Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký úspech pre Slovensko: VIDEO Pomaľované vtáča je v užšom výbere na Oscara

Na snímke vpravo slovenský herec Martin Nahálka Zobraziť galériu (5)
Na snímke vpravo slovenský herec Martin Nahálka (Zdroj: Jan Dobrovský)

Česko-slovensko-ukrajinský film Václava Marhoula Pomaľované vtáča zaznamenal v utorok ďalší úspech. Dostal do úzkeho výberu filmov v oscarovej kategórii najlepší cudzojazyčný film. Porota ich vybrala medzi desať najlepších z celkovo 91 prihlásených filmov.

Pomaľované vtáča sa dostalo dodesaťčlenného výberu filmov uchádzajúcich sa o cenu Americkej filmovej akadémie Oscar v kategórii International Feature Film, známej v minulosti ako Best Foreign Film (najlepší cudzojazyčný film).

Veľký úspech

Film Václava Marhoula je adaptáciou rovnomenného svetového bestselleru Jerzyho KosinskéhoPomaľovanévtáča. Svetovú premiéru mal na 76. MFF Benátky. Počas troch mesiacov bol uvedený na vyše dvadsiatich významných festivaloch, z niektorých si priniesol ocenenia porôt. Informovala Ľuba Orechovská zo slovenskej producentskej spoločnosti PubRes.

Vo filme si zahral aj Harvey Keitel.
Zobraziť galériu (5)
Vo filme si zahral aj Harvey Keitel.  (Zdroj: Jakub Čech)

FilmPomaľovanévtáčatak dosiahol ďalší úspech po tom, ako získal ocenenia v Benátkach a na premietaní v Toronte. Snímku videlo v českých kinách od jej premiéry 11. septembra už takmer 100-tisícľudí. Film sa drží svojej literárnej predlohy aj pri zobrazovaní násilia a krutosti - čo u niektorých divákov vyvolalo nevôľu.

stellan skarsgård
Zobraziť galériu (5)
stellan skarsgård  (Zdroj: Jan Dobrovský)

Medzi tohtoročnými kandidátmi na Oscara v kategórii medzinárodný celovečerný film sú napríklad Bolesť a sláva od režiséra Pedra Almodóvara, kórejský titul Parazit (r. Joon Ho Bong) aj zástupcovia našich stredoeurópskych susedov - maďarský film Tí, ktorí zostali (Akik maradtak, r. B. Tótha) a poľská snímka Corpus Cristi (r. J. Komasa). Nominácie vo všetkých kategóriách budú známe 13. januára 2020. Slávnostný ceremoniál vyhlásenia víťazov sa uskutoční 9. februára 2020.

Jitka Čvančarová
Zobraziť galériu (5)
Jitka Čvančarová  (Zdroj: Jakub Čech)

Viac o téme: OscarPomaľované vtáča
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu