Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Členov pritiahnu, no pustiť von nechcú: Pozrite si skvelé filmy o sektách

The Magdalene Sisters Zobraziť galériu (2)
The Magdalene Sisters (Zdroj: Momentum Pictures)

Filmový priemysel zvykne reagovať na aktuálne dianie aj na problémy, s ktorými sa ľudia bežne stretávajú. Vďaka tomu sa do filmového prevedenia dostali aj príbehy o rôznych sektách a tiež nebezpečenstvá, ktoré sa s nimi spájajú. Ak vás téma zaujíma, tak tieto filmy by ste si nemali nechať ujsť.

The Magdelene Sisters (2002)

Ženy, ktoré boli znásilnené alebo otehotneli mimo manželstva, boli obvinené z rôznych hriechov a označili ich ako padlé ženy. Tieto previnenia si mohli odčiniť neplatenou tvrdou prácou, modlením a odriekaním vo kláštore rádu Márie Magdalény. Mimochodom, rád bol konečne zrušený až v roku 1996. Tejto témy sa chopil aj režisér Peter Mullan a svoj príbeh zasadil práve do Írska v období 60. rokov minulého storočia. V tomto kláštore si prežili svoje aj hlavné hrdinky filmu - Margaret, Bernadette a Rose. Dráma zaslúžene získala množstvo ocenení a nominácií.


Mohlo by vás zaujímať:Minulý rok sme prišli o mnoho úspešných hercov: Tieto hviezdy nás navždy opustili


Red State (2011)

Sektársky thriller Red State ponúka príbeh o troch priateľoch - Travisovi, Jarodovi a Billym Rayovi, ktorí sa dostali do šialenej fundamentalistickej sekty, ktorú vedie Abin Cooper. Tento kult je známy okrem iného aj fanatickými homofóbnymi prejavmi a neštíti sa ani vrážd. O réžiu sa postaral Kevin Smith, ktorý sa inšpiroval skutočnou baptistickou sektou Westboro Baptist Church a jej lídrom Fredom Phelpsom.

Jonestown -The Life and Death of Peoples Temple (2006)

V minulom storočí vznikla v Indianapolis sekta Chrám ľudu. Zakladateľom bol Jim Jones, ktorý zmiešal niekoľko náboženstiev a filozofických smerov dokopy. V roku 1978 túto komunitu navštívili novinári a kongresman Leo J. Ryan. Všetci boli pri odchode zavraždení a zároveň sa v rovnaký deň zabili skoro všetci členovia sekty. Práve tento masaker sa stal predlohou pre skvelý dokument, o ktorého réžiu sa postaral skvelý Stanley Nelson.


Mohlo by vás zaujímať:Musí ich poznať každý fanúšik Harryho Pottera: Toto sú striktné pravidlá pre Smrťožrútov


Ticket to Heaven (1981)

Režisér Ralph L. Thomas zobrazil v dráme Ticket to Heaven nábor Davida do náboženského kultu, ktorý viedol líder Patrick. V tomto kulte robia všetko v skupine, modlia sa, spievajú a môžu jesť výlučne nízkokalorickú stravu. V Davidovom prípade postupne dochádza k izolácii od rodiny a priateľov. Keďže si robia o neho starosti, tak plánujú jeho únos. Snímka je založená na knihe Moonwebs od Josha Freeda a tá je inšpirovaná skutočnými udalosťami.

Jesus Camp (2006)

Dokument Jesus Camp skúma letný tábor Kids On Fire School of Ministry v Severnej Dakote. Tento tábor patrí silnej evanjelickej komunite, ktorá chce prevziať vládu a podradiť ju svojim pravidlám a okrem toho sa zameriava na výchovu detí, aby ich naučili jedinému správnemu pohľadu. Ich viera prerastá do fanatizmu, deťom odoberajú slobodu voľby a sú násilne izolované. Po zverejnení dokumentu bol tento tábor zatvorený a neskôr nanovo vytvorený pod iným názvom.


Mohlo by vás zaujímať:Najoriginálnejšie seriálové svadby: VIDEO Takto si povedali áno obľúbení hrdinovia


Holy Hell (2016)

Americký dokument Holy Hell ukazuje zážitky režiséra Williama Allena, ktorý bol 22 rokov členom Buddhafield kultu. Vodca tohto kultu mal niekoľko mien, ale najčastejšie sa nechával volať Michel, a hovorilo sa, že dokonca členov zneužíval. Dokument obsahuje zábery, ktoré Allen natočil počas toho, ako bol súčasťou kultu, ale aj rozhovory s bývalými členmi.

Viac o téme: Holy HellTicket the HeavenJesus CampThe Magdelene SistersRed StateJonestown -The Life and Death of Peoples Temple
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu