu prenajal limuzíny a červený koberec.

Podľa toho, čo tvrdí herecké osadenstvo, sa publikum začalo smiať počas prvých desiatich minút filmu a ku koncu už išlo do kolien. Wiseauovi vraj takýto prístup publika nevadí, naopak divákov nabáda, aby pri projekcii prejavovali emócie. Tí tak skutočne robia - hádžu plastové lyžice na plátno, pohadzujú sa s loptou, zborovo citujú najabsurdnejšierepliky a nahlas komentujú dej.

Tommy Wiseau
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Chyby a nelogickosti

A prečo lyžice?Režisér uviedol, že zarámované obrázky lyžičiek vo filme symbolizujú vývoj k lepšiemu. Podľa očitých svedkov je však dôvod ich prítomnosti viac než prozaický. Fotky lyžičiek sa vo filme vyskytujú preto, že sa v tejto základnej podobe predávali v obchode, kde ichkúpil Sandy Schklair, aby stoly v Johnnyho byte neboli tak prázdne. Keďže je ale tento film nevyčerpateľnou studnicou stupidity, pripájame už len vybrané "zaujímavosti" z tohto legendárnehoprojektu.

  • Režisér Tommy Wiseau počas natáčania obedoval v kulisách obývacej izby a jedlo si pripravoval sám, pretože sa bál, že mu do neho niekto zo štábu napľuje.
  • Krátko predtým, než Johnnyoznámi, že s Lisoučakajú dieťa, Tommy Wiseau zamáva do pravého spodného rohu plátna. Bolo to znamenie, ktoré dával kameramanovi, že je pripravený.
  • Kyle Vogt (Peter) opustil natáčanie zhruba v polovici, pretože sa zúčastnil iného projektu. Jeho dialógy prevzala postava Stevena, ktorú si zahral Greg Ellery. Táto zmena nie je vo filme nijakým spôsobomvysvetlená.
  • Scott Holmes, ktorý hral Mika, mal v jednej z Wiseauových vízií stvárniť aj gangstra Chrisa-R. Wiseau si túto dvojrolu predstavoval tak, že si Holmes nasadí čierny klobúk a okuliare s čiernou obrúčkou a diváci nič nespoznajú.
  • Napriek odporúčaniam štábu trval Tommy Wiseau na tom, aby sa vo filme objavil záber jeho odhaleného zadku.
  • Štáb si pri natáčaní pripomenul prvé výročie udalostí z 11. septembra 2001. Greg Sesterospomína, ako režisér Tommy Wiseau priniesol do štúdia digitálne hodiny a prikázal štábu, aby držal päť minút ticha. Muselo sa začínať niekoľkokrát, pretože sa vždy niekto začal smiať.
  • Kameraman Raphael Smadja si na pľaci postavil stan, kam sa chodil schovávať pred režisérom a predstaviteľom Johnnyho.
  • Režisér Tommy Wiseau sa jednému z kameramanov zveril s nápadom, že by vo filme mohla byť scéna, v ktorej by Johnny ako upír vzlietol zo strechy so svojím autom.
Viac o téme: The RoomTommy Wiseau
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu