Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prestížna filmová slávnosť sa blíži: Kto vyhrá Oscara? VIDEO Toto sú najväčší favoriti!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Netflix, Andrew Cooper/Sony, Richard Hartog, Invision/ Danny Moloshok)

Najväčšia oslava filmu, hereckých výkonov a kinematografie sa blíži. Už túto nedeľu sa svet dozvie mená tohtoročných víťazov ceny Oscar. Aj keď je to v niektorých kategóriách podľa Zlatých Glóbusov či cien BAFTA možno jasné, stále môže prísť prekvapenie. História totiž ukázala, že Oscary môžu všetko zmeniť. Kto je vaším favoritom? Prečítajte si, kto má najväčšie šance v najväčších kategóriách a kto by ich možno mal mať.

Nominácie na tento rok sú známe. S jedenástimi dominuje film Joker. O jednu nomináciu menej získala najnovšia tarantinovka Vtedy v Hollywoode, ďalšie veľdielo Martina Scorseseho z produkcie Netflixu Ír. Svojská juhokórejská čierna komédia Parazit ich má na konte šesť. Aj vojnová dráma 1917 získala desať nominácií, prevažne však v technických kategóriách. Už tento víkend sa dozvieme, ktorý z filmov oslnil najviac.

Najlepší film

Oproti posledným ročníkom je filmová kategória naozaj silná. Každý z nich by si za niečo zaslúžil Oscara. Dostať ho však môže len jeden. Suverénne najväčším favoritom tento rok, súdiac podľa doterajších ocenení (Zlatý Glóbus a BAFTA), je vojnový film Sama Mendesa 1917. Sám režisér uviedol, že je naozaj ťažké spraviť veľký film bez výrazného hereckého obsadenia a ešte aj dotiahnuť ľudí do kina. Ceny však nemusia byť jednoznačným ukazovateľom.

Čo sa filmov týka, najdiskutovanejšími boli doterazsnímky Vtedy v Hollywoode a Ír. Na oba projekty sa čakalo a oba sú kinematograficky naozaj obrovskými lahôdkami pre filmových fajnšmekrov a milovníkov kvality. Zaujala (a mňa osobne prekvapila) aj Manželská história. Adam Driver a Scarlett Johansson sa predstavili v snímke Noaha Baumbacha, ktorý vo veľa aspektoch pripomína Woodyho Allena. Napriek podobnosti bol Baumbach originálny a herecky šlo o veľmi podarený výber.

Džun-ho Pon, režisér Parazita, ktorý patrí medzi najosobitejších kórejských tvorcov nového tisícročia, získalokrem najlepšieho filmu pre svoju snímku nomináciu aj v kategórii medzinárodný film, spolu so svojím kolegom nomináciu aj za pôvodný scenár, za réžiu, strih a výpravu. Nestáva sa často, že cudzojazyčný film je vo svojej aj v hlavnej kategórii.

Parazit si to svojským zobrazením priepasti medzi chudobnými a bohatými zaslúži. No Oscara mu v tomto prípade zrejme prenecháme v kategórii medzinárodný film. Osobne by som ho udelila filmu Vtedy v Hollywoode alebo Manželskej histórii, ak by som si mala tipnúť podľa ostatných indikátorov, zrejme to vyhrá 1917.

Najlepší herec

V tejto kategórii to bude zrejme jednoznačnejšie. Aj keď bol Leonardo DiCaprio skvelý, Adam Driver autentický...Joaquin Phoenix predviedol neuveriteľný výkon, o ktorom sa bude ešte dlho diskutovať (najmä kvôli brutalite v mainstreamovej komiksovke). Joker v jeho podaní mnohých šokoval. Ide zrejme o najlepšieho Jokera od čias Heatha Ledgera. O tom niet pochýb.

Joaquin Phoenix
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Hartog)

Zatiaľ nejkomplexnejší obraz na postavu Jokera bol filmom jedného muža. Naozaj skvelým filmom. Od detstva sa pohybuje na hranici medzi realitou a šialenstvom, čo ho poznamenalo a dalo základ postave legendárneho komiksového záporáka. Phoenix si Oscara za najlepší výkon v jeho kariéreprávom zaslúži.


Mohlo by vás zaujímať:Dlhoočakávané nominácie na Oscara sú TU: Najviac ich získal Joker, smola pre Pomaľované vtáča


Najlepšia herečka

Tu kraľuje Renée Zellweger, aj keď ženská kategória nie je tento rok taká krikľavá. Hollywoodske stálice predviedli skvelé výkony, podľa doterajších ocenení však zrejme nenastane žiadne väčšie prekvapenie. Aj keď čelí Zellweger konkurencii ako je Scarlett Johansson, Saoirse Ronan či Charlize Theron, za stvárnenie herečky a speváčky Judy Garland v životopisnom filme Judy aj podľa môjho, ale aj podľa tipu kritikov, sošku získa.

Najlepší režisér

V tejto kategórii váham podobne ako pri filmoch. Nomináciu získalo päť režisérov, ktorých snímky sú nominované aj v hlavnej kategórii. Džun-ho Pon (Parazit), Todd Phillips (Joker), Martin Scorsese (Ír) Sam Mendes (1917) a Quentin Tarantino (Vtedy v Hollywoode).Džun-ho Pon, ktorého sme spomínali vyššie, Todd Phillips a Quentin Tarantino Oscara za réžiu zatiaľ na svojom konte ešte nemajú. Mendesovi vyniesla sošku za réžiu Americká krása a Scorsesemu Skrytá identita.

Prestížna filmová slávnosť sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Danny Moloshok/Invision)

Podľa môjho názoru si Oscara za réžiu zaslúži Tarantino. Vzhľadom na to, že Ír, nech bol akokoľvek skvelý, pripomínal Kasíno a Scorsese mal určite aj lepšie snímky, čím nechcem skvelého Íra dehonestovať, Mendes a Phillips boli v réžii skvelí a Džun-ho Pon skutočne odvážny, Quentin Tarantino premenil desivú realitu na kvalitný kinematografický kúsok dodávajúci nádej v tejto ponurej dobe. Za mňa by teda bola voľba jednoznačná, aj podľa názoru viacerých kritikov je to rok Tarantina.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

Tom Hanks, Anthony Hopkins, Al Pacino, Joe Pesci a Brad Pitt. Skutočne silná kategória. Povedala by som, že silnejšia než hlavná ženská kategória. Všetci menovaní sú skvelí herci, tento rok majú za sebou skvelé výkony v skvelých filmoch a roky patria medzi stálice Hollywoodu. Výber bude ťažky, aj keď zatiaľ vedieBrad Pitt (v mnohom bol lepší ako DiCaprio) a zrejme to dotiahne aj do úspešného oscarového konca.

Prestížna filmová slávnosť sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Cooper/Sony-Columbia Pictures)

Aj keď je Pitt môj obľúbenec a zahral to skvelo, osobne by som vyzdvihla výkon Joea Pesciho. Patrí k jedným z tých hercov, ktorí vo mne dokážu vyvolať silnú emóciu. A to najmä ako vedľajšia postava. Ak by to bolo na mne, určite by som za neho zahlasovala. Tento rok však čo do kvality, ľahkosti a živočíšnosti postavy, Pitt spomedzi všetkých dominuje.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

Scarlett Johansson má za sebou úspešný rok, ktorý jej priniesol dve nominácie, v hlavnej aj vedľajšej ženskej úlohe. Aj výkon Margot Robbie, ktorá je v posledných mesiacoch na výslní, nemôžeme opomenúť. Postave inšpirovanej ženou, ktorá zničila zakladateľa Fox News Rogera Ailesa dodala život a vynikla určite viac, ako Sharon Tate v tarantinovke.Jednoznačou favoritkou je však Laura Dern, ktorý si v Manželskej histórii zahrala drsnú rozvodovú právničku. Hlasujem za ňu všetkými desiatimi.

Nechajme sa teda prekvapiť (alebo aj nie). Už v nedeľu sa dozvieme mená tohtoročných víťazov!

Viac o téme: Brad PittSam MendesJokerRenée ZellwegerJoaquin PhoenixLaura DernVtedy v HollywoodeManželská história
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu