Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Vianoce bez Vianoc? Prečo nie! VIDEO Tieto nesviatočné filmy si púšťame dookola

(Zdroj: Youtube)

Určite si počas sviatkov radi sadneme spoločne s rodinou k stolu, najeme sa kapustnice a šalátu a pustíme si k tomu dobrý film. Sú však aj také snímky, ktoré nie sú o Vianociach, no aj tak si ich pozrieme každé Vianoce. Súhlasíte? Patria k nim rozprávky, romantické komédie, i trochu akcie.

Niečo ako láska

Toto je snáď najmenej vianočný film, aký existuje. Nejakým spôsobom si ho však vždy aspoň raz na Vianoce pustím. Niekoľko rokov po sebe ho totiž v televízii dávali stále počas sviatkov. Príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí sa stretli len párkrát s niekoľkoročným odstupom, napriek tomu medzi nimi preskočila obrovská iskra. Keď je to váš osud, zrejme sa tomu neubránite. V hlavnej úlohe si zahrali Amanda Peet a Ashton Kutcher. Naozaj milá, vtipná a netradičná romantická komédia, ktorá si počas Vianoc určite nájde vo vašom programe miesto.

Harry Potter

Tu snáď nemusíme veľa hovoriť. Harry Potter takisto nepatrí medzi sviatočné filmy, no filmová séria o mladom čarodejníkovi už roky patrí aj k vianočnému stolu. Je pravda, že Harryho si pozrieme kedykoľvek, ale dať si maratón ôsmich filmov pri vínku a vianočnom jedle je na nezaplatenie. Okrem toho uvidíte aj čarovné Vianoce na Rokforte.Veď priznajme si, séria podľa knižnej predlohy, s ktorou sme doslova rástli, neovplyvnila len našu generáciu.

Shrek

Rozprávky o veľkom zelenom zlobrovi už roky tešia na sviatky veľkých aj malých. O Shrekovi, jeho dobrodružstvách a všetkých prekážkach, ktoré musel zdolať, aby sa dostal k svojej láske Fione je niekoľko filmov. Na rozdiel od iných „nevianočných filmov“, Shrek má aj čisto vianočný diel s názvom Shrekove Vianoce. Aj v jeho svete sa všetci tešia na Štedrý deň. Samozrejme, všetci okrem Shreka. Napriek tomu by chcel svojej milovanej Fione a deťom spraviť radosť. Musí však zistiť niečo o tradíciách a dostať sa do pravej sviatočnej nálady. Pomôcť mu s tým majú jeho priatelia.

Pelíšky

K Pelíškam snáď netreba nič dodať. Už tradične patria k Vianociam, aj keď to nie je klasický vianočný film. Vždy si ho pustíme. Nostalgická trpká komédia o časoch, ktoré neboli jednoduché pre nikoho. Stret dvoch politických svetov vytvára vtipné situácie, na ktorých sa smejeme a plačeme zároveň. Vynikajúce herecké obsadenie a scenár sú zaručenou kvalitou na sviatočný večer.

Dívka na koštěti

Aj Saxana si nájde svoje miesto. Mladá čarodejnica Saxana sa chce pozrieť do sveta ľudí a utiecť z nekonečných a nudných školských lavíc. Petra Černocká v úlohe Saxany už roky zabáva televíznych divákov. Po Vianociach ani stopy, zato kúziel je tak požehnane. Rozprávky predsa len patria k týmto sviatkom. Príbeh o Saxane nie je len návratom do sveta rozprávok, detských snov a fantázie, ale predovšetkým o konfrontácii so svetom reálnym. Láska totiž presvedčí Saxanu, aby odišla zo svojej rozprávkovej ríše a vzdala sa všetkého nadprirodzeného.

Kým si spal

Romantická komédia z 90. rokov so Sandrou Bullock, ktorá ako nenápadná Lucy pracuje na stanici metra, je síce o niečom inom, ale hlavní hrdinovia zažijú aj čaro Vianoc. Lucy má byt, mačku, tajnú životnú lásku a životom len tak prepláva. Pri náhodnom incidente, kedy muž jej snov spadne na koľajnice a zraní sa, je mylne označená za jeho snúbenicu. Kým je zachránený „snúbenec v kóme, Lucy si zvyká na život v novej rodine... až kým nestretne jeho brata Jacka. Klasika z deväťdesiatych o tom, že pravá láska príde v pravý čas, no život vždy dopadne trochu inak, než si ho naplánujeme.

Láska cez internet

Tom Hanks a Meg Ryan si spoločne zahrali v štyroch filmoch a v 90. rokoch vytvorili jeden z najkrajších párov v romantických komédiách. Proste im to pristalo a bolo to milé. Nevinné a dobré komédie o láske sa k Vianociam hodia a presne z tohto dôvodu nie je od veci si pozrieť napríklad takú Lásku cez internet (ktorý bol v tom čase ešte v plienkach). Obaja sa vo filme predstavia ako majitelia konkurenčných kníhkupectiev. V realite sa neznáčajú, no cez internet je to iné. Nevedomky si spolu začnú písať a stanú sa typickým príkladom toho, že protiklady sa naozaj priťahujú.

Smrtonosnépascea zbrane

Dve akčné filmové série sú populárne medzi mnohými. Bruce Willis sa predstavil v Smrtonosnej pasci a Mel Gibson zas v Smrtonosnej zbrani. Akčné komédie už roky patria k večernému vianočnému programu, aj keď v Smrtonosnej pasci je zrejme o kúštik viac Vianoc ako v Smrtonosnej zbrani, pozrieme si oboje. Občas nezaškodí vyvážiť romantiku a rozprávky nejakou tou kvalitnou akciou.

Viac o téme: Harry PotterShrekTom HanksMeg RyanKým si spal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu