Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do zeme marvelovského Čierneho pantera sa nepozriete! USA zasiahli, je to fikcia

(Zdroj: SITA/AP/Marvel Studios-Disney, Matt Kennedy)

Americké ministerstvo poľnohospodárstva odstránilo zo zoznamu krajín, s ktorými má dohodu o voľnom obchode, neexistujúcu africkú krajinu Wakanda. Informovala o tom agentúra Reuters. Fiktívny štát zo sveta komiksových superhrdinov spoločnosti Marvel bol dejiskom niekoľkých celosvetovo úspešných filmov, ako napríklad Black Panther alebo Avengers: Infinity War.

Na chybu upozornil na Twitteri newyorský softvérový inžinier Francis Tseng, ktorý pre klienta vyhľadával informácie o amerických colných tarifách. „Najskôr som z toho bol zmätený, myslel som si, že som si krajinu z filmu zle zapamätal a pomýlil si ju s nejakou inou,“ uviedol Tseng, ktorý si tiež stiahol tabuľku s tarifami na jednotlivé produkty, vrátane živých zvierat, mliečnych výrobkov, tabaku či alkoholu.

Wakanda už nie je na zozname

Neexistujúcekráľovstvo bolo na zoznam pridané pri testovaní a zostalo na ňom nedopatrením, oznámil denníku The Washington Post hovorca ministerstva poľnohospodárstva. Úrad krajinuuž zo zoznamu vyradil. „Takže ministerstvo Wakanduzo zoznamu odstránilo. To asi znamená, že sme s nimi tiež v obchodnej vojne,“komentoval opravu Tseng. Spojené štáty už dlhšie ako rok vedú colnúvojnu s Čínou, čím tieto dve najväčšie svetové ekonomiky ohrozujú globálny ekonomický rast.

Kráľovstvo Wakanda je v marvelovských komiksoch i filmoch popisované ako izolovaná, ale neuveriteľne technologicky vyspelá a bohatá krajina, ktorá ťaží hlavne z veľkých nálezísk vibrania - fiktívneho kovu pochádzajúceho z vesmíru. Vibranium na zoznam výrobkov USDA nezaradilo, poznamenala agentúra Reuters.

Viac o téme: MarvelČierny panter
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu